Μεγαλώστε συναισθηματικά υγιή παιδιά.
Υπάρχουν άραγε τρόποι πού μπορούν να διδάξουν την ευτυχία; Δεν πρόκειται για κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό αλλά για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Μπορείτε ως γονείς -όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Ν. Κουρμούση, «Βήματα για τη ζωή»-να βοηθήσετε τα παιδιά σας με μερικά απλά πράγματα:
Ενθαρρύνετέ τα να προσκαλούν κι εκείνα τους φίλους τους στο σπίτι.
Βάζετε χαρούμενη μουσική στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, στο δωμάτιό τους κ.α. για να δημιουργήσετε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Παίζετε συχνά επιτραπέζια παιχνίδια με το παιδί σας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια καλή ευκαιρία για εξάσκηση της διαχείρισης των συναισθημάτων και της επίλυσης προβλημάτων, αφού τα παιδιά αναγκάζονται να ακολουθούν κανόνες, να περιμένουν τη σειρά τους και να σκέφτονται και τη θέση του συμπαίκτη τους.
Όποτε βρίσκετε χρόνο, δείχνετέ του φωτογραφίες από περιοδικά που διαβάζετε με πρόσωπα που έχουν διαφορετικά συναισθήματα ή παρακινείτε το να παρατηρεί τα πρόσωπα ηθοποιών σε ταινίες που βλέπετε μαζί. Συζητήστε μαζί του για τα συναισθήματα των προσώπων και για τους λόγους που τα προκάλεσαν.
Παρακινήστε και το ίδιο να κόβει φωτογραφίες που να απεικονίζουν ευχάριστα και διασκεδαστικά πράγματα που του αρέσουν και τα οποία μπορεί να τα κάνει και μόνο του ή να τα κάνετε μαζί. Κολλήστε τες στο δωμάτιό του ή στο ψυγείο ή σε όποιο μέρος νομίζετε, ώστε να τις έχει πρόχειρες κάθε φορά που βαριέται, και να επιλέγει και να κάνει κάτι από αυτά που δείχνουν.
Φτιάξτε μια λίστα με απλές, απολαυστικές δραστηριότητες που να μην κοστίζουν χρήματα, να μη χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία και που μπορείτε να κάνετε μαζί με το παιδί σας, όπως να τραγουδήσετε ένα τραγούδι, να φτιάξετε μια μάρκα από χαρτί, να πάτε μια βόλτα στη γειτονιά σας ή και να πείτε ανέκδοτα. Γράψτε κάθε δραστηριότητα σε μια ξεχωριστή κάρτα. Όταν έχετε λίγα λεπτά να διαθέσετε, βάλτε το παιδί σας να τραβήξει μια κάρτα και να κάνετε τη δραστηριότητα που αναφέρει. Μπορείτε να προσθέσετε στη συλλογή σας συνεχώς κάρτες με νέες δραστηριότητες.
Διαβάζετέ του συχνά ιστορίες ή παραμύθια με διαφορετική θεματολογία, όπως φιλία, αυτοσυγκράτηση και αποδοχή των άλλων. Μιλήστε με το παιδί σας για τα θέματα αυτά. Συζητήστε για το πώς οι ήρωες πέρασαν καλά και παρέμειναν φίλοι.
Όταν έχετε μικροπροβλήματα( όπως το να μη θυμάστε πού αφήσατε τα κλειδιά σας ή να μην προλαβαίνετε κάτι που θέλετε), ζητήστε από το παιδί σας να βρείτε μαζί μια λύση για το τι πρέπει να κάνετε.
Στις συζητήσεις που κάνετε με φίλους και συγγενείς μπροστά στο παιδί σας, αναφέρετε πόσο ικανό έχει γίνει να λύνει προβλήματα και δείξτε πόσο καμαρώνετε γι’αυτό.
Με κάθε ευκαιρία, ωθήσετε το παιδί σας να θέτει στόχους και παρακινήστε το να καταστρώνει σχέδια για την επίτευξή τους.
Να λέτε πάντα στο παιδί σας πόσο το αγαπάτε!