1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Έκζεμα: Πώς η επαφή με προϊόντα ευρείας χρήσης μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση
Έκζεμα: Πώς η επαφή με προϊόντα ευρείας χρήσης μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση

Έκζεμα: Πώς η επαφή με προϊόντα ευρείας χρήσης μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση

0

Το έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα αποτελεί φλεγματώδη πάθηση του δέρματος και προκαλεί κνησμό. Στην Αμερική, επηρεάζονται από αυτή, περίπου 31,6 εκατομμύρια άτομα.

Τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν τα Εθνικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα παιδιά σε βρεφική ηλικία μπορεί να εμφανίσουν έκζεμα μετά από επαφή με προϊόντα που υπάρχουν στην καθημερινότητα όπως spandex μέχρι στρώματα αφρού μνήμης. Ο λόγος είναι γιατί τα προϊόντα αυτά είναι κατασκευασμένα από χημικές ουσίες που ελκύουν τα καυσαέρια των οχημάτων.

Αρχίζει σχεδόν πάντα τον πρώτο χρόνο της ζωής και κορυφώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα αλλεργιογόνα, όπως τα κατοικίδια ζώα, τα αρώματα, οι βαφές και τα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακόμη και σε ενήλικες.

Το τι προκαλεί το έκζεμα παραμένει ένα μυστήριο. Τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά η συχνότητα του εκζέματος έχει αυξηθεί κατά δύο έως τρεις φορές στις βιομηχανικές χώρες από τη δεκαετία του 1970, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν πλέον ακράδαντα ότι σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Έχουμε ακλόνητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ρύποι βρίσκονται πίσω από την αύξηση των περιπτώσεων ατοπικής δερματίτιδας», δήλωσε ο Δρ. Ian Myles, επικεφαλής της Μονάδας Επιθηλιακής Έρευνας στο Εργαστήριο Κλινικής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Ο Μάιλς και η ομάδα του μελέτησαν τα «κόκκινα σημεία» εκζέματος σε όλη τη χώρα, περιοχές όπου οι κλινικές περιέθαλψαν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με έκζεμα, αλλά και τις τοξίνες στο περιβάλλον. Βρήκαν παρόμοιες χημικές ουσίες που ονομάζονται διισοκυανικά και ισοκυανικά άλατα, που ήταν πολύ διαδεδομένες.

Τα διιοκυανικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πολλών προϊόντων πολυουρεθάνης, όπως κόλλες, εύκαμπτους αφρούς, χαλιά και υφάσματα σχεδιασμένα να είναι ελαστικά ή ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.

Εκτός από την έκθεση των εργαζομένων στα εργοστάσια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι χημικές ουσίες σε προϊόντα πολυουρεθάνης, είναι απίθανο να είναι τοξικές, εφόσον αυτά τα προϊόντα έχουν σκληρυνθεί ή στεγνώσει σωστά από τον κατασκευαστή.

Τα καυσαέρια από τα σύγχρονα οχήματα όμως, μπορεί να έχουν προκαλέσει την αύξηση των ποσοστών εκζέματος τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι καταλύτες εξαλείφουν πολλές από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στη βενζίνη, παράγουν όμως ισοκυανικά ως υποπροϊόν. Οι καταλύτες έγιναν υποχρεωτικοί για όλα τα οχήματα στις ΗΠΑ το 1975, περίοδος που συμπίπτει με την έναρξη της αύξησης των ποσοστών εκζέματος.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις των ισοκυανικών στο μικροβίωμα του δέρματός τους και ανακάλυψαν ότι επηρεάζουν τα υγιή, προστατευτικά βακτήρια, κάνοντας τα να σταματήσουν να παράγουν έλαια για να ενυδατώνουν το δέρμα. Ταυτόχρονα ένας συγκεκριμένος υποδοχέας στο δέρμα ενεργοποιείται και δίνει σήματα στον εγκέφαλο για να προκαλέσουν φαγούρα και φλεγμονή.

Τα συμπεράσματα για τις χημικές ουσίες που προκαλούν αντιδράσεις ατοπικής δερματίτιδας στο δέρμα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances.


Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω 2000 σημεία πανελλαδικά