1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. Έλλειψη ύπνου – Οι Επιπτώσεις
Έλλειψη ύπνου – Οι Επιπτώσεις

Έλλειψη ύπνου – Οι Επιπτώσεις

0

Την απειλή για τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική υγεία του ατόμου που προκαλεί η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου επισημαίνει το Εργαστήριο Μελέτης και Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που λειτουργεί στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.

 

Η αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου περιλαμβάνει την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου, όπως η τήρηση σταθερών ωρών ύπνου, η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου και την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας ή ψυχολογικών παραγόντων. Τα Εργαστήρια Μελέτης και Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που υπάρχουν σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από διαταραχές ύπνου.

 

Ο ύπνος αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας και οι διαταραχές του μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, να δημιουργήσουν ή και να  επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες, που αποτελεί για την μεγάλη πλειονότητα  την ελάχιστη διάρκεια, ώστε  να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας.

 

Στατιστικά στοιχεία από το δυτικό κόσμο έχουν  δείξει ότι περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους παρουσιάζει κάποια διαταραχή του ύπνου. Το άγχος, η  κατάθλιψη, καθώς και εξωτερικοί  παράγοντες, όπως ο θόρυβος, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το φως, οι ηλεκτρονικές συσκευές,  ακόμη και το στρώμα του κρεβατιού μπορούν να συμβάλουν στις διαταραχές ύπνου. Επιπρόσθετα  παθολογικές καταστάσεις,  όπως το ροχαλητό και το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας- Υπόπνοιας (ΣΑΥ), παίζουν σημαντικό ρόλο.

 

Η έλλειψη ύπνου εξαιτίας των διαταραχών του μπορεί να οδηγήσει  σε υπερβολική ημερήσια  υπνηλία με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης  στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία και εργατικά ατυχήματα.

 

Συνέπειες

 

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες:

 

αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και

κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, τσιγάρο, αλκοόλ),

εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και της νόσου του Αλτσχάιμερ,

εμφάνισης λοιμώξεων, ακόμη και καρκίνου,

ψυχικές νόσους, καθώς κατάθλιψης,

μείωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας

 

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της ροής του αέρα που οφείλονται σε μερική ή πλήρη απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών που έχουν ως αποτέλεσμα αφυπνίσεις, πτώση του οξυγόνου και συμπτώματα κατά την ημέρα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η υπνηλία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η νυχτερινή συχνουρία και οι πρωινοί πονοκέφαλοι. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι πολύ σοβαρές εάν το ΣΑΥ δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως είναι η υπέρταση, οι αρρυθμίες, τα εμφράγματα ή τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και με το αιφνίδιο θάνατο κατά τον ύπνο.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά