1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η μαριχουάνα στο επίκεντρο
Η μαριχουάνα στο επίκεντρο

Η μαριχουάνα στο επίκεντρο

0

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και η νέα υπόσχεση θεραπείας ασθενειών.

Η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν ότι το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά χημικές ουσίες που μοιάζουν πολύ με τη δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη ή THC, την ψυχοδραστική ένωση στη μαριχουάνα, η οποία προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa. Αυτές οι ουσίες ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή και βρίσκονται σε όλα τα είδη σπονδυλωτών.

Η ομοιότητα των ενδοκανναβινοειδών με την THC και η σημασία τους στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν περαιτέρω τον ρόλο τους στην υγεία και ενδεχομένως να τα χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών.

Η THC εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1964 και είναι μόνο μία από τις περισσότερες από 100 ενώσεις που βρίσκονται στη μαριχουάνα και ονομάζονται κανναβινοειδή.

Τα ενδοκανναβινοειδή ανακαλύφθηκαν μόλις το 1992. Από τότε, η έρευνα αποκάλυψε ότι είναι κρίσιμα για πολλές σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες που ρυθμίζουν την ανθρώπινη υγεία. Η ανισορροπία στην παραγωγή ενδοκανναβινοειδών ή στην ανταπόκριση του σώματος σε αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κλινικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, καθώς και νευροεκφυλιστικών, καρδιαγγειακών και φλεγμονωδών ασθενειών.

Οι ανοσολόγοι μελετάνε τις επιδράσεις των κανναβινοειδών μαριχουάνας και των ενδοκανναβινοειδών σπονδυλωτών στη φλεγμονή και τον καρκίνο περισσότερο από είκοσι χρόνια. Έρευνα έχει δείξει ότι τα ενδοκανναβινοειδή ρυθμίζουν τη φλεγμονή και άλλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού.

Τι είναι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;

Ποικιλία ιστών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών, του λιπώδους ιστού και των κυττάρων του ανοσοποιητικού, παράγουν μικρές ποσότητες ενδοκανναβινοειδών. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ενδοκανναβινοειδών: η ανανδαμίδη, ή AEA, και η 2-αραχιδονοϋλογλυκερόλη, γνωστή ως 2-AG. Και οι δύο μπορούν να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς κανναβινοειδών του σώματος, οι οποίοι λαμβάνουν και επεξεργάζονται χημικά σήματα στα κύτταρα.

Ένας από αυτούς τους υποδοχείς, που ονομάζεται CB1, βρίσκεται κυρίως στον εγκέφαλο. Το άλλο, που ονομάζεται CB2, βρίσκεται κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Κυρίως μέσω της ενεργοποίησης αυτών των δύο υποδοχέων, τα ενδοκανναβινοειδή ελέγχουν πολλές σωματικές λειτουργίες.

Το φυτό κάνναβης περιέχει μια άλλη ένωση που ονομάζεται κανναβιδιόλη ή CBD, η οποία έχει γίνει δημοφιλής για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Σε αντίθεση με την THC, η CBD δεν έχει ψυχοδραστικές ιδιότητες επειδή δεν ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο. Ούτε ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB2, που σημαίνει ότι η δράση του στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι ανεξάρτητη από τους υποδοχείς CB2.

Ο ρόλος των ενδοκανναβινοειδών στο σώμα

Το «υψηλό» αίσθημα ευφορίας που βιώνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν μαριχουάνα προέρχεται από την THC που ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB1 στον εγκέφαλο. Ωστόσο όταν τα ενδοκανναβινοειδή ενεργοποιούν τους υποδοχείς CB1, συγκριτικά, δεν προκαλούν την ίδια αίσθηση. Ο λόγος είναι ότι το σώμα τα παράγει σε μικρότερες ποσότητες από την τυπική ποσότητα THC στη μαριχουάνα και επίσης ορισμένα ένζυμα τα διασπούν γρήγορα αφού πραγματοποιήσουν τις κυτταρικές τους λειτουργίες.

Φαίνεται ότι ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να απελευθερώνουν ενδοκανναβινοειδή που ανεβάζουν τη διάθεση. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες υποδεικνύεται ότι το χαλαρό, ευφορικό συναίσθημα που νιώθετε μετά την άσκηση, προκύπτει από την απελευθέρωση ενδοκανναβινοειδών και όχι από ενδορφίνες, όπως πίστευαν παλαιότερα.

Τα ενδοκανναβινοειδή ρυθμίζουν πολλές σωματικές λειτουργίες όπως ο ύπνος, η διάθεση, η όρεξη, η μάθηση, η μνήμη, η θερμοκρασία του σώματος, ο πόνος, οι λειτουργίες του ανοσοποιητικού και η γονιμότητα. Ελέγχουν ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες ρυθμίζοντας τη σηματοδότηση των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Κανονικά, τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους σε συνδέσεις που ονομάζονται συνάψεις. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον εγκέφαλο ρυθμίζει αυτή την επικοινωνία στις συνάψεις, γεγονός που εξηγεί την ικανότητά του να επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα σωματικών λειτουργιών.

Το ελιξίριο των ενδοκανναβινοειδών

Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παράγουν ενδοκανναβινοειδή που μπορούν να ρυθμίσουν τη φλεγμονή και άλλες ανοσολογικές λειτουργίες μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων CB2.

Επιπλέον, φάνηκε ότι τα ενδοκανναβινοειδή είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των εξουθενωτικών επιπτώσεων των αυτοάνοσων ασθενειών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, λύκο, ηπατίτιδα και αρθρίτιδα.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η ημικρανία, η ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η διαταραχή μετατραυματικού στρες και η διπολική νόσος συνδέονται όλα με χαμηλά επίπεδα ενδοκανναβινοειδών.

Σε μια μελέτη του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ελάττωμα σε ένα γονίδιο που βοηθά στην παραγωγή ενδοκανναβινοειδών προκαλεί πρώιμη έναρξη της νόσου του Πάρκινσον. Μια άλλη μελέτη του 2022 συνέδεσε το ίδιο γονιδιακό ελάττωμα με άλλες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της αναπτυξιακής καθυστέρησης, του κακού ελέγχου των μυών και των προβλημάτων όρασης.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ελαττωματική μορφή υποδοχέων CB1 εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, όπως πονοκεφάλους ημικρανίας και υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, μνήμης και υποφέρουν από άγχος.

Άνθρωποι που βιώνουν ορισμένους τύπους χρόνιου πόνου μπορεί να έχουν μειωμένη παραγωγή ενδοκανναβινοειδών. Τα άτομα που καταναλώνουν μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς αναφέρουν σημαντική ανακούφιση από τον πόνο. Επειδή η THC στη μαριχουάνα είναι το κανναβινοειδές που μειώνει τον πόνο, μπορεί να συμβάλλει στην αντιστάθμιση της μειωμένης παραγωγής ή των λειτουργιών των ενδοκανναβινοειδών σε τέτοιους ασθενείς.

Η αποκρυπτογράφηση του ρόλου των ενδοκανναβινοειδών εξακολουθεί να είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας για την υγεία. Σίγουρα χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να αποκρυπτογραφηθεί ο ρόλος τους στη ρύθμιση διαφορετικών λειτουργιών στο σώμα.

ΠΗΓΗ: Έντυπο «Περί Υγείας»


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά