1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. Τι μας κάνει έξυπνους; Ασκήσεις Εγκεφάλου
Τι μας κάνει έξυπνους; Ασκήσεις Εγκεφάλου

Τι μας κάνει έξυπνους; Ασκήσεις Εγκεφάλου

0

Η ιστορία για την ανάπτυξη των γνώσεών μας γύρω από τη νοημοσύνη είναι συναρπαστική. Οι στοχαστές αναζητούν εδώ και χρόνια ενδείξεις σχετικά με το τι μας κάνει έξυπνους, η αντίληψη του δείκτη νοημοσύνης, του περίφημου IQ, διαμορφώθηκε μόλις πριν από 100 περίπου χρόνια και τα πρώτα πειράματα για μια μέτρηση της νοημοσύνης με “επιστημονικές μεθόδους” ξεκίνησαν μόλις στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τα πρώτα πειράματα ήταν κάπως εκκεντρικά…Οι επιστήμονες μετρούσαν τον χρόνο αντίδρασης στο τίναγμα του γόνατου, μετά από τίναγμα με σφυράκι, προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος της νοημοσύνης ή μετρούσαν εξογκώματα στο κρανίο για να διαπιστώσουν αν κάποιο από αυτά ήταν εξόγκωμα ευφυίας! Ο Αλφρέ Μπινέ ήταν εκείνος που επινόησε την πρώτη πραγματικά επιστημονική μέθοδο για την αντικειμενική μέτρηση της νοημοσύνης. Τα τεστ του έγιναν γενικά αποδεκτά μέχρι και το 1970 όπου οι αντιλήψεις πια άρχισαν να αλλάζουν. Ο Χάουαρντ Γκάρντνερ άρχισε να μιλά για διαφορετικά είδη νοημοσύνης και πως κάθε διαφορετική νοημοσύνη  λειτουργούσε αρμονικά με τις υπόλοιπες εφόσον όλες αναπτύσσονταν αρμονικά.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αναπτύξουμε την ουσιαστικότερη ίσως νοημοσύνη, τη δημιουργική μας νοημοσύνη;  Ο Tony Buzan στο βιβλίο του “Πάνω από όλα το μυαλό” προτείνει ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ!

Συνεχίστε να ονειροπολείτε! Ο Einstein μάλιστα συνιστούσε την ονειροπόληση στους φοιτητές του, ο ίδιος φανταζόταν τον εαυτό του να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός από τον ήλιο μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος εξερευνώντας ένα σωρό πράγματα στο δρόμο του. Αυτό το φανταστικό ταξίδι του πρόσφερε τελικά τα στοιχεία που χρειαζόταν για να συνειδητοποιήσει ότι το σχήμα του σύμπαντός μας ήταν κυρτό κι όχι απέραντα ευθύ, όπως πίστευαν μέχρι τότε.

Συνεχίστε να ονειροπολείτε ακόμη και στα όνειρά σας!Προσπαθήστε να θυμηθείτε κάποιο σας όνειρο… τα όνειρα είναι τα έργα που παίζει το μυαλό στην τεράστια σκηνή που διαθέτει, στη φαντασία σας.  Αν σημειώνετε τα όνειρά σας θα ταίσετε τον εγκέφαλό σας με τις πιο λαχταριστές λιχουδιές!

Σημειώστε τα όνειρά σας. θα έρθετε έτσι σε μεγαλύτερη επαφή με τον δημιουργικό πυρήνα του υποσυνειδήτου σας.

Παίξτε παιχνίδια δημιουργικότητας. Πόσες χρήσεις μπορεί να έχει ένας συνδετήρας; Γράψτε μέσα σε δυο λεπτά όσες περισσότερες μπορείτε.

Μάθετε να ζωγραφίζετε!

Μάθετε να λέτε ανέκδοτα.  Το ανέκδοτο είναι πρωτίστως μια χιουμοριστική ικανότητα κι όχι κάτι που προσπαθούμε να θυμηθούμε. Άλλωστε πώς καταλαβαίνεις ότι μπήκε ένας ελέφαντας στο ψυγείο σου; Βλέπεις τις πατημασιές στο βούτυρο;

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά