Θύματα οι γυναίκες σε κλινικές υποβοηθούμενης γονιμότητας.
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τις κλινικές υποβοηθούμενης γονιμότητας, οι οποίες «εμπορεύονται την ελπίδα», επισημαίνει ο αρμόδιος βρετανικός φορέας.
Η Σάλι Τσέσαϊρ, πρόεδρος της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας, δήλωσε στην Daily Τelegraph ότι κάποιες κλινικές χρησιμοποιούν «επιλεγμένα ποσοστά επιτυχίας» προκειμένου να προσελκύσουν τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Γενικά οι μέθοδοι τεχνητής γονιμοποίησης είναι λιγότερο αποτελεσματικές όταν η γυναίκα μεγαλώνει. Από το 2004 έως σήμερα, ο αριθμός των γυναικών πάνω από σαράντα ετών που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση έχει διπλασιαστεί και το 2017 ανήλθε σε 10.835 γυναίκες.
Επίσης, το δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν πως από τις γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια, μόνο 75, ηλικίας από 42 έως 43, θα αποκτήσουν το δικό τους παιδί. Για τις γυναίκες που υπερβαίνουν τα 44 χρόνια, το ποσοστό επιτυχίας ήταν μόλις 1% κατά την περίοδο 2004-2017.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα η Τσέσαϊρ απηύθυνε έκκληση στις κλινικές να είναι «έντιμες και σαφείς» όταν απευθύνονται στις γυναίκες και αναφέρονται στα ποσοστά επιτυχίας. «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουν οι κλινικές είναι να εμπορεύονται αυτή την ελπίδα», επισήμανε.
Οι οδηγίες του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας συνιστούν να χορηγούνται τρεις θεραπευτικοί κύκλοι IVF στις γυναίκες που είναι νεότερες των 40 ετών. Σε εκείνες που είναι ανάμεσα στα 40 και τα 42 έτη πρέπει να χορηγείται ένας πλήρης κύκλος IVF. Οι προϋποθέσεις, ωστόσο, μεταβάλλονται στις διαφορετικές περιοχές της Βρετανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέθοδοι τεχνητής γονιμοποίησης δεν συνιστώνται σε γυναίκες που έχουν περάσει τα 42 χρόνια, λόγω των πολύ μικρών ποσοστών επιτυχίας.
Η Τσέσαϊρ υπογράμμισε ακόμη ότι κάποιες κλινικές υποβοηθούμενης γονιμότητας εφαρμόζουν «ωμές τακτικές πώλησης» προκειμένου να πείσουν τις πιο ευάλωτες γυναίκες να υποβληθούν σε θεραπεία. Εξήγησε δε ότι και στην ίδια, που είναι πενήντα ετών, προσφέρθηκαν τέτοιες θεραπείες από τους επιστήμονες σε σχετική εκδήλωση στο Μάντσεστερ, καθώς αγνοούσαν το αξίωμά της. «Σήμερα βλέπουμε διαφημίσεις του τύπου “εγγυημένο μωρό ή τα λεφτά σας πίσω”», δήλωσε.
Πηγή: Καθημερινή.