1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Προληπτική χορήγηση ασπιρίνης για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό.
Προληπτική χορήγηση ασπιρίνης για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Προληπτική χορήγηση ασπιρίνης για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

0

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Lancet” όσοι ασθενείς είχαν  υποστεί εγκεφαλικό δύναται με ασφάλεια να πάρουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προβλημάτων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 537 άτομα και τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Stroke Organisation που διεξήχθη στο Μιλάνο. Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ασπιρίνη αποτρέπει μελλοντικά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο Rutsam Salman επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι σωστό. Οι γιατροί διστάζουν να δώσουν ασπιρίνη ή φάρμακα που μοιάζουν με ασπιρίνη σε άτομα που είχαν αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου. Νομίζω ότι έχουμε επιβεβαιώσει τώρα την ασφάλεια με αυτά τα ευρήματα».

Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται ως αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες. Σε χαμηλές δόσεις λαμβάνεται και ως αντισυγκολλητικό των αιμοπεταλίων. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD, καθώς και από άτομα κάτω των 16 ετών, επειδή υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Reye (υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία, αιφνίδιος θάνατος) και με προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή (π.χ. Sintrom).

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η ασπιρίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στο να μη δημιουργούνται θρομβώσεις στην καρδιά ή ακόμη και στον εγκέφαλο και, έτσι, να αποφεύγονται ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η ασπιρίνη θεωρείται «καλό» φάρμακο για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, οι γιατροί συνιστούν ότι κανείς δε θα πρέπει να παίρνει ασπιρίνη χωρίς την έγκριση του γιατρού, γιατί η λήψη της όχι μόνο δεν είναι ασφαλής για όλα τα άτομα αλλά μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και να προκαλέσει κακό.Παρόλα τα προβλήματα όμως, η ασπιρίνη δεν παύει να είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διαδεδομένα φάρμακα στον κόσμο.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά