1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. Ποτέ δεν είναι αργά! Επιβραδύνοντας τη γήρανση
Ποτέ δεν είναι αργά! Επιβραδύνοντας τη γήρανση

Ποτέ δεν είναι αργά! Επιβραδύνοντας τη γήρανση

0

Ποτέ δεν είναι πολύ αργά και ποτέ δεν είμαστε πολύ μεγάλοι για να υιοθετήσουμε νέες υγιεινές συνήθειες!

Στην Πολυεθνική Μελέτη της Αθηροσκλήρωσης υπό την ηγεσία του Johns Hopkins, η οποία παρακολούθησε περισσότερα από 6.000 άτομα ηλικίας 44 έως 84 ετών για περισσότερα από επτά χρόνια, εκείνοι που υιοθέτησαν θετικές αλλαγές όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μεσογειακή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διατήρηση υγιούς βάρους,  μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά 80 τοις εκατό.

Οι παρακάτω αλλαγές όχι μόνο σας κρατούν υγιείς, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης:

Να είστε δραστήριοι
Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων μορφών καρκίνου, και αυτό το ισχυρό αποτέλεσμα οδηγεί σε κάτι που οι ειδικοί αποκαλούν «συμπίεση της νοσηρότητας». Ουσιαστικά σημαίνει ότι παραμένετε υγιείς περισσότερο στα τελευταία σας χρόνια, σε σύγκριση με κάποιον που περνά τα τελευταία πέντε ή 10 χρόνια της ζωής παλεύοντας με χρόνιες ασθένειες.

Η άσκηση είναι επίσης ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την άνοια και άλλες γνωστικές αλλαγές. Μόλις πάρετε την έγκριση από τον γιατρό σας, στοχεύστε για τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Μεσογειακή διατροφή για όποιον ελπίζει να αποφύγει την άνοια καθώς και να ελαχιστοποιήσει άλλους κινδύνους για την υγεία. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια και χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας, ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα—όλα αυτά βοηθούν τα κύτταρά σας να λειτουργήσουν καλύτερα.

Ποιοτικός ύπνος
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη, τα συναισθήματα, το βάρος και ακόμη και την εμφάνισή σας. Όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να είναι να κοιμηθείτε, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε τις ίδιες ώρες.

Τα περισσότερα προβλήματα ύπνου είναι αποτέλεσμα του ροχαλητού, των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής και των υποκείμενων ιατρικών παθήσεων, όπως η παλινδρόμηση οξέος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα του προστάτη. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων με το γιατρό σας είναι σημαντική. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε πιο ικανοποιητικό ύπνο δημιουργώντας έναν χώρο ηρεμίας, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο για ύπνο και εξασκώντας τεχνικές χαλάρωσης.

Μη καπνίζετε
Σε μόλις 24 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος, υπάρχει μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα οφέλη, οι ερευνητές του Johns Hopkins, σε συνεργασία με επιστήμονες από άλλα κέντρα, ανακάλυψαν ότι η διακοπή του καπνίσματος μείωσε σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των μεσήλικων καπνιστών.

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την επιθυμία για κάπνισμα και τα συμπτώματα στέρησης. Προγραμματίστε τη γυμναστική για την ώρα της ημέρας που είναι πιο πιθανό να θέλετε ένα τσιγάρο και σύντομα μπορεί να λαχταράτε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο αντί για καπνό. Ρωτήστε επίσης τον γιατρό σας σχετικά με τα προγράμματα και τα βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος.

Προκαλέστε τον εγκέφαλό σας
Είτε μαθαίνετε μια γλώσσα είτε οδηγείτε μια νέα διαδρομή προς τη δουλειά, ο εγκέφαλός σας λατρεύει να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Βάλτε ως στόχο να συνεχίσετε να μαθαίνετε καθώς μεγαλώνετε.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά