1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Επετειακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας: 90 χρόνια Ελληνικό Φάρμακο!
Επετειακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας: 90 χρόνια Ελληνικό Φάρμακο!

Επετειακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας: 90 χρόνια Ελληνικό Φάρμακο!

0

Η ιστορία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας είναι συνυφασμένη με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας” τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων στην επετειακή εκδήλωση για τα ενενήντα χρόνια συμβολής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας όπου έλαβαν τιμητική βράβευση για την προσφορά τους οι θεμελιωτές του κλάδου.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην ελληνική φαρμακευτική αγορά και την ανάπτυξή της στο διεθνές περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, στόχοι της ΠΕΦ είναι:

  • Η πρόοδος της φαρμακευτικής επιστήμης προς όφελος της περίθαλψης του πολίτη και τη βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής του.
  • Η πλήρης κάλυψη της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς με φάρμακα άριστης ποιότητας και λογικού κόστους.
  • Η υγιής ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς.
  • Η ύπαρξη σύγχρονων ανταγωνιστικών ελληνικών παραγωγικών μονάδων ώστε η ελληνική φαρμακευτική αγορά να μην εξαρτάται αποκλειστικά από εισαγόμενα φάρμακα.

 

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

 

 «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Από 72 μονάδες παραγωγής πλέον θα έχουμε 104 και από 27 ερευνητικά κέντρα θα έχουμε 41. Δημιουργούμε εκκολαπτήρια προόδου για ερευνητές Πανεπιστημίων, για επαναπατρισμό επιστημόνων και για επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών Λυκείου, σε περιοχές που γίνονται εργοστάσια».

 Θ. Τρύφων, πρόεδρος ΠΕΦ

 

Ενώπιον της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, ο Θ. Τρύφων έκανε μια σύντομη ιστορική παρουσίαση από το 1933 έως σήμερα τονίζοντας  ιδιαίτερα τον ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κατά τις κρίσιμες περιόδους αλλά και την ενεργή, τωρινή της δράση στο εγχώριο και Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Όπως είπε:

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κλήθηκε να συνεισφέρει στην μεγάλη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έκανε και κάνει το χρέος της, σηκώνοντας ένα τεράστιο βάρος που δεν της αναλογεί. Όμως, στα χρόνια της κρίσης, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν έχασαν το δυναμισμό τους, δείχνοντας αξιοσημείωτη αντοχή σε πολύ αντίξοες συνθήκες.

“Κρατήσαμε τις θέσεις εργασίας. Συνεχίσαμε να επενδύουμε στο επιστημονικό μας δυναμικό που αποτελεί το πιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα μας. Αναπτύξαμε ακόμη περισσότερο τις εμπορικές και ερευνητικές συνεργασίες μας. Γίναμε ακόμη πιο εξωστρεφείς, εστιάζοντας περισσότερο στις εξαγωγές”.

Δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία η φαρμακοβιομηχανία έλαβε όπως επεσήμανε ο κ. Τρύφων ένα σημαντικό μάθημα : “Η νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική στοχεύει στον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της Ευρώπης για να περιοριστεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να διασφαλιστεί η επάρκεια στα φάρμακα σε έκτακτες συνθήκες και στην παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας.Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να καλύψουν το επενδυτικό κενό της προηγούμενης δεκαετίας.Αναγνωρίζουμε – και πρέπει να το πούμε εδώ – την σημαντική συμβολή της κυβέρνησης στην προσπάθειά μας.Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του RRF για την υγεία και τα κίνητρα που δόθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού clawback, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων, τα κίνητρα για τις δαπάνες Ε&Α και την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες που ξεκλειδώνουν μια σειρά σημαντικών επενδύσεων”.

Αέρας ανανέωσης και δυναμικής οικονομίας

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, τόνισε ότι η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο να γίνει η βασική παραγωγική μονάδα της Ευρώπης.

Όπως ο ίδιος είπε : «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων 30 χρόνων. Από 72 μονάδες παραγωγής πλέον θα έχουμε 104 και από 27 ερευνητικά κέντρα θα έχουμε 41. Δημιουργούμε εκκολαπτήρια προόδου για ερευνητές Πανεπιστημίων, για επαναπατρισμό επιστημόνων και για επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών Λυκείου, σε περιοχές που γίνονται εργοστάσια».

Το μήνυμα του κ. Χρυσοχοϊδη

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδής, εξέφρασε τη χαρά του για την πρόσκληση παρουσίας του στην επετειακή εκδήλωση της ΠΕΦ, λέγοντας πόσο σημάδεψαν τη μνήμη του ο Παύλος Γιαννακόπουλος που επιδείκνυε απεριόριστο σεβασμό στο θεσμό του υπουργού, ο Σταύρος Δέμος που αγωνιζόταν για το “δίκαιο” φάρμακο και ο παρών πρόεδρος,  Θεόδωρος Τρύφων όταν τον συνάντησε στα πρώτα του βήματα.

Ο υπουργός Υγείας  τόνισε την ανάγκη για μια εθνική φαρμακευτική πολιτική που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και παράλληλα να γίνουμε η βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και τον κόσμο:

«Ο στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε επιτέλους μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα προϊόντα που έχει ανάγκη η υγεία των ελληνικού λαού, των Ελλήνων πολιτών, και ταυτόχρονα να αποτελέσει τη βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και τον κόσμο. Να μεγαλώσουμε πολύ. Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό μας.Έχουμε μεγάλες δυνατότητες, τόνισε, ώστε να φτάσουμε την Ιρλανδία, χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει μια τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες, για λόγους όχι τυχαίους, αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν».

Συγκινητική τέλος ήταν η ομιλία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου,πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ,  κατά την παραλαβή του τιμητικού βραβείου για τον αείμνηστο Π. Γιαννακόπουλο όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Αν η υστεροφημία του ανδρός είναι η ύψιστη αξία του, όσα ακούγονται για τον Παύλο Γιαννακόπουλο από όλο τον κόσμο, αποτελούν τεράστια παρακαταθήκη και αιτία υπερηφάνειας για μένα. Το γεγονός ότι απόψε τον τιμούν οι άνθρωποι του φαρμάκου και τον χαρακτηρίζουν έμπνευση για τις επόμενες γενιές, με κάνει διπλά περήφανο. Πρώτον, γιατί ακόμη και σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού ο Παύλος κατάφερε να ενώσει, αποτελώντας θεματοφύλακα των αξιών της φαρμακοβιομηχανίας. Δεύτερον, διότι το να είναι φωτεινός φάρος για τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στον κλάδο, αποτελεί ευλογία.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος οραματίστηκε και δημιούργησε τη ΒΙΑΝΕΞ, τη μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ήταν πρωτοπόρος γιατί έβλεπε τις ευκαιρίες που ανοίγονταν. Έτσι έχτισε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνέργειες με διεθνείς οίκους, ξεκίνησε τη βιομηχανική παραγωγή εισάγοντας υψηλή τεχνογνωσία, έδωσε νωρίς εξαγωγικό προσανατολισμό στον όμιλο, διέβλεψε την ανάπτυξη της αγοράς του φαρμακείου μέσω των ΜΗΣΥΦΑ, έβαλε τις βάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι του φαρμάκου, ανταγωνιστές και μη, έχουν να πουν μια ιστορία για το πώς ο Παύλος τους βοηθούσε στο να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν και οι ίδιοι και οι εταιρείες τους και, το ξανατονίζω, ακόμη και αν ήταν ανταγωνιστές. Η ΒΙΑΝΕΞ, με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στην Ελλάδα, στηρίζοντας τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία. Αυτό ήθελε και αυτό έκανε πάντα ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

Για μένα άλλωστε ήταν, είναι και θα είναι έμπνευση σε ό,τι κάνω στη ζωή μου. Τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα. Ο Παύλος ενέπνευσε και εμπνέει γιατί είχε πάντα σαν προτεραιότητα τον άνθρωπο και γιατί δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε. Ο Παύλος ενέπνευσε και εμπνέει γιατί έβαλε στόχο και πέτυχε να μην στερηθεί την πρόσβαση στο φάρμακο κανένας Έλληνας, από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο… Ο Παύλος ενέπνευσε και εμπνέει γιατί ήταν ο Παύλος».

 

 

 

 

 

 

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά