
“Οικογενειακοί Ιατροί: η καρδιά της φροντίδας υγείας”. Πού βρισκόμαστε και πού πάμε;
Γράφει ο Ευάγγελος Φραγκούλης,
MD, MΗΑ
General Practitioner/ Family Physician
MSc in Health Care Management
Η 19 ΜΑΪΟΥ έχει οριστεί το 2010 από την WONCA ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχτεί ο κομβικός ρόλος των Οικογενειακών Γιατρών στην παροχή εξατομικευμένης, ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας στους ασθενείς τους, η μοναδική συνεισφορά των Οικογενειακών Γιατρών, καθώς και των ομάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας στα συστήματα υγείας, αλλά και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Οικογενειακή Ιατρική παγκοσμίως. Ας αναγνωρίσουμε και ας τιμήσουμε τις άοκνες προσπάθειες των Οικογενειακών Γιατρών και των ομάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φροντίδας υγείας και τη δημιουργία πιο υγιών κοινοτήτων παγκοσμίως.
Θέμα του φετινού εορτασμού είναι: “Οικογενειακοί Ιατροί: η καρδιά της φροντίδας υγείας”. Οι Οικογενειακοί Γιατροί συχνά αναγνωρίζονται ως η καρδιά της φροντίδας υγείας για διάφορους λόγους:
Tης μακροχρόνιας σχέσης που αναπτύσσουν με τους ασθενείς τους. Οι Οικογενειακοί Γιατροί αποτελούν τυπικά το σημείο πρώτης επαφής για ασθενείς που αναζητούν ιατρική φροντίδα. Παρέχουν συνεχή και ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς τους, καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, “από την βρεφική κούνια μέχρι και τον τάφο”, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις μαζί τους. Αυτή τους επιτρέπει να κατανοούν το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τις κοινωνικές συνθήκες των ασθενών τους και να προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη χαρακτηριζόμενη από ενσυναίσθηση.
Του ολιστικού χαρακτήρα της φροντίδας. Οι Οικογενειακοί Γιατροί υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση στην φροντίδα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη σωματική υγεία του ασθενούς, αλλά και τη συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική του ευεξία. Επικεντρώνονται στην προληπτική φροντίδα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών για να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν καλή υγεία και να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες.
Λειτουργούν ως συντονιστές της φροντίδας και πλοηγοί τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Συντονίζουν την φροντίδα των ασθενών τους και διευκολύνουν την πρόσβασή τους στους πόρους που έχουν ανάγκη. Συνεργάζονται με ιατρούς εξειδικεύσεων και νοσοκομεία, για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς τους λαμβάνουν έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα.
Λειτουργούν ως συνήγοροι για τους ασθενείς και τις κοινότητές τους, αλλά και εκπαιδευτές. Οι Οικογενειακοί Γιατροί είναι συνήγοροι των ασθενών τους και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι φωνές τους ακούγονται και οι ανάγκες υγείας τους ικανοποιούνται. Παράλληλα εργάζονται εντός της κοινότητάς τους για την αντιμετώπιση των συστημικών φραγμών στην πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας. Προάγουν ενεργητικά την υγεία και την ευεξία μέσω δράσεων και συνεργασιών εντός της κοινότητας. Εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους σχετικά με την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διαχείρισης των χρόνιων παθήσεών τους, της επιλογής υγιεινού τρόπου ζωής και της πρόληψης ασθενειών.
Η αφοσίωσή τους, η συμπονετική φροντίδα και η εξειδίκευσή τους τους καθιστούν την καρδιά της φροντίδας υγείας και μια αξιόπιστη πηγή υποστήριξης για ασθενείς και οικογένειες.
Στη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες υλοποιήθηκε μια σημαντική μεταρρύθμιση και επένδυση στον τομέα της ΠΦΥ με τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Ιατρού, που στοχεύει όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν τον Οικογενειακό Γιατρό τους. Δόθηκαν σημαντικά κίνητρα σε γιατρούς της ΠΦΥ να ενταχθούν στο θεσμό, καθώς και σε πολίτες για να εγγραφούν στη λίστα Προσωπικού Ιατρού, με αποτέλεσμα σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν ήδη εγγραφεί σε σχεδόν 3.500 γιατρούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ έχει την τύχη να συνδυάζεται με την εφαρμογή ενός εκτεταμένου εθνικού προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο, αλλά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με τον επιχειρούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό στην Υγεία στον οποίο εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας Ασθενούς, αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας της ΠΦΥ, δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και δυνατόν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος.
Το μεγάλο αυτό άλμα προς μια οργανωμένη ΠΦΥ μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίζουμε να ακολουθήσουν οι κατάλληλες προσαρμογές, που θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους γιατρούς στο θεσμό και θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Νέα κίνητρα για τους γιατρούς να συμμετάσχουν στο θεσμό είναι απαραίτητα, καθώς τροχοπέδη για την περεταίρω ανάπτυξη της ΠΦΥ και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί το αναιμικό ενδιαφέρον των γιατρών και παρά τις σημαντικά αυξημένες αποζημιώσεις που δόθηκαν. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί για τη στελέχωση των άγονων- νησιωτικών περιοχών της χώρας, καθώς οι πολίτες όπου και αν βρίσκονται μέσα στην επικράτεια θα πρέπει να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
Ίσως δεν απέχουμε πολύ από το να γίνει επιτέλους πράξη το διαχρονικό αίτημα των φορέων της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, όλοι οι πολίτες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε Οικογενειακό Γιατρό και σε ποιοτική και οργανωμένη ΠΦΥ.
ΠΗΓΗ: Έντυπο “Περί Υγείας”