Το γυναικείο κότσι και η χειρουργική του.
11 Ερωτοαπαντήσεις για το γυναικείο κότσι και την χειρουργική του. Αλήθειες και Μύθοι!
1.Τι είναι το «κότσι» ή βλαισός μεγάλος δάκτυλος ή Hallux Valgus;
Είναι μία οστική προεκβολή (εξόστωση) που μερικώς οφείλεται σε παραγωγή ψευδοστού, αλλά ουσιαστικά οφείλεται στην προς τα έσω παρεκτόπιση του πρώτου μεταταρσίου και την προς τα έξω μετατόπιση της εγγύς φάλαγγας του μεγάλου δακτύλου.
2.Ποιοί είναι οι παράγοντες που το δημιουργούν;
Δεν υπάρχει μόνο ένας παράγοντας που προκαλεί τη συγκεκριμένη παθολογία καθώς η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική. Βασικός παράγοντας για την εμφάνιση του αποτελεί το υπόδημα με στενό πρόσθιο θάλαμο. Προσοχή, όχι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια που είθισται να ενοχοποιούνται, αλλά τα υποδήματα που το μπροστινό τους μέρος είναι στενό. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα (γενετική προδιάθεση). Συχνά, αν ανατρέξουμε στις συγγενείς θα ανακαλύψουμε ότι η γιαγιά ή η θεία έπασχαν και αυτές από αυτή την παραμόρφωση. Το εφηβικό κότσι έχει σίγουρα γενετικό υπόβαθρο.
3.Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης;
Η αποφυγή εφαρμογής υποδημάτων με στενό πρόσθιο θάλαμο θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή πρόληψης στην εμφάνιση της παραμόρφωσης.
4.Υπάρχει συντηρητική θεραπεία;
Δεν υπάρχει συντηρητική θεραπεία που να μπορεί να αναστρέψει την παραμόρφωση και να εξαφανίσει το «κότσι» καθώς είναι δεδομένο πως πρόκειται για εξελισσόμενη παθολογία. Χρησιμοποιώντας υποδήματα με φαρδύ το πρόσθιο μέρος, με σκληρή ανένδοτη σόλα και μαλακό το επάνω μέρος του υποδήματος, μπορεί κανείς να νιώσει σχετική ανακούφιση στο βάδισμα και ίσως να καθυστερήσει στην μη περαιτέρω επιδείνωση της παραμόρφωσης. Οι νάρθηκες απαγωγής του μεγάλου δακτύλου και τα διαχωριστικά σιλικόνης που διαφημίζονται, είναι μύθος πως μπορούν να διορθώσουν την παραμόρφωση.
5.Χειρουργική Θεραπεία. Μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση και να απαλλάξει από τον πόνο;
Η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση και να απαλλάξει από τον πόνο την ασθενή. Στις περιπτώσεις εκείνες που συνυπάρχει μεταταρσαλγία ή Δεν υπάρχει μία χειρουργική τεχνική που να διορθώνει όλα τα πόδια, ακριβώς γιατί όλες οι παραμορφώσεις δεν είναι ίδιες. Ο χειρούργος θα πρέπει να κατέχει τη γνώση και την ικανότητα της εφαρμογής εκείνης της μεθόδου που είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την εκάστοτπαραμόρφωση στα υπόλοιπα δάκτυλα του ποδιού η επέμβαση θα πρέπει να αντιμετωπίζει ε παραμόρφωση. Παράλληλα Η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να διορθώσει την παραμόρφωση και να απαλλάξει από τον πόνο την αθα πρέπει να συνυπολογιστούν οι πιθανές συνοδοί νόσοι που μπορεί να αφορούν τον άκρο πόδα (π.χ. ελαστικότητα των αρθρώσεων, ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης, αγγειοπάθεια), ενώ ταυτόχρονα οφείλουμε να γνωρίζουμε πως η παραμόρφωση δεν είναι μόνο οστική αλλά οφείλεται και σε αποδιοργάνωση των συνδέσμω6. Ποιά είναι η καλύτερη χειρουργική μέθοδος;
ν και των τενόντων και κατά συνέπεια στόχος είναι η συνολική αποκατάσταση της παθολογίας.
7. Μήπως η χειρουργική με LASER είναι η καλύτερη;
Είναι μύθος πως υπάρχει χειρουργική τεχνική διόρθωσης της παραμόρφωσης με LASER. Υπάρχει τεχνική με μικρές τομές (minimal invasive surgery) που όμως η εφαρμογή της σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Άκρου Ποδός και Ποδοκνημικής θα πρέπει να περιορίζεται σε μόνο σε μικρές παραμορφώσεις. Ότι ακούγεται εύκολο και απλό έχει πάντα απήχηση, αλλά χρειάζεται προσοχή ώστε να χρησιμοποιείται η σωστή τεχνική επί των σωστών ενδείξεων . Θυμηθείτε ότι κάθε κότσι είναι διαφορετικό και δεν μπορεί μία μέθοδος να λύσει τα πάντα εύκολα και απλά.
8.Πότε περπατάω;
Στην πλειονότητα των περιστατικών η φόρτιση (βάδιση) γίνεται την ίδια ή την επομένη ημέρα με ένα ειδικό υπόδημα αποφόρτισης του πρόσθιου πόδα (πέδιλο). Η χρήση του ειδικού υποδήματος αφορά τις 3 έως 4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
9.Πόσο θα πονάω μετά το χειρουργείο;
Ο πόνος μετά το χειρουργείο για το “κότσι” είναι ένας μύθος που έχει να κάνει με παλαιότερου τύπου χειρουργικές τεχνικές και με τεχνικές όπως οι διαδερμικές που δεν χρησιμοποιούνται υλικά σταθεροποίησης. Επίσης, η σωστή χρήση μετεγχειρητικής τοπικής αναλγησίας μειώνει τον πόνο με αποτέλεσμα η ασθενής να περπατά με τη χορήγηση απλών αναλγητικών όπως η παρακεταμόλη (depon).
10. Το κότσι εμφανίζεται ξανά;
Όχι, εφόσον χρησιμοποιηθεί η απολύτως σωστή χειρουργική τεχνική για την εκάστοτε παραμόρφωση. Συνεπώς, η σωστή εξατομικευμένη τεχνική είναι ο ένας παράγοντας της επιτυχίας και η συμμόρφωση του ασθενούς ο άλλος. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται μετά την επέμβαση να χρησιμοποιούνται καθημερινά υποδήματα με στενό πρόσθιο θάλαμο. Αντιθέτως, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια δεν αποτελούν αντένδειξη για το χειρουργημένο βλαισό μεγάλο δάκτυλο.
11.Ποιός είναι ο κατάλληλος χειρουργός;
Ο ενδεδειγμένος Χειρουργός είναι ο ορθοπεδικός που είναι ειδικευμένος στο Άκρο Πόδα δεδομένου ότι χρειάζονται ειδικές γνώσεις όπως άλλωστε και στις άλλες υποειδικότητες της Ορθοπεδικής. Η χειρουργική αποκατάσταση του βλαισού μεγάλου δακτύλου είναι λιγότερο απλή από όσο φαίνεται. Η ειδική γνώση στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παθολογίας είναι αυτή που μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤ.ΣΟΥΡΑΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α’
Ά ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ
ΙΑΤΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Α.Ε.Κ
ΙΑΤΡΟΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ BEACH VOLLEY
Αθήνα, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 107
Σαντορίνη, ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ(έναντι νοσοκομείου)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946078165