Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σήμερα η συχνότερη και κύρια αιτία θανάτου τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι θάνατοι από καρδιά θα ανέλθουν σε 25 εκατομμύρια το χρόνο. Ενας στους 3 θανάτους αποδίδεται σε στεφανιαία νόσο ή σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα κοστίζουν ετησίως τη ζωή σε περισσότερους από 47.000 ανθρώπους. Πίσω από τα καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου, στηθάγχη) βρίσκεται η αθηροσκλήρωση, που προκαλεί τις βλάβες στις αρτηρίες του οργανισμού.
Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Σχετίζεται άμεσα με την καθιστική ζωή, την ανθυγιεινή διατροφή, την ανυπαρξία σωματικής άσκησης και το έντονο ψυχικό stress.
Οι αιτίες
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι: κάπνισμα, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερτροφία αριστερής κοιλίας, παχυσαρκία, ψυχικό stress.
Νέες ειδικές εξετάσεις
Πέρα από τις κλασικές εξετάσεις για καρδιολογικό έλεγχο (καρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, τεστ κοπώσεως κ.λπ.), σε ειδικές ομάδες πληθυσμού είναι απαραίτητο να προσδιορίζουμε και άλλους «νέους» δείκτες, όπως:
-CT score ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών.
-Σφυροβραχιόνιο δείκτη.
-Υψηλής ευαισθησίας CRP.
-Πάχος έσω-μέσου χιτώνα καρωτίδων και ύπαρξη αθηρωματικών πλακών.
-Ταχύτητα σφυγμικού κύματος καρωτίδας-μηριαίας αρτηρίας (σκληρότητα αορτής).
-Μικροαλβουμίνη δείγματος ούρων ή ούρων 24ώρου.
-Ινωδογόνο.
-Μέτρηση αρτηριακής πιέσεως εκτός ιατρείου.
Οι επιβεβλημένες αλλαγές
Η εξατομικευμένη προσέγγιση με αλλαγή του τρόπου ζωής και πιθανή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή νόσο και να ελαττώσει το μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, χειρουργείου αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή αγγειoπλαστικής στεφανιαίων αρτηριών.
Τα νοσήματα αυτά στους καπνιστές είναι 4 φορές συχνότερα, το ίδιο και σε όσους έχουν χοληστερίνη πάνω από 260 mg/dl. Οσοι έχουν πίεση μεγαλύτερη από 160 mmHg έχουν 2 έως 3 φορές πιθανότητες να νοσήσουν. Μέτριες μειώσεις της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης είναι αρκετές να σταματήσουν τον καλπασμό της επιδημίας των καρδιαγγειακών παθήσεων.