1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης  9 διαφορετικών τύπων καρκίνου
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης  9 διαφορετικών τύπων καρκίνου

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης  9 διαφορετικών τύπων καρκίνου

0

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης  9 διαφορετικών ειδών καρκίνου.
Ο κίνδυνος καρκίνου μειώνεται έως και 40% συγκριτικά  με τα χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης.
Παραδόξως, δύο μορφές καρκίνου (δέρματος και προστάτης) βρέθηκαν να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο σε άτομα με καλύτερη φυσική κατάσταση.

Η φυσική κατάσταση, ειδικά η καλή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εννέα διαφορετικών μορφών καρκίνου έως και 40%.

Οι διαφορετικοί αυτοί τύποι καρκίνοι περιλαμβάνουν: κεφαλή και λαιμό, στομάχι, πάγκρεας, ήπαρ, καρκίνο παχέος εντέρου, ορθό, οισοφάγο, νεφρό και πνεύμονα.

Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου, ωστόσο λιγότερα είναι γνωστά για την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και τη σχέση της με εξατομικευμένες ή συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Μια νέα ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύτηκε εχθές στο British Journal of Sports Medicine, ρίχνει περισσότερο φως στο πώς η υγιής καρδιά και οι πνεύμονες μπορούν να προστατεύσουν από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Η μελέτη καταλήγει ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα καρδιαγγειακής ικανότητας είναι προστατευτικά έναντι εννέα διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Διαπιστώθηκε ότι η άριστη καρδιοαναπνευστική λειτουργία στην ηλικία των 18 ετών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης με εννέα από τους 18 συγκεκριμένους καρκίνους που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη. Οι συσχετίσεις μεταξύ φυσικής κατάστασης και καρκίνου φαινόταν να είναι πιο εμφανείς στους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία πρόκειται για μια μεγάλη μελέτη που παρέχει περισσότερες αποδείξεις για την σύνδεση μεταξύ της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης συνδέονται με έως και 40% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεμονωμένες επιδόσεις  για να καθορίσουν κριτήρια για τρία επίπεδα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας: χαμηλή, μέτρια και υψηλή.

Τα επίπεδα φυσικής κατάστασης ήταν καλοί δείκτες αλλαγής μεταξύ πολλών παραγόντων του τρόπου ζωής. Τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης των γονέων, χαμηλότερα επίπεδα καπνίσματος και κατάχρησης ουσιών και υψηλότερες γνωστικές ικανότητες.

Επιπλέον, η υψηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα ήταν, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, πιο προστατευτική έναντι των συγκεκριμένων καρκίνων.

Μέσα στην τελική ομάδα περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανδρών, 84.117 (περίπου 7%) ανέπτυξαν έναν από τους 18 παρακολουθούμενους καρκίνους σε, κατά μέσο όρο, 33 χρόνια παρατήρησης. Σε σύγκριση με τους άνδρες με το χαμηλότερο επίπεδο καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού, του οισοφάγου, των νεφρών και του πνεύμονα.

Τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού κατά 5%, ακολουθούμενο από τον καρκίνο του παγκρέατος κατά 12%. Εν τω μεταξύ, ο καρκίνος του οισοφάγου (39%), ο καρκίνος του ήπατος (40%) και ο καρκίνος του πνεύμονα (42%), έδειξαν τη μεγαλύτερη σχέση με τη φυσική κατάσταση και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Παραδόξως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δύο μορφές καρκίνου, ο καρκίνος του δέρματος και ο καρκίνος του προστάτη, φάνηκε να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με την υψηλότερη καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Η μελέτη δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος, είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι τα άτομα που αθλούνται μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο.

Οι ενήλικες θα πρέπει να έχουν 150-300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία ώρα μέτριας ή έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα. Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν τον καθιστικό τρόπο ζωής.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά