Ευρωκοινοβούλιο: Συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για το μεταναστευτικό
Προτάσεις για προσωρινό μηχανισμό διαχείρισης βάσει ενισχυμένης συνεργασίας και άμεση αντιμετώπιση του αδιεξόδου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές διατύπωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας συζητώντας την Τρίτη με τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών ο κ. Βίτσας επανέλαβε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός για τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στηριγμένου στην αλληλεγγύη, τις ευρωπαϊκές αξίες, το διεθνές δίκαιο και τον ισότιμο επιμερισμό ευθυνών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δε μπορεί να φανταστεί τη μη εξεύρεση λύσης, καθώς αυτό θα είχε επώδυνες συνέπειες όχι μόνο για τις χώρες υποδοχής και προορισμού, αλλά για το σύνολο των κρατών μελών.
Ο Υπουργός πρότεινε τη δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού μέχρι το Μάιο στη βάση της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών, με εφτά κύρια σημεία:
1. αντιμετώπιση της εσωτερικής διάστασης του θέματος βάσει αλληλεγγύης και πραγματικών αναγκών, χωρίς δυνατότητα απαλλαγής μέσω εναλλακτικής προσφοράς (π.χ. φύλαξη συνόρων ή ανθρωπιστική βοήθεια)
2. επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών για τους αιτούντες άσυλο
3. καθολική εφαρμογή του μηχανισμού στη Μεσόγειο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
4. υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων μεταξύ των εθελοντικώς συμμετεχόντων κρατών μελών
5. υποχρεώσεις για κάθε χώρα ανάλογα με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό της
6. συνεργασία στους τομείς της υποδοχής, της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και των προγραμμάτων ενσωμάτωσης και επαναπατρισμού
7. χρηματική ενίσχυση και παροχή έμπρακτης υποστήριξης από τους μηχανισμούς της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Υπογράμμισε επίσης ότι η διαχείριση των ροών είναι ένα πολυσύνθετο και διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόβλημα που απομένουν πολλά για την επίλυσή του, αλλά ότι δεν πρέπει να υποκύπτουμε στα κελεύσματα των ξενοφοβικών και ρατσιστικών πολιτικών για ψηφοθηρικούς λόγους σε εθνικό επίπεδο.