
Ο μύθος των 10.000 βημάτων – Εστιάστε στην ποιότητα κι όχι την ποσότητα
Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές δεν συνιστούν συγκεκριμένο αριθμό βημάτων την ημέρα, αλλά ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα όσο πιο τακτικά γίνεται.
Για τους περιπάτους σας, εστιάστε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα των ειδικών για να απαντήσουν σε γνωστές εφαρμογές-προσταγές: θα πρέπει να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα για να παραμείνετε σε φόρμα. Ένας καθημερινός στόχος για πολλούς ανθρώπους, ο οποίος όμως δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη.
Αντίθετα, αυτή η ιδέα προέρχεται απλά από το μάρκετινγκ. Στη δεκαετία του 1960, μια ιαπωνική εταιρεία κυκλοφόρησε στην αγορά ένα βηματόμετρο και ονόμασε τη συσκευή της «βηματόμετρο 10.000 βημάτων».
Από τη δεκαετία ωστόσο του 1960, τα συστήματα μέτρησης βημάτων έχουν εξελιχθεί. Τα smartphone και λοιπές συσκευές αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και υπολογίζουν τη φυσική μας δραστηριότητα απευθείας από τις τσέπες ή τους καρπούς μας.
Αντί όμως για έναν καθορισμένο αριθμό βημάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους ενήλικες να ασκούνται για 150 με 300 λεπτά με μέτρια ένταση κάθε εβδομάδα (περπάτημα ή χορός) ή 75 έως 150 λεπτά εντατικής σωματικής δραστηριότητας (τζόκινγκ ή παιχνίδι τένις). Επομένως, ο αθλητισμός πρέπει να προτιμάται, αλλά δεν συνιστάται ελάχιστος αριθμός βημάτων.
Εάν αναζητάτε απλές συμβουλές για την υγεία σας:
– Ασκηθείτε για 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα, ανεβείτε τις σκάλες ή κάνετε ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα… διατηρώντας έναν καλό ρυθμό.
– Εκτελέστε μυϊκή ενδυνάμωση 1 έως 2 φορές την εβδομάδα κουβαλώντας ένα βαρύ φορτίο, παίζοντας τένις, κάνοντας κολύμπι ή αερόμπικ.
– Εκτελέστε ασκήσεις ευελιξίας μέσω γυμναστικής, χορού ή γιόγκα, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.