1. Home
  2. Διατροφή
  3. Πρωτοχρονιάτικοι στόχοι για τη διατροφή μας
Πρωτοχρονιάτικοι στόχοι για τη διατροφή μας

Πρωτοχρονιάτικοι στόχοι για τη διατροφή μας

0

Πολλοί είναι εκείνοι που την Πρωτοχρονιά λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για τη νέα χρονιά.  Ανάμεσα σε αυτές τις αποφάσεις είναι εκείνες που αφορούν στη διατροφή.  Συχνά οι άνθρωποι επιδιώκουν να αλλάξουν τις κακές διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος. Ωστόσο αυτό το κίνητρο επικεντρώνεται συνήθως σε μια διατροφή που είτε είναι πολύ φιλόδοξη είτε είναι περιοριστική. Χωρίς ένα σταθερό σχέδιο, η αποτυχία είναι σχεδόν βέβαιη.

Σκεφτείτε λοιπόν να συμβιβαστείτε ξεκινώντας με εύκολους τρόπους για να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Στοχεύστε μόνο στο αληθινό φαγητό -Κοιτάξτε το πιάτο σας και σημειώστε τι έχει υποστεί επεξεργασία και τι όχι. Ίσως είναι όλο το φαγητό σας ή μόνο το dressing στη σαλάτα σας. Σκεφτείτε πως μπορείτε να αλλάξετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές. Οι ιδέες περιλαμβάνουν ζυμαρικά ολικής αλέσεως αντί για εμπλουτισμένα σπαγγέτι με λευκό αλεύρι, κινόα αντί για λευκό ρύζι και να φτιάξετε τα δικά σας σνακ όπως τα ρεβίθια φούρνου, αντί να ανοίξετε ένα σακουλάκι πατατάκια.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με χρόνιες φλεγμονές και άλλες παθήσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο. Μία από τις πιο υγιεινές δίαιτες που μπορείτε να εφαρμόσετε  είναι ένα πρόγραμμα διατροφής μεσογειακού τύπου, πλούσιο σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, μικρές ποσότητες τυριού). 

Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας

Ρυθμίστε χρονοδιακόπτες στο τηλέφωνό σας για τρία διαφορετικά γεύματα και δύο σνακ (αν τα χρειάζεστε) και μην τρώτε ανάμεσα σε αυτές τις προγραμματισμένες ώρες. Η διαχείριση του χρόνου των γευμάτων μπορεί να περιορίσει τις λιγούρες σας, να μειώσει το άγχος για το πότε θα φάτε στη συνέχεια και να μειώσει τις επιπλέον θερμίδες από τα περιττά σνακ – μια πραγματική πρόκληση αν είστε κοντά στο ψυγείο όλη την ημέρα ενώ είστε στο σπίτι ή στη δουλειά.

Αποφύγετε να προγραμματίζετε αργά το βράδυ γεύματα ή σνακ, όταν το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας (ο κιρκάδιος ρυθμός) υποθέτει ότι  κοιμάστε. “Κατά την περίοδο του κιρκάδιου ύπνου ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, το πεπτικό μας σύστημα υπολειτουργεί  και η θερμοκρασία του εγκεφάλου πέφτει, μέρος της διαδικασίας απομάκρυνσης των τοξινών κατά τη διάρκεια του ύπνου.”Το φαγητό σε διαφορετικές ώρες από τον τυπικό, φυσιολογικό ρυθμό οδηγεί σε αύξηση βάρους“, λέει ο Δρ. Lawrence Epstein, συνεργάτης ιατρός με το Τμήμα Διαταραχών Ύπνου και Κιρκάδιου στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τον έλεγχο των μερίδων: φορτώστε το πιάτο σας όπως θα κάνατε συνήθως και μετά βάλτε πίσω το ένα τρίτο ή το μισό του φαγητού.

Άλλες ιδέες:

Χρησιμοποιήστε ένα πιάτο σαλάτας αντί για ένα πιάτο δείπνου, για να ξεγελαστείτε και να βάλετε λιγότερο φαγητό.  Μην μένετε στο τραπέζι και μη συνεχίζετε να τρώτε όταν είστε ήδη χορτάτοι. Θα σας βοηθήσει επίσης να γνωρίζετε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα. Για παράδειγμα, αν υποτίθεται ότι τρώτε 2.000 θερμίδες την ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα παίρνετε 3.000, μάλλον ήρθε η ώρα να κόψετε όλες τις συνηθισμένες μερίδες σας κατά το ένα τρίτο.

Δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε όλα αυτά τα βήματα ταυτόχρονα. Δοκιμάστε ένα βήμα την εβδομάδα. Γράψτε τι τρώτε και οποιεσδήποτε σκέψεις ή ερωτήσεις έχετε σχετικά με τη διαδικασία. Μετά από μια εβδομάδα, αξιολογήστε τι λειτούργησε και τι όχι. Σε λίγο, θα έχετε την αυτοπεποίθηση να επιχειρήσετε νέα βήματα.