1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.
Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

0

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ενδοκρινολογίας ο κίνδυνος για την εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και  διαβήτη τύπου2 αυξάνεται από την έκθεση σε χημικές ουσίες που βρίσκονται σε σαμπουάν, παιχνίδια και στο παρκέ του δαπέδου. Όσοι συμμετείχαν  στη μελέτη έδειξαν και σημάδια ηπατικής βλάβης, που μπορεί να είναι υπεύθυνα για μεταβολικές διαταραχές.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι πρόσθετα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή πλαστικού και έχουν εντοπιστεί σε πολλά καθημερινά προϊόντα, όπως τα πλαστικά μπουκάλια και τα αρώματα. Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους ολοένα και αυξάνονται, με τρεις φθαλικές ενώσεις να έχουν ήδη απαγορευθεί στα παιχνίδια που κατασκευάζονται στην ΕΕ.

Οι χημικές αυτές ουσίες έχουν συνδεθεί με τη στειρότητα, την παχυσαρκία και τις διάφορες αναπτυξιακές βλάβες, ωστόσο, οι περισσότερες σχετικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε τρωκτικά.

Για να κατανοήσουν, λοιπόν, καλύτερα τον τρόπο που οι φθαλικές ενώσεις επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Novi Sad στη Σερβία μέτρησαν τα επίπεδα φθαλικών εστέρων στα ούρα 305 ατόμων. Τα επίπεδα αυτά συγκρίθηκαν με το σωματικό βάρος, τις διαγνώσεις για διαβήτη τύπου 2 και τους δείκτες διαταραγμένης ηπατικής λειτουργίας ή χαμηλού μεταβολισμού.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 66 από τους συμμετέχοντες είχαν το χημικό φθαλικό μονοαιθυλεστέρα (MEP) στα ούρα τους, ενώ 72 είχαν φθαλικό εστέρα της 2-αίθυλο-εξανόλης (MEHP). Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα MEP, ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST), αμινοτρανσφεράσης αλανίνης (ALT), αλλά και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, τα οποία σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα επίπεδα MEP και γ-γλουταμινικής τρανσφεράσης (GST) ήταν επίσης υψηλότερα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Σημειώνεται ότι τα AST, ALT και GGT είναι ένζυμα που απελευθερώνονται και αυξάνονται όταν το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη και είναι δείκτες ηπατικής νόσου. Στην αντίπερα όχθη, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υγιές βάρος είχαν χαμηλότερα επίπεδα MEP, MEHP και χοληστερόλης.

Η καθηγήτρια Milica Medi Stojanoska σημείωσε ότι το δείγμα των συμμετεχόντων ήταν μικρό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φθαλικές ενώσεις προκαλούν «τοξική βλάβη στο συκώτι» και αλλάζουν το μεταβολισμό αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας δεν παρέχουν ικανοποιητικές ενδείξεις όσο αφορά στην εγκυρότητα των ευρημάτων.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά