Η άθληση βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Δείτε πώς θα αποφεύγουν τους τραυματισμούς
Οι αθλητικές δραστηριότητες ανήκουν στην καθημερινότητα των περισσότερων παιδιών. Άλλωστε, η εποχή που ο αθλητισμός ήταν “απαγορευμένος” είτε για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς λόγους είτε λόγω έλλειψης χώρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Σήμερα, τα περισσότερα παιδιά αθλούνται όχι μόνο με τη θέληση των γονιών αλλά και πολλές φορές με την αρωγή τους. Και φυσικά, η άθληση τα βοηθά τόσο στην κοινωνικοποίηση όσο και στο “κτίσιμο” μίας σωστής ενήλικης ζωής, ενώ παράλληλα συμβάλλει στο να μην εκδηλωθούν δυσάρεστα προβλήματα όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία.
Γενικά, η άθληση των παιδιών τα βοηθά να βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση, τον συγχρονισμό των κινήσεων και την αυτοπειθαρχία, ενώ αυξάνουν την κοινωνικότητα των παιδιών και τα μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα.
‘Ετσι, σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν σε κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες και κάνουν σπορ ατομικά και συλλογικά. Για μερικά από τα παιδιά αυτά η άθληση αποτελεί ψυχαγωγία, ενώ άλλα επενδύουν και…στο μέλλον. Ανεξάρτητα από τα κίνητρα όμως, η άθληση των παιδιών μπορεί να είναι αιτία όχι μόνο χαράς αλλά και προβλημάτων.
Για αυτό, καλό είναι οι γονείς ή οι κηδεμόνες να λαμβάνουν υπόψη ορισμένους κανόνες ώστε να αποφεύγουν δυσάρεστες παρενέργειες και επιπτώσεις.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σχετίζονται με τους τραυματισμούς.
Οι τραυματισμοί στη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι πολύ συνηθισμένοι. Ειδικά, τα παιδιά είναι επιρρεπή, επειδή τα οστά, οι μύες, οι τένοντες και οι αρθρώσεις τους βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης. Επιπλέον, τα παιδιά ίδιας ηλικίας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε μέγεθος και σωματική ωριμότητα, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όταν ασχολούνται με σπορ για τα οποία δεν είναι έτοιμα.
Για να αποφύγει ένα παιδί τους τραυματισμούς, πρέπει κατ’ αρχήν να ασχολείται με ένα σπορ για το οποίο έχει την κατάλληλη φυσική κατάσταση. Απαραίτητο είναι ακόμα να προθερμαίνεται λίγο πριν αρχίσει να παίζει (λίγο τρέξιμο επιτόπου είναι απαραίτητο), καθώς και να αποφεύγει να παίζει όταν νιώθει κουρασμένο ή πονάει σε κάποιο σημείο του σώματός του.
Εάν το παιδί δεν παίζει για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά ασχολείται με μια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα, οι γονείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι ο προπονητής είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος για αυτήν, καθώς και ότι δεν θα πιέσει το παιδί πέρα από τις δυνάμεις του πιστεύοντας πως πάνω από όλα μετρά η νίκη.
Και οι ίδιοι, εξάλλου, δεν πρέπει να απαιτούν από το παιδί να «τα δίνει όλα» για να νικήσει, διότι η ασφυκτική πίεση ευνοεί τους τραυματισμούς, καθώς ο μικρός αθλητής που προσπαθεί να εκπληρώσει τις μεγάλες προσδοκίες των γονιών ή των προπονητών του, μπορεί να αγνοήσει ένα πονάκι που προειδοποιεί για επικείμενο τραυματισμό και να συνεχίσει να παίζει, με ολέθριες συνέπειες, αλλά και τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως το παιδί
- είναι στην κατάλληλη ηλικία, φυσική κατάσταση και υγεία για να ασχοληθεί με το άθλημα που επιλέγει.
- καταλαβαίνει και ακολουθεί τους κανόνες του αθλήματος.
Επίσης:
- Φροντίστε να φοράει πάντα τον προστατευτικό εξοπλισμό (λ.χ. κράνος, επικαλαμίδες) που τυχόν επιτάσσει το άθλημά του.
- Διδάξτε στο παιδί σας πώς να χρησιμοποιεί σωστά και να προσαρμόζει τον εξοπλισμό.
Ακολουθείστε τις συμβουλές των γιατρών ως προς τις ιατρικές εξετάσεις που θα πρέπει να γίνονται. Oι ανήλικοι αθλητές πρέπει να ελέγχονται με καρδιογράφημα για να εντοπίζονται εγκαίρως τυχόν καρδιολογικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους αιφνιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης.
premium.paratiritis