1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Προστατεύοντας τα μάτια μας στο πέρασμα του χρόνου
Προστατεύοντας τα μάτια μας στο πέρασμα του χρόνου

Προστατεύοντας τα μάτια μας στο πέρασμα του χρόνου

0

Τα αποτελέσματα της γήρανσης δεν περιορίζονται στις ρυτίδες, στα πονεμένα γόνατα και στα γκρίζα μαλλιά. Η φθορά του χρόνου οδηγεί και σε παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένων του καταρράκτη, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας  και του γλαυκώματος. Αν και τέτοιες παθήσεις είναι σίγουρα πιο συχνές σε άτομα 50 ετών και άνω, η εμφάνισή τους δεν είναι αναπόφευκτη.

«Ως άτομα, τα σώματά μας γερνούν διαφορετικά μεταξύ τους», λέει ο οφθαλμίατρος του Johns Hopkins, Albert Jun, M.D., Ph.D. «Ωστόσο, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το να παραμένεις υγιής καθώς μεγαλώνεις μειώνει την εμφάνιση ή τις επιπτώσεις της ηλικίας και τα σχετικά προβλήματα με τα μάτια.

Γι’ αυτό συνιστάται σε όλους τους ενήλικες μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση στα σαράντα τους χρόνια. Τα αποτελέσματα θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση τυχόν αλλαγών τα επόμενα χρόνια.

 

Προστατεύοντας τα μάτια σας

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε ένα οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, λέει ο Jun.

Σταματήστε  το κάπνισμα
Οι σημερινοί και πρώην καπνιστές έχουν έως και τετραπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συγκριτικά με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός ακόμη και έως και 20 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, μια αυστραλιανή μελέτη υπολόγισε ότι έως και μία στις πέντε περιπτώσεις τύφλωσης που σχετίζεται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας στη χώρα αυτή μπορεί να σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τον αυξημένο κίνδυνο στους καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων των κυτταρικών αλλαγών, του οξειδωτικού στρες και της αγγειακής συστολής.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την όρασή σας. Οι περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν ότι τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη από εκείνους που ζυγίζουν λιγότερο. Δυστυχώς, η απώλεια του επιπλέον βάρους μόλις την επιτύχετε δεν φαίνεται να αποτρέπει τον καταρράκτη.

Μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος, πιθανόν αυξάνοντας τη συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του ματιού καθώς και από τις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, πιθανώς αυξάνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στα μάτια. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει αυτές τις καταστάσεις.

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μπλε μάτια έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καταρράκτη. Πράγματι, μια μελέτη του Johns Hopkins του 1998 ήταν μεταξύ των πρώτων που συνέδεσε την έκθεση στον ήλιο με αυξημένο κίνδυνο καταρράκτη. Η έκθεση στο υπεριώδες φως (UV) αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το αυξημένο υπεριώδες φως θεωρείται ότι προκαλεί αλλαγές στον μεταβολισμό των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή και τον φακό, εξηγεί ο Jun.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα γυαλιά ηλίου σας προστατεύουν από τα μήκη κύματος UV-A και UV-B και ότι τυλίγονται γύρω από το πρόσωπό σας. Μια μελέτη του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι έως και το 20 τοις εκατό των ακτίνων του ήλιου μπορεί να «διαρρεύσει» από τα πλαϊνά των τυπικών γυαλιών.

Ασκηθείτε

Μια μακροχρόνια μελέτη με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ήταν σωματικά δραστήριοι και έπιναν περιστασιακά παρουσίασαν λιγότερη απώλεια όρασης για διάστημα εικοσαετίας συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνταν ή δεν έπιναν καθόλου. Θυμηθείτε: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά