Πρόσβαση σε σκευάσματα κάνναβης με ιατρική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες
Περισσότεροι από 170 αναισθησιολόγοι και άλλοι επαγγελματίες υγείας παραβρέθηκαν στο “Φάρο” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 για να παρακολουθήσουν ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος του αναισθησιολόγου στη θεραπεία µε κανναβινοειδή».
Οι επιστημονικοί φορείς που διοργάνωσαν την ημερίδα ήταν η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας με χορηγό την εταιρεία ENECTA στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Cannabeta.
Το μήνυμα του Υπουργού
Το ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ως χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι, «Αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ασθενών σε αποτελεσματικά φάρμακα που βελτιώνουν τις θεραπευτικές εκβάσεις και την ποιότητα ζωής. Η Πολιτεία, πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν αποδεδειγμένη ιατρική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες».
Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των αναισθησιολόγων – αλγολόγων για τις φαρμακολογικές ιδιότητες και τις πιθανές θεραπευτικές χρήσεις της ιδιαίτερης κατηγορίας που περιλαμβάνει τα κανναβινοειδή.
Ιατροί και άλλοι ειδικοί από Ελλάδα και Ιταλία
Κάνοντας εκτενή αναφορά στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα και στα δύο βασικά φαρμακολογικά συστατικά CBD (κανναβιδιόλη) και THC (τετραϋδροκανναβινόλη), ο καθηγητής φαρμακολογίας Calapai G. τόνισε ότι, «Η ιατρική ιστορία της κάνναβης έχει επηρεαστεί από έξω-επιστημονικές απόψεις, αλλά σήμερα μια εις βάθος εξέταση των φαρμακολογικών εφαρμογών δίνει νέες ευκαιρίες για τη θεραπευτική της χρήση».
Ο ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο συσσωρεύτηκε η εμπειρία για τη θεραπευτική χρήση των κανναβινοειδών, είναι μοναδικός στην ευρύτερη ιστορία του φαρμάκου, δεδομένου ότι προηγήθηκε η εμπειρία από τους λασθενείς, ακολούθησε η μελέτη από τους ιατρούς και τελευταία προστέθηκαν η ρύθμιση από τις αρχές και το ενδιαφέρον από τη βιομηχανία.
Αυτό τονίστηκε από το δημοσιογράφο κ. Καπαρουδάκη Α., την εκπρόσωπο του συλόγου ασθενών ΜΑΜΑΚΑ κ. Πόιτρας Ζ. και την εκπρόσωπο της βιομηχανίας κ. Pessano Ε.
Η καθηγήτρια φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής Ιωαννίνων, μέλος της μεγάλης Ελληνικής ερευνητικής ομάδας για τη φαρμακευτική κάνναβη και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ κα Αντωνίου Κ. ξεκαθάρισε ότι, «Οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση Ελλήνων ασθενών στο φάρμακο, έχουν γίνει και ειδική επιτροπή του ΕΟΦ έχει εκπονήσει πυρήνα περίληψης χαρακτηριστικών του προϊόντος, προκειμένου να είναι ευκολότερη η έγκριση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από ενδιαφερόμενες εταιρείες».
Οι πρώτες ενδείξης αποτελεσματικότητας της κάνναβης
Από τον ΕΟΦ έχουν προκύψει και οι πρώτες ιατρικές ενδείξεις για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων στην Ελλάδα, που είναι οι εξής:
- Πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή/και εμέτων, από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων
- Νευροπαθητικός πόνος, καρκινικός πόνος
- Σπαστικότητα και πόνος σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
Την εμπειρία του στην χρήση των κανναβινοειδών σε ασθενείς του ογκολογικού κέντρου “IEO” στο Μιλάνο μετέφερε ο επικεφαλής του Τμήματος Παρηγορικής φροντίδας Dr. Guardamagna V. A., ενώ ο o Dr. Quattrone D. παρουσίασε την εμπειρία του από το Κέντρο Θεραπείας Πόνου του νοσοκομείου “San Vincenzo” – Taormina στη Μεσίνα.
Έλληνες αναισθησιολόγοι – αλγολόγοι όπως η κα Ανίσογλου Σ., η κα Πουλοπούλου Σ., καθώς και η νευρολόγος κα Παπαδημητρίου Δ. ανέλυσαν τα αντιφατικά ακόμα αποτελέσματα για περισσότερες εφαρμογές, τις αυστηρές ενδείξεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πόνου (EFIC) και την ανάγκη για καλά σχεδιασμένες μελέτες που θα αποσαφηνίσουν τα δεδομένα.
Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε ολοήμερη μονοθεματική επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη από μια ιατρική ειδικότητα που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί υπεύθυνα σχετικά με το νέο ιδιόμορφο θεραπευτικό παράγοντα, προκειμένου να προσφέρει τεκμηριωμένη ανακούφιση πόνου και παρηγορική φροντίδα στους ασθενείς.