1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. Τα οφέλη της επαφής μας με τη φύση
Τα οφέλη της επαφής μας με τη φύση

Τα οφέλη της επαφής μας με τη φύση

0

Τα δέντρα βοηθούν στην πρόληψη των πλημμυρών, απελευθερώνουν οξυγόνο, μειώνουν τη ρύπανση και ενισχύουν τόσο την υγεία όσο και τη διάθεση

Τα δέντρα ενισχύουν τη ζωή ποικιλοτρόπως: Καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή μειώνοντας τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Καταπνίγουν την ηχορύπανση και μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, αντλώντας διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο. Όταν βρέχει, τα δέντρα μειώνουν την απορροή των όμβριων υδάτων, αποτρέποντας τις πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους. Παρέχουν επίσης πολύτιμα ενδιαιτήματα για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας σε έντομα, πτηνά και άλλα ζώα και μικροοργανισμούς ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι το να περνάμε χρόνο γύρω από δέντρα και χώρους πρασίνου βελτιώνει την υγεία και τη διάθεσή μας.

Οφέλη που αποκομίζουμε

Τα δέντρα βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας και συχνά κύματα καύσωνα… Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές οι θερμοκρασίες είναι ασφυκτικές και υψηλότερες από τις προαστιακές, τις αγροτικές ή απλώς τις πιο πλούσιες και φυλλώδεις γειτονιές. Τα δέντρα και ο φυλλώδης θόλος τους παρέχουν σκιά που βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς θερμοκρασίας. Τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο; Μεταφράζεται σε λιγότερες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, οι οποίες χτυπούν πιο συχνά εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, ηλικιωμένους και γενικότερα ευάλωτες ομάδες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet υπολόγισε ότι η αύξηση της δεντροφύτευσης στο 30% σε 93 ευρωπαϊκές πόλεις θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τέσσερις στους 10 πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.

Πώς βοηθά η φύση τα παιδιά:

Καλύτερη διάθεση, συμπεριφορά, συγκέντρωση είναι μερικά από τα προτερήματα της επαφής με τη φύση. Το να περνάτε περισσότερο χρόνο στη φύση έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, καλύτερο ύπνο και βελτίωση για πολλές χρόνιες παθήσεις στους ενήλικες. Αυτά τα ευρήματα προκαλούν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη δασοθεραπεία, μια καθοδηγούμενη υπαίθρια θεραπευτική πρακτική που οδηγεί σε συνολική βελτίωση της ευημερίας.

Μελέτη με παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών διαπίστωσε ότι εκείνα που ζούσαν κοντά σε χώρους πρασίνου εμφάνισαν λιγότερο υπερκινητική συμπεριφορά και σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα μέτρα ελέγχου της προσοχής και της οπτικής μνήμης σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Το να βλέπεις μόνο δέντρα μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία. Στο Μίσιγκαν, μια μελέτη σε παιδιά μεταξύ 7 και 9 ετών έδειξε ότι οι μαθητές που μπορούσαν να δουν δέντρα από τα παράθυρα του σχολείου τους είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς από εκείνα με περιορισμένη θέα. Στη Φινλανδία, οι ερευνητές τροποποίησαν τα υπαίθρια περιβάλλοντα παιδότοπων παιδικών σταθμών για να μιμηθούν τη δασική βλάστηση. Αυτοί οι παιδικοί σταθμοί συγκρίθηκαν με τους τυπικούς παιδικούς σταθμούς ελέγχου και τους φυσιοκεντρικούς παιδικούς σταθμούς όπου τα παιδιά πραγματοποιούσαν καθημερινές επισκέψεις σε κοντινά δάση. Έπεια από 28 ημερες, τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς με τους τροποποιημένους παιδότοπους είχαν πιο υγιές μικροβίωμα και βελτιωμένους δείκτες του ανοσοποιητικού τους συστήματος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Η ύπαρξη χώρων πρασίνου στις γειτονιές συμβάλλει κατά πολύ στην ευημερία των κοινοτήτων. Σε γειτονιές που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας στις ΗΠΑ, σημειώθηκε μείωση της εγκληματικότητας όπου η πολιτεία επένδυσε σε χώρους πρασίνου. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι που ζούσαν κοντά σε πράσινο ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ασφαλείς και χρησιμοποιούσαν τον εξωτερικό χώρο για χαλάρωση και κοινωνικοποίηση.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά