Μπορούμε να διαγράψουμε μια δυσάρεστη ανάμνηση;
Υπάρχουν στιγμές που το μυαλό μας επιλέγει να παίξει ξανά και ξανά μια ανάμνηση και που τις περισσότερες φορές αυτή η ανάμνηση θα είναι δυσάρεστη και όχι κάποια που συνδέεται με Καλοκαίρια και ξέγνοιαστες στιγμές.
Μπορεί να μην υπάρχει ακόμη ένα μαγικό «φάρμακο» που να γιατρεύει αυτές τις αναμνήσεις, υπάρχει, όμως, ο τρόπος που μπορούμε να διαγράψουμε μια δυσάρεστη ανάμνηση και που μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.
Αρχικά, να αναφέρουμε τι είναι η μνήμη. Οι νευροεπιστήμονες συνήθως ορίζουν μια μοναδική μνήμη ως ένα βιοχημικό ίχνος – μια φυσική αλλαγή στον ιστό του εγκεφάλου που σχετίζεται με την συγκεκριμένη ανάμνηση. Πρόσφατα, οι εγκεφαλικές ανιχνεύσεις αποκάλυψαν ότι ένα βιοχημικό ίχνος δεν είναι απομονωμένο σε μια περιοχή τους εγκεφάλου. Αντιθέτως, εκδηλώνεται ως μια πολύχρωμη κηλίδα που σχηματίζεται από υγρό στον νευρικό ιστό.
«Η μνήμη μοιάζει περισσότερο με έναν ιστό στον εγκέφαλο από ότι με ένα μοναδικό σημείο», όπως αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Steve Ramirez του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν μια ανάμνηση δημιουργείται, περιλαμβάνει όλες τις οπτικές, ακουστικές και τις απτικές (που έχουν σχέση με την αφή) αισθήσεις που περιλαμβανόντουσαν εκείνη τη στιγμή. Αυτά είναι που κάνουν μια εμπειρία αξέχαστη. Τα εγκεφαλικά κύτταρα κωδικοποιούνται από όλες αυτές τις περιοχές.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες είναι σε θέση να παρακολουθήσουν το πώς οι μνήμες κινούνται μέσα στον εγκέφαλο!
Πώς μπορούμε να διαγράψουμε μια δυσάρεστη ανάμνηση;
Πώς λειτουργεί αυτό το κόλπο και πού ήταν κρυμμένο τόσο καιρό; Σύμφωνα με το Forbes, αντί να φωνάζουμε στο μυαλό μας να σταματήσει να σκέφτεται ένα παιδικό τραύμα ή μια ντροπιαστική στιγμή, απλά θα πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μία άλλη ανάμνηση.
Κάτι παρόμοιο είχαν προτείνει στο παρελθόν και οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, οι οποίοι είχαν αποδείξει ότι όταν ζητάμε από το μυαλό μας να ανακαλέσει μια διαφορετική ανάμνηση από το παρελθόν, μπορούμε να ξεχάσουμε τη δυσάρεστη που επανέρχεται ξανά και ξανά στο μυαλό μας.
Τώρα, η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την ίδια ομάδα στο Nature Communications προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αυτή την έρευνα και διαπίστωσε ότι «ενεργά» διαγράφουμε μια ανεπιθύμητη ανάμνηση μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία.
Σίγουρα μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό το κόλπο και για τα τραγούδια που παίζουν on repeat στο μυαλό μας, για να ξεπεράσουμε κάποια σχέση, αλλά και να σκεφτόμαστε μόνο πράγματα που έχουν ουσία και δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα!
πηγή: ipop.gr