1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε εφήβους και παιδιά
Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε εφήβους και παιδιά

Η άσκηση μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε εφήβους και παιδιά

0

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους εφήβους, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “JAMA Pediatrics” περιελάμβανε δεδομένα 21 μελετών που περιείχαν μια σειρά από προγράμματα φυσικής δραστηριότητας. Το ευρύ φάσμα προγραμμάτων σωματικής δραστηριότητας που αξιολογήθηκε περιελάμβανε χορό, κολύμπι, αθλήματα, τρέξιμο, διάδρομο, ελλειπτικά και άλλα, όλα με έμφαση στην αερόβια άσκηση. Στις 21 μελέτες, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 14 ετών και το 47% από αυτούς ήταν αγόρια. Διαπιστώθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σε δευτερεύουσα ανάλυση, βρέθηκε ότι οι έφηβοι ηλικίας 13 ετών και άνω (έναντι των κάτω των 13 ετών), εκείνοι με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια (έναντι αυτών που θεωρήθηκαν “υγιείς” ή με σωματική ασθένεια) και εκείνοι με διάγνωση κατάθλιψης, είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα βρέθηκε ότι η σωματική δραστηριότητα 3 φορές την εβδομάδα συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο όταν η σωματική δραστηριότητα ήταν χωρίς επίβλεψη παρά όταν ήταν πλήρως ή υπό μερική επίβλεψη.

Ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων φυσικής δραστηριότητας αξιολογήθηκε σε όλες τις μελέτες  που κυμαίνονται από χορό, κολύμβηση, αθλητισμό, τρέξιμο, διάδρομους, ελλειπτικά, exergames και άλλα. Το κοινό σημείο, όμως, ήταν η έμφαση στην αερόβια άσκηση. Στις 21 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 14 και το 47% από αυτούς ήταν αγόρια. Η πλειονότητα των μελετών που συμπεριλήφθηκαν (17 από τις 21) ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και οι υπόλοιπες ήταν μη τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. «Τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι αποτελεσματικό φάρμακο για την ψυχική υγεία είναι ισχυρά· τώρα πρέπει να βρούμε τρόπους για να κάνουμε τους ανθρώπους να την παίρνουν», κατέληξαν οι ερευνητές.


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά