Οι παγκόσμιες προσπάθειες ανοσοποίησης έχουν σώσει τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια
Ο ΠΟΥ, η UNICEF, ο Gavi και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates ξεκινούν την εκστρατεία «Humanly Possible» για την κλιμάκωση των προγραμμάτων εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ανοσοποίησης 2024
Μια σημαντική μελέτη ορόσημο που δημοσιεύεται από το The Lancet αποκαλύπτει ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού έχουν σώσει περίπου 154 εκατομμύρια ζωές – ή το ισοδύναμο 6 ζωών κάθε λεπτό κάθε χρόνο – τα τελευταία 50 χρόνια. Η συντριπτική πλειονότητα των ζωών που σώθηκαν – 101 εκατομμύρια – ήταν ζωές βρεφών. Η μελέτη, υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι η μεγαλύτερη συμβολή οποιασδήποτε παρέμβασης στον τομέα της υγείας για να διασφαλιστεί ότι τα μωρά όχι μόνο βλέπουν τα πρώτα τους γενέθλια αλλά θα συνεχίσουν να ζουν υγιή και στην ενήλικη ζωή.
Από τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στη μελέτη, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς είχε τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, αντιπροσωπεύοντας το 60% των ζωών που σώθηκαν λόγω του εμβολιασμού. Αυτό το εμβόλιο θα παραμείνει πιθανότατα ο κορυφαίος παράγοντας που συμβάλλει στην πρόληψη θανάτων στο μέλλον. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο εμβολιασμός κατά 14 ασθενειών (διφθερίτιδα, Haemophilus influenzae τύπου Β, ηπατίτιδα Β, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ιλαρά, μηνιγγίτιδα Α, κοκκύτης, διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος, πολιομυελίτιδα, ροταϊός, ερυθρά, τέτανος, φυματίωση και κίτρινος πυρετός) συνέβαλε άμεσα στη μείωση των βρεφικών θανάτων κατά 40% παγκοσμίως και κατά περισσότερο από 50% στην αφρικανική περιοχή. “Τα εμβόλια είναι από τις πιο ισχυρές εφευρέσεις στην ιστορία, καθιστώντας τις πάλαι ποτέ τρομακτικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
“Χάρη στα εμβόλια, η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, η πολιομυελίτιδα είναι στα πρόθυρα εξάλειψής της. Η πρόσφατη ανάπτυξη εμβολίων κατά ασθενειών όπως η ελονοσία και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, οδηγούν στην εξάλειψη των νόσων, Με συνεχή έρευνα, επενδύσεις και συνεργασία, μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια περισσότερες ζωές τώρα αλλά και μέσα στα επόμενα 50 χρόνια” συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σήμερα, το 84% των βρεφών προστατεύεται με τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (DTP) – τον παγκόσμιο δείκτη για την κάλυψη ανοσοποίησης. Σχεδόν 94 εκατομμύρια από τα εκτιμώμενα 154 εκατομμύρια ζωές που σώθηκαν από το 1974, ήταν αποτέλεσμα της προστασίας από τα εμβόλια ιλαράς. Ωστόσο, υπήρχαν ακόμη 33 εκατομμύρια παιδιά που έχασαν τη δόση του εμβολίου ιλαράς το 2022: σχεδόν 22 εκατομμύρια έχασαν την πρώτη τους δόση και άλλα 11 εκατομμύρια έχασαν τη δεύτερη δόση.
Απαιτείται κάλυψη 95% ή μεγαλύτερη με 2 δόσεις εμβολίου που περιέχει την ιλαρά για την προστασία των κοινοτήτων από επιδημίες. Επί του παρόντος, το παγκόσμιο ποσοστό κάλυψης της πρώτης δόσης του εμβολίου ιλαράς είναι 83% και της δεύτερης δόσης είναι 74%, συμβάλλοντας σε πολύ υψηλό αριθμό εστιών σε όλο τον κόσμο. Για να αυξήσει την κάλυψη των εμβολίων, η UNICEF, ως ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές εμβολίων στον κόσμο, προμηθεύεται περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις κάθε χρόνο για λογαριασμό χωρών και εταίρων για να καλύψει σχεδόν τα μισά παιδιά στον κόσμο. Εργάζεται επίσης για τη διανομή εμβολίων μέχρι το τελευταίο μίλι, διασφαλίζοντας ότι ακόμη και οι απομακρυσμένες και υποεξυπηρετούμενες κοινότητες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ανοσοποίησης.
«Χάρη στους εμβολιασμούς, περισσότερα παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν μετά τα πέμπτα γενέθλιά τους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ. «Αυτό το τεράστιο επίτευγμα αποτελεί εύσημο στις συλλογικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, των εταίρων, των επιστημόνων, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, της κοινωνίας των πολιτών, των εθελοντών και των ίδιων των γονέων, που όλοι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση για την προστασία των παιδιών από θανατηφόρες ασθένειες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί, παντού, έχει πρόσβαση σε σωτήρια εμβόλια».
Το 2000, η Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων, η οποία περιλαμβάνει τον ΠΟΥ, τη UNICEF και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates (BMGF) ως βασικά ιδρυτικά μέλη, δημιουργήθηκε για να επεκτείνει τον αντίκτυπο του EPI και να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο να αυξήσουν την κάλυψη, να επωφεληθούν από νέα, σωτήρια εμβόλια και να επεκτείνουν το εύρος της προστασίας έναντι ενός αυξανόμενου αριθμού ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Αυτή η εντατική προσπάθεια στα πιο ευάλωτα μέρη του κόσμου βοήθησε να σωθούν περισσότερες ζωές και να προωθηθεί περαιτέρω η ισότητα των εμβολίων. Σήμερα, η Gavi έχει βοηθήσει στην προστασία μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών και τώρα παρέχει εμβόλια κατά 20 μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά του HPV και εμβολίων για εστίες ιλαράς, χολέρας, κίτρινου πυρετού,του Έμπολα και της μηνιγγίτιδας.
Σήμερα, υπάρχουν εμβόλια για την προστασία από περισσότερες από 30 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
Το εμβόλιο HPV, το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ενήλικες αναμένεται να αποτρέψει μεγάλο αριθμό μελλοντικών θανάτων καθώς οι χώρες εργάζονται για την αύξηση των στόχων ανοσοποίησης με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030.
Εισαγωγές νέων εμβολίων, όπως αυτά για την ελονοσία, την COVID-19, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τη μηνιγγίτιδα, καθώς και τα εμβόλια για τη χολέρα και τον Έμπολα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια επιδημιών, θα σώσουν περαιτέρω ζωές στα επόμενα 50 χρόνια.
Σήμερα, η ΠΟΥ, η UNICEF, η Gavi και η BMGF αποκαλύπτουν την κοινή εκστρατεία «Humanly Possible», που σηματοδοτεί την ετήσια Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, 24-30 Απριλίου 2024.
Η παγκόσμια εκστρατεία επικοινωνίας καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να υποστηρίξουν και να χρηματοδοτήσουν τα εμβόλια και τα προγράμματα εμβολιασμού επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στη δημόσια υγεία, ενώ γιορτάζουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.