1. Home
  2. Υγεία
  3. Μπορεί μια γυναίκα να καθυστερήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Μπορεί μια γυναίκα να καθυστερήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Μπορεί μια γυναίκα να καθυστερήσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

0

Οι περισσότερες γυναίκες στο άκουσμα και μόνο της λέξης «εμμηνόπαυση» νιώθουν φόβο, πολύ άγχος και ανησυχία.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την οριστική λήξη της γόνιμης περιόδου κάθε γυναίκας, η οποία βιώνει αλλαγές στον κύκλο της, το σώμα και, φυσικά, την ψυχολογία της.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματά της και πώς θα καταλάβει μία γυναίκα, ότι εισέρχεται σε αυτή την φάση της ζωής της; Σε ποια ηλικία συμβαίνει και υπάρχει περίπτωση να την καθυστερήσουμε;

Ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης MD, PhD, MBA, MPH – Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, απαντά σε όλες τις απορίες μας γύρω από την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Πώς θα καταλάβει μία γυναίκα ότι μπαίνει σε αυτή την φάση;

Τα βασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αποτέλεσμα της ελάττωσης των ορμονών που κυκλοφορούν στο αίμα, λόγω μειωμένης λειτουργίας των ωοθηκών. Συγκεκριμένα, η γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση έχει διακοπή της περιόδου, εξάψεις, έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα ταχυκαρδίας και ξηρότητα κόλπου με αποτέλεσμα τον πόνο στη σεξουαλική επαφή. Αυτά τα συμπτώματα δεν έρχονται απότομα, αλλά συνήθως μεσολαβεί μια περίοδος ενός ή δύο ετών, στη διάρκεια της οποίας η περίοδος γίνεται ακανόνιστη με μεγάλες καθυστερήσεις από κύκλο σε κύκλο.

Υπάρχει θεραπεία αντιμετώπισής τους και ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη; 

Η θεραπεία αντιμετώπισης είναι συγκεκριμένη και περιλαμβάνει τη λεγόμενη ορμονική υποκατάσταση, δηλαδή τη λήψη χαπιών που περιέχουν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης και υποκαθιστούν τις ορμόνες που παράγουν φυσιολογικά οι ωοθήκες. Βέβαια, η χρήση των ορμονών έχει ενοχοποιηθεί παλιότερα για αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου μαστού, για αυτό και  δεν χορηγείται πλέον για χρονικό  διάστημα άνω των πέντε ετών. Το λεπτομερές ιστορικό, η εξέταση από το γυναικολόγο μαζί με υπερηχογράφημα μαστού ή και μαστογραφία μετά τα 40, αλλά και εξετάσεις για την οστική πυκνότητα και την πηκτικότητα του αίματος, εφόσον υπάρχει ιστορικό θρομβώσεων στην οικογένεια είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν για πόσο διάστημα θα ακολουθήσετε τη θεραπεία.

Ποιο είναι το μικρότερο ηλικιακό όριο που μπορεί να ξεκινήσει η εμμηνόπαυση σε μία γυναίκα και ποιο το μεγαλύτερο;

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που  μπαίνουν σε εμμηνόπαυση στην Ευρώπη κυμαίνεται στα 51 έτη, με τις διαταραχές κύκλου να ξεκινούν δύο με πέντε χρόνια νωρίτερα. Οι αποκλίσεις από τον κανόνα αυτό μπορεί να είναι μεγάλες, γιατί η ποιότητα των ωαρίων ήδη αρχίζει να ελαττώνεται μετά τα 35. Υπάρχουν λοιπόν γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση σε ηλικία λίγο πάνω από τα 40 έτη ή ακόμη και σε μικρότερη ηλικία, όπως συμβαίνει π.χ. σε γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, λόγω της τοξικότητας των φαρμάκων. Αντίστοιχη απόκλιση υπάρχει και προς μεγαλύτερες ηλικίες, αν και σπάνια μια γυναίκα μετά τα 53 έτη θα έχει περίοδο.

Γιατί ορισμένες γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση πολύ νωρίτερα από άλλες; Και τι προτείνετε σε αυτήν την περίπτωση;

Η λειτουργία των ωοθηκών καθώς και ο αριθμός των διαθέσιμων ωαρίων διαφέρουν σε κάθε οργανισμό. Κατά συνέπεια, ο χρόνος εμφάνισης της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετικός σε κάθε γυναίκα. Οι ορμονικές  εξετάσεις και ιδιαίτερα η μέτρηση της  αντιμυλλέριου ορμόνης θα μας δείξουν  πόσο πλησιάζει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Η απόφαση για το αν θα ληφθεί θεραπεία υποκατάστασης ή θα επιταχυνθεί η απόκτηση ενός παιδιού, στην περίπτωση που η γυναίκα το επιθυμεί, είναι εξατομικευμένη. Πάντως, η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης συνδέεται και ραγδαία ελάττωση της πιθανότητας εγκυμοσύνης, γιατί οι περισσότεροι κύκλοι γίνονται χωρίς ωορρηξία.

Αν μία γυναίκα θέλει να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση μπορεί να το κάνει και για ποιους λόγους οδηγούνται οι γυναίκες σε αυτή την απόφαση;

Δεν υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε την εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε τα συμπτώματα μέσω της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Η έναρξή της είναι κάτι που αποφασίζει η γυναίκα μαζί με το γιατρό της, εφόσον τα κλιμακτηριακά συμπτώματα είναι τόσο έντονα  ώστε το όφελος της θεραπείας να είναι μεγάλο.

 

πηγή: infokids.gr


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά