Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στα σούπερ μάρκετ έχουν πληθύνει οι ετικέτες με προϊόντα «ελεύθερα λακτόζης» και «ελεύθερα γλουτένης». Οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι έχουν αναδείξει δύο πολύ συγκεκριμένες διατροφικές δυσανεξίες που ταλαιπωρούν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πλέον επιστημονικές απαντήσεις και, φυσικά, λύσεις…
Δυσανεξία στη λακτόζη
Αρκετά άτομα παρουσιάζουν δυσκολία στη χώνεψη του γάλακτος, εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη. Η δυσκολία αυτή εμφανίζεται με φούσκωμα ή αέρια στην κοιλιά, πόνους που μοιάζουν με κολικούς και εμετούς. Για τη δυσανεξία στη λακτόζη μπορείτε να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα με γάλα φυτικό (σόγιας) ή να πίνετε γάλα με μειωμένη λακτόζη που διατίθεται στην αγορά. Δοκιμάστε επίσης να τρώτε -σε μικρές ποσότητες- τροφές που περιέχουν λακτόζη (π.χ. τυρί ή γιαούρτι), καθώς ενδέχεται να μη σας δημιουργούν ενόχληση. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι αντιδράτε ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες λακτόζης, μπορείτε να επιλέξετε τα ένζυμα λακτόζης, που διατίθενται στο εμπόριο σε μορφή υγρού.
Δυσανεξία στη γλουτένη
Επίσης, τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την «κοιλιοκάκη», δηλαδή τη δυσανεξία στη γλουτένη (μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη βρόμη και τη σίκαλη). Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτή την πρωτεΐνη έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου, ενώ πρόσφατες μελέτες απoδεικνύoυν ότι τo 50% των περιπτώσεων της νόσου εκδηλώνεται με άτυπα κλινικά συμπτώματα. Δηλαδή, στα άτομα αυτά δεν υπάρχουν τα τυπικά συμπτώματα της κoιλιoκάκης (χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα και τάση για διάταση της κοιλιάς). Για τη δυσανεξία στη γλουτένη, η μοναδική θεραπεία είναι να απομακρυνθούν οριστικά από το διαιτολόγιό σας οι τροφές που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καθώς και όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά τα δημητριακά. Αντίθετα, μπορείτε να καταναλώνετε άνετα άλλα δημητριακά (όπως ρύζι ή καλαμπόκι). Οσοι αντιμετωπίζετε δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων, καθώς συχνά η γλουτένη προστίθεται σε αρκετά προϊόντα.