Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One», διαπίστωσε ότι η διακοπή των κιρκαδιακών ρυθμών, οι οποίοι ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, βλάπτει τα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου, στον ίδιο βαθμό με την κατάχρηση αλκοόλ.
Αφορμή η Νόσος του Crohn
Όπως λένε οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο αφορμή για να ξεκινήσουν μία τέτοια μελέτη, στάθηκαν ασθενείς με νόσο του Crohn, μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι οποίοι όταν εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες υπέφεραν από εξάρσεις της νόσου ενώ, όταν εργάζονταν σε σταθερή πρωινή βάρδια, ήταν σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένειά τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αστάθεια του κιρκαδικού κύκλου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου.
Κατά τη διάρκεια μελέτης παρατήρησαν ότι με τη διαταραχή του βιολογικού ρολογιού, φαίνεται να μεταφέρεται μια πρωτεΐνη, που ονομάζεται occludin, από τη μεμβράνη του κυττάρου του εντέρου στο εσωτερικό του. Η πρωτεΐνη αυτή σχηματίζει ενώσεις που συγκρατούν μαζί τα κύτταρα του φραγμού του εντέρου, υποδεικνύοντας έναν πιθανό στόχο για μελλοντικές θεραπείες.
Όπως είπαν, όμως, εκτός από τα τοιχώματα του εντέρου, η κακή ποιότητα ύπνου που οφείλεται και στην αποφρακτική άπνοια ύπνου η οποία όπως όλα δείχνουν σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει το 58%-62% των ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου και ένας πιθανός λόγος είναι ότι η άπνοια ύπνου προκαλεί αρνητική ενδοθωρακική πίεση, οδηγώντας σε διακοπτόμενη απόφραξη των αεραγωγών καθώς μειώνεται η ενδοθωρακική πίεση.
Αυτό επιφέρει παροδική χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα μαζί με μείωση των μηχανισμών οισοφαγικής κάθαρσης, προδιαθέτοντας τους ασθενείς σε έντονα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα
Αξίζει να σημειωθεί ότι κι άλλες πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή λειτουργική δυσπεψία υποφέρουν επίσης από κακό ύπνο.
Μία εξ αυτών έδειξε ότι το 57,2% των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου νοιώθουν κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, που γίνεται η αιτία να ξυπνούν τη νύχτα.
Η έρευνα όχι μόνο υποστηρίζει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλεί αλλαγές στον ύπνο, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει και την αντίστροφη σχέση, δηλαδή ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει τα υποκείμενα συμπτώματα του συνδρόμου ή προκαλεί λειτουργική δυσπεψία.
Όπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, έχει αποδειχτεί σε πολλές μελέτες ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας με τις διαταραχές του ύπνου, καθώς επίσης και ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιδεινώνει τα συμπτώματα των συγκεκριμένων νόσων. Μάλιστα έρευνες που έγιναν πρόσφατα υποστηρίζουν όπως λέει, ότι οι αλλαγές στον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι καθημερινές ανάγκες ύπνου για ενήλικες είναι από 7-9 ώρες κάθε νύχτα, σύμφωνα με το γιατρό καθώς η στέρηση ύπνου αποδεικνύεται επιβλαβής για τον οργανισμό μας.