
«Καμπανάκι» ότι ο νεφρός μπορεί να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο πρέπει να θεωρείται ο κολικός, ακόμη κι αν ο οξύς πόνος υποχωρήσει σχετικά γρήγορα.
Οι ουρολόγοι επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε εάν περάσει η φάση του πόνου, καθώς ο κίνδυνος για τη λειτουργία του νεφρού στην πραγματικότητα εξακολουθεί να υφίσταται. Μόνο μια προσεκτική διερεύνηση μπορεί να δείξει εάν ο νεφρός είναι ασφαλής ή-στη χειρότερη περίπτωση- εάν σταμάτησε να λειτουργεί.
Η ύποπτη «σιγή» του νεφρού
«Πράγματι, αρκετές φορές συμβαίνει μετά από έντονο κολικό ο πόνος να υποχωρεί, όχι φυσικά γιατί έφυγε η πέτρα που τον προκάλεσε, αλλά γιατί σταμάτησε να λειτουργεί ο νεφρός», τονίζει ο χειρουργός ενδοουρολόγος Στυλιανός Κοντός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως εξηγεί, η «σιγή» του νεφρού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί παραπλανά τον ασθενή που νομίζει ότι επειδή δεν πονάει το πρόβλημα λύθηκε, ενώ αντίθετα έχει περάσει στην επικίνδυνη φάση της διακοπής λειτουργίας του οργάνου. Η καταστροφή ενός νεφρού έχει σοβαρότατες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου.
Χωρίς νυστέρια ο θρυμματισμός της πέτρας
«Η αντιμετώπιση της λιθίασης του ουρητήρα γίνεται πλέον και με χειρουργικές επεμβάσεις ελάχιστα παρεμβατικές, στις οποίες δεν γίνεται τομή με νυστέρι, αλλά η πρόσβαση στα ουρολογικά όργανα γίνεται από τη φυσιολογική οδό, όπως η ουρήθρα και οι ουρητήρες», αναφέρει ο κ. Κοντός.
Η πρόσβαση και θεραπευτική παρέμβαση μέσω της ουρήθρας σε κάθε σημείο του ουροποιητικού συστήματος, ακόμη και στους μικρούς κάλυκες στο εσωτερικό του νεφρού, είναι εφικτή με τη χρήση ψηφιακών μέσων απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας, ειδικών εύκαμπτων χειρουργικών ενδοσκοπίων, πολύ λεπτών αλλά πανίσχυρων ινών laser και ενδοσκοπικών εργαλείων.
«Η ενδοσκοπική αφαίρεση με τη χρήση laser είναι η πιο αποτελεσματική λύση», τονίζει ο κ. Κοντός, εξηγώντας ότι η πέτρα θρυμματίζεται με χρήση laser από ένα λεπτό εργαλείο, το οποίο εισέρχεται από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια στον ουρητήρα, λύνοντας άμεσα το πρόβλημα.
Τεχνικές με πλεονεκτήματα
Οι ενδο-ουρολογικες τεχνικές στα χέρια εξειδικευμένων και έμπειρων χειρουργών, χωρίς να υστερούν σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις, έχουν λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση για τους ασθενείς.
Χρησιμοποιώντας σαν οδό προσπέλασης τη φυσιολογική οδό της ουρήθρας και του ουρητήρα δεν υπάρχει τραυματισμός των ιστών και οργάνων. Αυτό σημαίνει μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (ημερήσια νοσηλεία), μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών και αιμορραγίας, ελάχιστες μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και γρήγορη επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες.
Ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στην μοίρα της καταρρίπτεται. Αφενός γιατί αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει βλάβη, αφετέρου διότι με τις εξελιγμένες επεμβατικές τεχνικές καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ