Τέχνη και ίαση: Πρωτοποριακή μονάδα μουσικοθεραπείας στο Μαρούσι από το Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη
Μία πρωτοποριακή δομή, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, που ακολουθεί τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και συνδέει τις διαφορετικές μορφές τέχνης με την ίαση, τίθεται στη διάθεση της κοινωνίας και του πολίτη.
Πιο συγκεκριμένα, το Iδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, συνεχίζοντας το υψηλό ανθρωπιστικό του έργο που υπηρετεί εδώ και τρεις δεκαετίες, ανακοίνωσε την έναρξη της επικείμενης λειτουργίας του «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας διά των Τεχνών.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμαρουσίου παρουσία του δημάρχου, Γιώργου Πατούλη.
Το Ινστιτούτο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στο Δήμο Αμαρουσίου, που ανακαινίσθηκε πλήρως γι’ αυτό το σκοπό και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου του Ιδρύματος, που αφορά στην αρωγή ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών.
Το «Λίλιαν Βουδούρη» Ινστιτούτο Θεραπείας διά των Τεχνών αποτελεί μια πρότυπη μονάδα που λειτουργεί στο κέντρο του Αμαρουσίου και προσφέρει υπηρεσίες μουσικοθεραπείας, χοροθεραπείας, εικαστικής θεραπείας και δραματοθεραπείας σε ποικίλες ομάδες ανθρώπων.
Ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον
Θεμελιώδης στόχος τής εν λόγω δομής είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον, ώστε μέσω της δημιουργικής οδού ο επωφελούμενος να αναπτύξει όλες τις δυνατότητές του.
Οι συνεδρίες έχουν συγκεκριμένη δομή και πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες, με ειδική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία στους τομείς τους.
Η λειτουργία του Ινστιτούτου αποτελεί, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, την υλοποίηση ενός οράματος που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα θεραπείας μέσα από τις τέχνες με μεθόδους πρωτόγνωρες και πρωτοπόρες.
Ο κ. Παλαιοκρασσάς αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεισφορά τόσο του Δήμου Αμαρουσίου, που παραχώρησε το κτίριο για να στεγαστεί το Ινστιτούτο, όσο και του Ιδρύματος Λάτση, που διέθεσε το τεχνικό επιτελείο του για τη μελέτη και επίβλεψη της ανακατασκευής του.
Επεσήμανε, επίσης, ότι το Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη ανέλαβε την ηγεσία και τη χρηματοδότηση του έργου, η οποία μέχρι στιγμής πλησιάζει τα 400.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι η λειτουργία του Ινστιτούτου αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή βούληση του δήμου για ευρείες συνέργειες με αξιόπιστους φορείς, όπως το Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, στο πεδίο της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από την Αυτοδιοίκηση.
Κέντρο πρότυπο για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες
Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε το Ινστιτούτο ως «στολίδι» για το Μαρούσι, ένα κέντρο πρότυπο για τη στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Το συγκεκριμένο διατηρητέο (επί των οδών Σουρή & Πλαστήρα) αποτελεί ένα σημαντικό τοπόσημο για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας και η νέα χρήση του σηματοδοτεί τη συνέχιση της κοινωνικής ζωής της πόλης»,.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι βάσει προγραμματικής συμφωνίας, το Ινστιτούτο θα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε άπορους πολίτες του δήμου.
Η επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου, Μαρία Φρουδάκη, παρουσίασε τις υποδομές, τη λειτουργία και τις προσφερόμενες από αυτό υπηρεσίες προς τους επωφελούμενους, καθώς και την επιστημονική ομάδα που στελεχώνει το Ινστιτούτο.
Απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα νοητικής υστέρησης, αυτισμό και άλλες μορφές εγκεφαλικής παράλυσης, με σκοπό να τους βελτιώσει το επίπεδο ζωής και να τους προσφέρει πρωτοποριακούς τρόπους θεραπείας με οδηγό τη μουσική, τα εικαστικά, το χορό, την τέχνη στο σύνολό της.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Βραχνός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νικόλαος Πέππας, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, δημοτική σύμβουλος Ρένα Χαλιώτη, ο γενικός γραμματέας του δήμου Γεώργιος Διδασκάλου και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος.