Home Επικαιρότητα Η βιομηχανία της ομορφιάς. Μήπως σας αρρωσταίνει;
Η βιομηχανία της ομορφιάς. Μήπως σας αρρωσταίνει;

Η βιομηχανία της ομορφιάς. Μήπως σας αρρωσταίνει;

0

Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου

Η Ομάδα Εργασίας Περιβάλλοντος (EWG), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση των ΗΠΑ, αναφέρει ότι καθημερινά οι αμερικανίδες συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο 168 χημικές ουσίες στο σώμα τους.

Από την πλευρά της η βιομηχανία καλλυντικών ισχυρίζεται ότι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τίποτα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ με τον τίτλο : “Toxic Beauty”, πολλά συστατικά σε προϊόντα ομορφιάς έχουν συνδεθεί με ζητήματα υγείας, όπως ορμονικές διαταραχές, ορισμένους καρκίνους και υπογονιμότητα.

Στο ντοκιμαντέρ, επιστήμονες και καταναλωτές αναζητούν την απάντηση σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: Τα καλλυντικά μας αρρωσταίνουν;

Η βιομηχανία της ομορφιάς 

Γενικά οι απανταχού κυβερνήσεις  προστατεύουν τους καταναλωτές από επιβλαβή συστατικά στα προϊόντα που αγοράζουν. Αν και αυτό θα λέγαμε ότι αφορά κυρίως στα τρόφιμα, στην ταινία λέγεται ότι στη βιομηχανία ομορφιάς τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Στην Αμερική οι κατασκευαστές οφείλουν να παρέχουν στο εκάστοτε Υπουργείο Υγείας τη λίστα με τα συστατικά των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και αυτά τα προϊόντα αναμένεται να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά η επαναξιολόγηση συμβαίνει μετά την τοποθέτησή τους στα ράφια των καταστημάτων.

Όπως αναφέρει η Julie Gelfand, πρώην ομοσπονδιακή επίτροπος περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, το προϊόν πηγαίνει στην αγορά και, στη συνέχεια, εάν υπάρχουν περιστατικά, τότε ξεκινά η διαδικασία της αξιολόγησης. Κανείς δεν δοκιμάζει για παράδειγμα να δει αν αυτή η σκιά ματιών έχει αυτό που λέει ότι πράγματι υπάρχει σε αυτή.

Η βρεφική πούδρα, το ταλκ, μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία

Η σχέση μεταξύ του αμιάντου και του καρκίνου έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι ότι ανάμεσα στα συστατικά που βρίσκονται σε κάποιες παιδικές πούδρες είναι και ο αμίαντος. Ενώ οι κατασκευαστές ισχυρίζονται εδώ και πολύ καιρό ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, η μόλυνση από αμίαντο που απαντάται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας προκαλεί ανησυχία σε πολλούς επιστήμονες και καταναλωτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το ταλκ είναι ένα επικίνδυνο, καρκινογόνο συστατικό για δερματική χρήση , ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση περισσότερων από 1.300 συστατικών σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενώ ο Καναδάς απαριθμεί περίπου 500 απαγορευμένα συστατικά.

Οι ΗΠΑ;  Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, πολλά καλλυντικά συστατικά που επιτρέπονται ακόμη στη Βόρεια Αμερική έχουν συνδεθεί με καρκίνο ή ενοχοποιούνται για ενδοκρινικές διαταραχές λόγω των χημικών ουσιών που διαταράσσουν τις ορμόνες του σώματος.

Άλλα καλλυντικά έχουν συσχετιστεί με πολλές ακόμη ασθένειες από πονοκεφάλους έως βλάβες οργάνων από τα εφηβικά ακόμη χρόνια. Αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα συστατικά βρίσκονται σε πολλά κοινά προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως προϊόντα μακιγιάζ, σαμπουάν και ακόμη και κρέμα ξυρίσματος.

Αιθέρια  έλαια 

Τα αιθέρια έλαια εκτινάσσονται ταχύτατα έχοντας βρει έδαφος σε μια παγκόσμια τάση στη βιομηχανία προσωπικής φροντίδας και συχνά διαφημίζονται ως θεραπευτικά για πολλές ασθένειες. Η παγκόσμια αγορά εκτιμά  ότι οι πωλήσεις τους θα φτάσουν  τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το έτος 2026.

Ενώ αυτά τα έλαια μπορεί για μερικούς να μυρίζουν υπέροχα, το «φυσικό» δεν σημαίνει και ασφαλές. Αυτά τα συμπυκνωμένα, πολύ ισχυρά φυτικά αποστάγματα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα και να προκαλέσουν άλλα προβλήματα υγείας. Στο ντοκιμαντέρ “Toxic Beauty” η καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας Maryse Bouchard αναφέρεται στο λάδι λεβάντας χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα. «Χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα και στην πραγματικότητα διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα», λέει.

Οι λέξεις «άρωμα» και «parfum» ενδέχεται να κρύβουν δυνητικά επικίνδυνα συστατικά

Οι εταιρείες γενικά επιδιώκουν και θέλουν να διατηρήσουν το μυστικό των αρωμάτων τους, οπότε οι κυβερνήσεις του Καναδά και των ΗΠΑ επιτρέπουν στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τη λέξη «άρωμα» ή τη λέξη «parfum» σε συσκευασίες αντί να αναφέρουν όλα τα συστατικά τους. Μερικοί βλέπουν σε αυτή τη διαφοροποίηση ένα εσκεμμένο κενό στη βιομηχανία. Αυτοί οι όροι μπορούν να αποκρύψουν μια σειρά πιθανών επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Σε μια μελέτη 17 δημοφιλών αρωματικών προϊόντων, το EWG ανέφερε κατά μέσο όρο 14 «μυστικά» χημικά συστατικά που δεν αναφέρονται στις ετικέτες του προϊόντος.

Τελικά ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε ποια προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι ασφαλή,  είναι να είστε ενημερωμένοι  καταναλωτές. Παρακολουθήστε το trailer του ντοκιμαντέρ “Toxic Beauty”