
20 ΜΑΪΟΥ 2024: Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μια ημέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες της κλινικής έρευνας, αλλά και στα εκατομμύρια των ασθενών και εθελοντών που συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο!
Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών αποτελεί κάθε χρόνο μια σπουδαία ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την σημαντική προστιθέμενη αξία των κλινικών μελετών στα συστήματα υγείας και την εθνική οικονομία, για τη συμβολή τους στην πρόοδο της ιατρικής έρευνας και για τα πολλαπλά οφέλη που προσδίδουν στους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου σε ανάμνηση της ημέρας που ο Τζέιμς Λιντ, ένας Σκωτσέζος ναυτικός γιατρός, ξεκίνησε την πρώτη καταγεγραμμένη τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στον κόσμο. Στις 20 Μαΐου 1747, σε ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού γεμάτο ναύτες που έπασχαν από σκορβούτο, ο Λιντ χώρισε σε ομάδες τους ναύτες και δοκίμασε σε κάθε ομάδα διαφορετική θεραπεία, με αποτέλεσμα να αποδείξει τη συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης C και της πρόληψης του σκορβούτου, θέτοντας έτσι τα θεμέλια της σύγχρονης κλινικής έρευνας.
Από τότε έως σήμερα, οι κλινικές μελέτες έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Αποτελούν πλέον ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα της επιστημονικής έρευνας και της ανάπτυξης φαρμάκων, κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας όλων των νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και στοχεύουν στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η Πρόεδρος του HACRO, κα Ευαγγελία Κοράκη δήλωσε “Ο κλάδος των κλινικών μελετών έχει ως αντικείμενο την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη υγεία. Είναι ο κλάδος που μελετά τον ίδιο τον άνθρωπο, στοχεύει στην βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, αναζητά νέα θεραπευτικά μονοπάτια για την αντιμετώπιση ασθενειών, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ή την πλήρη ίαση των ασθενών και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Γι’ αυτό, οι κλινικές μελέτες μάς αφορούν όλους». Επεσήμανε επίσης το σπουδαίο ρόλο των εταιρειών CRO στις κλινικές μελέτες και τη συνεισφορά τους στην πρόοδο του κλάδου: “Οι εταιρείες CRO – Κατ’ ανάθεση Οργανισμοί Έρευνας αποτελούν έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της κλινικής έρευνας. Διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση που απαιτείται για το σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και την ποιοτική διεξαγωγή κλινικών μελετών, όλων των τύπων και φάσεων στην Ελλάδα, συντονίζοντας όλα τα συνεργαζόμενα μέλη σε μια κλινική μελέτη: φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, ερευνητές και αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, προς επίτευξη των στόχων της κάθε μελέτης.”