Η κατανάλωση αλατιού πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και μέτρο. Ειδικά, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα ευρήματα έρευνας, η οποία θέλει το συσκευασμένο αλάτι να περιέχει και… μικροπλαστικό.
Πριν από λίγο καιρό σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Environmental Science and Technology, μία ομάδα επιστημόνων συνέλεξε 15 μάρκες απλών αλατιών (προερχόμενων από τον ωκεανό, λίμνες, πηγάδια και ορυχεία) που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ σε όλη την Κίνα. Οι ερευνητές αναζητούσαν μικρά πλαστικά σωματίδια, τα μικροπλαστικά, που καταλήγουν στο υδάτινο περιβάλλον από τα προϊόντα του ανθρώπου και δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά σε μέγεθος.
Επιτραπέζιο αλάτι με μικροπλαστικό
Ανακάλυψαν ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες αυτών των πλαστικών στο κοινό, επιτραπέζιο αλάτι, ενώ η μεγαλύτερη συγκέντρωση υπήρχε στο θαλασσινό αλάτι, με περίπου 1.200 πλαστικά σωματίδια ανά 450 γραμμάρια. Πριν σκεφτείς ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους κατοίκους της Κίνας, πρέπει να μάθεις ότι η χώρα αυτή αποτελεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο προμηθευτή αλατιού.
«Τα πλαστικά αποτελούν μία πρόσμειξη πανταχού παρούσα, ώστε πιστεύω ότι δεν έχει σημασία αν αγοράζεις αλάτι από το σούπερ μάρκετ της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλη χώρα», λέει η Sherri Mason, Ph.D., που ερευνά τη ρύπανση από τα πλαστικά.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα άτομο που καταναλώνει τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (5 γρ.) θα λάβει ταυτόχρονα και 1.000 πλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο.
Νεότερα δεδομένα
Η ύπαρξη μικροπλαστικού στο θαλασσινό αλάτι έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν το κατά πόσο τα κομματάκια πλαστικού είχαν εξαπλωθεί στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο. Μέχρι τώρα.
Σε ανάλυση που έγινε σε 39 μάρκες επιτραπέζιου αλατιού οι 36 από αυτές περιείχαν μικροπλαστικό, σύμφωνα με νέα ανάλυση που έκαναν ερευνητές από τη Νότια Κορέα και την Greenpeace της Ανατολικής Ασίας. Χρησιμοποιώντας προηγούμενες μελέτες, αυτή η νέα προσπάθεια είναι η πρώτη αυτού του μεγέθους που διερευνά τη γεωγραφική εξάπλωση των μικροπλαστικών στο θαλασσινό αλάτι και το συσχετισμό τους με το πού βρίσκεται η μόλυνση από πλαστικό στο περιβάλλον. «Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η πέψη μικροπλαστικών μέσω θαλάσσιων προϊόντων στον άνθρωπο σχετίζεται άμεσα με τη μόλυνση σε μια συγκεκριμένη περιοχή» σχολίασε ο Seung-Kyu Kim, καθηγητής θαλάσσιας επιστήμης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Incheon της Νότιας Κορέας.
Και για να μη βιαστούμε να ξεφυσήσουμε από ανακούφιση πιστεύοντας πως τα δείγματα ήταν όλα από τις θάλασσες της Κορέας, τα δείγματα αλατιού προερχόταν από 21 χώρες στην Ευρώπη, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Οι τρεις μάρκες που δεν περιείχαν πλαστικό προερχόταν από την Ταϊβάν (ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι), την Κίνα (ραφιναρισμένο ορυκτό αλάτι) και τη Γαλλία (ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι που έχει παραχθεί μέσω εξάτμισης από τον ήλιο). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology.