1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Τα συχνά και καθορισμένα γεύματα αποτρέπουν την εκδήλωση διαβήτη.
Τα συχνά και καθορισμένα γεύματα αποτρέπουν την εκδήλωση διαβήτη.

Τα συχνά και καθορισμένα γεύματα αποτρέπουν την εκδήλωση διαβήτη.

0

Αυστραλοίεπιστήμονες , συμβουλεύοντας τους άνδρες που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν ότι αν κατανέμουν σωστά τον χρόνο των γευμάτων  τότε μπορεί να πετύχουν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Σε μικρή μελέτη που δημοσιεύεται στο Obesity, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας και Υγείας της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI) κατέγραψαν την επίδραση της λεγόμενης «χρονικά καθορισμένης διατροφής» σε 15 άνδρες για μια εβδομάδα.

«Οι άνδρες που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2 περιόρισαν την διατροφική πρόσληψη σε ένα εύρος εννέα ωρών την ημέρα», εξηγεί η καθηγήτρια Leonie Heilbronn από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και το SAHMRI.

Και προσθέτει ότι «οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τροφή, είτε μεταξύ 08:00 π.μ. και 17:00 μ.μ., είτε αργότερα δηλαδή από το μεσημέρι έως τις 21:00 μ.μ. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρονικών διαστημάτων έτρωγαν ότι συνήθιζαν. Μάλιστα τους είχαμε πει να τρώνε όλα τα είδη τροφίμων που ήθελαν».

Οι ερευνητές κατέγραφαν καθημερινά την ανταπόκριση της γλυκόζης στο αίμα ανάλογα με κάθε γεύμα και παρατήρησαν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή συντελούσε σε βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης, ανεξαρτήτως του πότε οι άνδρες επέλεγαν να σταματήσουν να τρώνε.

Η Δρ. Heilbronn ανάφερε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πότε και όχι το τι τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Και παρατηρήσαν και μια μικρή απώλεια βάρους στους συμμετέχοντες στη μελέτη, γεγονός που επίσης μπορεί να συντέλεσε στον έλεγχο της γλυκόζης.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι «η χρονικά εστιασμένη σίτιση αποδεικνύει ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε ότι μας αρέσει και μέχρι σήμερα το θεωρούμε «κακό». Αλλά αν το τρώμε την κατάλληλη στιγμή της ημέρας, όταν το σώμα μας είναι βιολογικά ικανό να διαχειριστεί το διατροφικό φορτίο και το σημαντικότερο όταν έχει τον χρόνο να το διαχειριστεί, τότε δίνουμε στον οργανισμό μας περισσότερο χρόνο να επανέλθει σε ισορροπία».


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά