Θα εξαφανιστούν 19 φάρμακα για ασθενείς στην Ελλάδα σε περίπτωση άτακτου Brexit
Τουλάχιστον 19 φαρμακευτικά σκευάσματα θα κινδυνεύσουν να μη χορηγούνται σε Ευρωπαίους ασθενείς σε περίπτωση άτακτου Brexit.
Αυτή η εκτίμηση ανήκει σε εμπειρογνώμονα που συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Ο ΕΜΑ, μάλιστα, καλεί σε ετοιμότητα πολίτες και εταιρίες για την περίπτωση ελλείψεων φαρμάκων. Για το λόγο αυτό εξέδωσε σχετικό έντυπο με το τι αναμένεται να συμβεί και πώς θα αντιμετωπιστεί.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες που έχουν ως έδρα τους τη Βρετανία δεν είναι λίγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κολοσσός GlaxoSmithKline (GSK), που προμηθεύει και την Ελλάδα με πληθώρα σκευασμάτων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, για παράδειγμα η GSK Ελλάδος, οφείλει να διατηρεί απόθεμα τουλάχιστον τριών μηνών.
Εάν όχι, πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων), να εξηγήσει την αιτία της έλλειψης και να δεσμευθεί πότε θα εκλείψει.
Μηδενικό απόθεμα διαθέτουν τα φαρμακεία, ενώ και οι φαρμακαποθήκες έχουν πολύ περιορισμένο απόθεμα, που δεν ξεπερνά το μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από τους φαρμακαποθηκάριους.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων εξαιτίας παράλληλων εξαγωγών, είναι πολλαπλές.
Η αφάλεια των ασθενών
Συνεπώς, η ανησυχία των εκπροσώπων του χώρου του φαρμάκου εντείνεται στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Μπορεί να υπάρξουν συνέπειες ως προς την ασφάλεια των ασθενών, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), Μιχάλη Χειμώνα.
Ο ίδιος δηλώνει στον «Ε.Τ.»: «Ενώ για τους περισσότερους κλάδους τα ζητήματα είναι πρωτίστως οικονομικά, για τον κλάδο του φαρμάκου οι κύριες ανησυχίες είναι η ασφάλεια των ασθενών και η δημόσια υγεία. Μια άτακτη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μπορεί να έχει πολύ πραγματικές και απτές συνέπειες για την ασφάλεια των ασθενών και τη δημόσια υγεία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη θα το λάβουν αυτό υπόψη. Για τις εταιρίες του κλάδου μας είναι κρίσιμο να δοθεί μια μεταβατική περίοδος, που θα παρέχει αρκετό χρόνο στις εταιρίες να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στις νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις, στα ζητήματα παραγωγής και προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών ρυθμίσεων κ.ο.κ., ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή φαρμάκων στους ασθενείς».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτιμάται πως τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να προμηθεύει την αποχωρήσασα χώρα.
Αυτό σημαίνει πως δεν αναμένονται ελλείψεις φαρμάκων. Στην περίπτωση που η αποχώρηση γίνει χωρίς συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο θα πάψει να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την περίπτωση, και με σκοπό να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην επάρκεια φαρμάκων, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμοστούν στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Προκειμένου να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην Ε.Ε. μετά το Brexit οι φαρμακευτικές εταιρίες, πρέπει να μεταφέρουν ορισμένες από τις διεργασίες τους στην Ε.Ε. και να υποβάλουν τροποποιήσεις των αδειών κυκλοφορίας τους σε ρυθμιστικές αρχές.