1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Νέα στοιχεία για τους παράγοντες που το προκαλούν
Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Νέα στοιχεία για τους παράγοντες που το προκαλούν

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Νέα στοιχεία για τους παράγοντες που το προκαλούν

0

Δεν έχει λυθεί ακόμα το μυστήριο γύρω από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), όταν δηλαδή ένα μωρό πεθαίνει ξαφνικά και χωρίς κάποια προφανή αιτία, όταν είναι ακόμα μερικών μηνών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι κοντά στο να κατανοήσουν μερικούς παράγοντες και μηχανισμούς που αυξάνουν τις πιθανότητες της εμφάνιση του SIDS.

Η επικρατούσα θεωρία επισημαίνει τρεις πιθανούς παράγοντες:

Πρώτον, το βρέφος βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Δεύτερον, το μωρό εκτίθεται σε έναν στρεσογόνο παράγοντα, όπως η θέση ύπνου μπρούμυτα, ο οποίος μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα του ενώ αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα.

Τρίτον, το βρέφος έχει μια υποκείμενη ανωμαλία που καθιστά πιο δύσκολο να επιβιώσει από αυτό το τραυματικό γεγονός.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuropathology & Experimental Neurology, επισημαίνει μία τέτοια ανωμαλία. Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Rady στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος εγκεφαλικός υποδοχέας που πιθανόν εμπλέκεται στο να βοηθά τα μωρά να αναπνεύσουν, είχε αλλοιωθεί σε ορισμένα βρέφη που πέθαναν από SIDS. Ο εν λόγω υποδοχέας είναι μέρος του συστήματος σεροτονίνης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ακούσιων λειτουργιών του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση.

Το SIDS συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου ενός βρέφους και, αν και είναι σπάνιο, είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των βρεφών μεταξύ 1 μηνός και 1 έτους στις ΗΠΑ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, απέδωσαν σχεδόν 1.400 θανάτους βρεφών στο SIDS το 2020.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την πάθηση, οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό 58 βρεφών που πέθαναν από SIDS μεταξύ 2004 και 2011 και στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δείγματα με τον εγκεφαλικό ιστό 12 βρεφών που πέθαναν από άλλες αιτίες, όπως πνευμονία ή καρδιακή νόσο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά που πέθαναν από SIDS, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια αλλαγμένη εκδοχή του υποδοχέα εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σεροτονίνη σε σχέση με τις περιπτώσεις ελέγχου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, Robin Haynes, ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μωρά, έχουν ένα προστατευτικό μηχανισμό που προκαλεί λαχάνιασμα όταν δεν έχουν αρκετό οξυγόνο ενώ κοιμούνται. Όταν συμβεί το SIDS, η προστασία αυτή μπορεί να μην λειτουργήσει και ένας πιθανώς λόγος είναι ο αλλοιωμένος υποδοχέας του εγκεφάλου. Εφόσον το βρέφος δεν έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την αναπνοή και τον καρδιακό του ρυθμό, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου. Ένα από τα στοιχεία που έχουν υπόψιν οι επιστήμονες για αρκετό χρονικό διάστημα είναι η σεροτονίνη, η οποία μπορεί να επηρεάζει το SIDS, έχοντας δεδομένο ότι συνδέεται με την αναπνοή. Έτσι έχουν σκοπό να συνεχίσουν τις μελέτες.


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά