Ελληνική γη: ο παράδεισος των φυτών της Ευρώπης.
Σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (παράρτημα Θεσσαλονίκης), η Ελλάδα φαίνεται πως είναι ο «παράδεισος των φυτών της Ευρώπης».
Ο Δρ. Νίκος Κρίγκας, βιολόγος- ταξινόμος φυτών και ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ, «ΔΗΜΗΤΡΑ» μίλησε για τα ελληνικά αρωματικά φυτά, τις σύγχρονες υπερτροφές.
Αν και η Ελλάδα κατέχει το 6% της Μεσογείου, φιλοξενεί το 26% της μεσογειακής χλωρίδας. Κατέχει μαζί με τις όμορες χώρες της Βαλκανικής το 50% της φυτικής ποικιλότητας της Ευρώπης (6.700 είδη και υποείδη). Από την μέχρι τώρα έρευνα στο φυτικό βασίλειο της Ελλάδας, έχουν προσδιοριστεί 1.683 είδη και υποείδη των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών (25% της ελληνικής χλωρίδας) για τα οποία υπάρχουν δημοσιευμένες φαρμακογνωστικές έρευνες ή και εθνοβοτανικές χρήσεις. Απ΄ αυτά, τα 234 είναι ενδημικά είδη – υποείδη (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού) και τα 75 είναι χαρακτηρισμένα ως σπάνια – απειλούμενα.
Χαρούπι, κάππαρη, κρίταμο, μαστίχα Χίου, μάραθος, ορεινό θρούμπι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, δίκταμος,κρόκος κοζάνης, σατουρέγια ορέων, μαντζουράνα, ρούδι, κράνα, κυνόροδα (καρποί του άγριου τριαντάφυλλου) είναι τα ελληνικά αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά στα οποία αναφέρθηκε περισσότερο ο ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης, και τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν υπερτροφές.
Απαρίθμησε τα δυνατά τους σημεία (ποια είναι δηλαδή πλούσια σε αιθέρια έλαια – υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις – μέταλλα και ιχνοστοιχεία – υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες – ωφέλιμα λιπαρά οξέα) ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι αποτελούν παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης, 7 εκ των οποίων με εγκεκριμένη χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (δίκταμος Κρήτης, μάραθος, μαντζουράνα, μαστίχα Χίου, μελισσόχορτο,φαρμακευτικό φασκόμηλο, τσάι βουνού).
Ο κ. Κρίγκας, επεσήμανε και τα εξής «κολπάκια μαγειρικής»:
τα κράνα έχουν το υψηλότερο αντιοξειδωτικό φορτίο απ΄ όλους τους καρπούς. Το φασκόμηλο στο μαγείρεμα της φασολάδας είναι το αντίδοτο στο φούσκωμα που συχνά προκαλεί το συγκεκριμένο φαγητό.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό από εργαστηριακή σύγκριση, το χαρούπι υπερτερεί της φέτας σε ωφέλιμα σάκχαρα και σε χαμηλά λιπαρά, καθώς και σε συστατικά όπως το ασβέστιο, βιταμίνες και ενέργεια!
Η μαραθόριζα περιέχει περισσότερο κάλιο από το μπρόκολο που θεωρείται υπερτροφή, ενώ το μαρούλι ωχριά μπροστά στο μελισσόχορτο σε περιεκτικότητα ασβεστίου και καλίου.
Επιλέξτε λοιπόν άρωμα Ελλάδας και μεσογειακή διατροφή!