1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. Η άσκηση είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών.
Η άσκηση είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών.

Η άσκηση είναι σημαντική για την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών.

0

Οι σύγχρονες απόψεις για την αιμοκάθαρση, την περιτοναϊκή κάθαρση και τη μεταμόσχευση νεφρού και για την εφαρμογή προγραμμάτων θεραπευτικής γύμνασης, υγειοδιαιτητικού τρόπου ζωής, ψυχολογικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης, ως συμπληρωματικών μεθόδων της θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, αναλύθηκαν εκτενώς στο 3ο Συμπόσιο «Ποιότητα Ζωής στη Χρόνια Νεφρική Νόσο» που διεξήχθη στο Κτίριο ΚΕ.Δ.Ε.Α. (Επιτροπή Ερευνών) του ΑΠΘ.

Το Συμπόσιο οργανώθηκε από τη μονάδα Τεχνητού Νεφρού της 1ης Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τη Νεφρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του ΤΕΦΑΑ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Επιτροπής Υγείας ΑΠΘ, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επαναδραστηριοποίησης στη Χρόνια Νεφρική Νόσο και τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Παντελής Ζεμπεκάκης, Διευθυντής της 1ης Παθολογικής Κλινικής, επεσήμανε ότι οι ασθενείς τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου εμφανίζουν σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες συνοσηρότητες. Τα προβλήματα αυτά αυξάνουν τις σοβαρές διαταραχές που εκδηλώνουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση και που οδηγούν σε σημαντική λειτουργική ανεπάρκεια των διαφόρων συστημάτων τους και επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Ενώ, η καθηγήτρια Νεφρολογίας Αικατερίνη Παπαγιάννη, Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής, τόνισε ότι παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της εξωνεφρικής κάθαρσης, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συνεχίζουν να έχουν εξαιρετικά υψηλή νοσηρότητα και φτωχή ποιότητα ζωής σε σύγκριση με άτομα με άλλα χρόνια νοσήματα ενώ, η μεταμόσχευση νεφρού προσφέρει σημαντική παράταση της επιβίωσης αλλά και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς εμφανίζουν ένα μεγάλο αριθμό σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων τα οποία και συσχετίζονται σημαντικά με κακές κλινικές εκβάσεις.

Οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς θέτουν ως πρωταρχικό στόχο για μελλοντικές έρευνες και καινοτόμες ανακαλύψεις τη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο και επακόλουθα της ποιότητας ζωής τους και όχι την παράταση της επιβίωσης και των βιοχημικών δεικτών επάρκειας της μεθόδου.

Γι αυτό υπάρχει επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω μελέτες με στόχο τη διευκρίνιση των υποκείμενων παθοφυσιολογικών μηχανισμών των συμπτωμάτων της νόσου που παραμένουν μέχρι σήμερα ανεπαρκώς κατανοητοί η οποία και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη στοχευμένων και περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών.

Η καθηγήτρια Αθλητιατρικής Ευαγγελία Κουϊδή, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής, σημείωσε ότι τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης εφαρμόζονται συχνά με την συνοδεία μουσικής, είτε στην οικεία των ασθενών ή σε κέντρα γύμνασης.

Σύμφωνα με την κα Κουϊδή, έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της λειτουργικής ικανότητας των ασθενών, βελτιώνοντας την καρδιακή λειτουργία, την αντοχή και τη δύναμη τους, ενισχύει τη ψυχολογία τους και τελικά βελτιώνει αποτελεσματικά την ποιότητα ζωής τους.

Στην καινοτομία του προγράμματος θεραπευτικής γύμνασης του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής για τα Ελληνικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Αθλητιατρικής Αστέριος Δεληγιάννης, Ταμίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επαναδραστηριοποίησης στη Χρόνια Νεφρική Νόσο.  Όπως είπε, τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις μεγάλες μονάδες αιμοκάθαρσης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας, που η δράση της υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Νεφρολογική Εταιρεία, είναι η επέκταση ανάλογων προγραμμάτων επαναδραστηριοποίησης των νεφροπαθών σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη και να αναδείξει τη δια βίου άσκηση των ασθενών ως συμπληρωματική μέθοδο θεραπευτικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση της πάθησης τους.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης τόνισε το πόσο σημαντική είναι η ένταξη των θεραπευτικών προγραμμάτων άσκησης των νεφροπαθών στον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ καθώς συμβάλλει στην αύξηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της αιμοκάθαρσης.

Πηγή: Ανθή Αγγελοπούλου

Ναυτεμπορική


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά