1. Home
  2. Αξίζει
  3. να
  4. δείτε
  5. Ένας από τους πιο αφοσιωμένους αιμοδότες στον κόσμο, ο Τζέιμς Χάρισον, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών
Ένας από τους πιο αφοσιωμένους αιμοδότες στον κόσμο, ο Τζέιμς Χάρισον, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών

Ένας από τους πιο αφοσιωμένους αιμοδότες στον κόσμο, ο Τζέιμς Χάρισον, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών

0

Ο Αυστραλός «άνθρωπος με το χρυσό χέρι», όπως ήταν γνωστός, απεβίωσε στον ύπνο του στις 17 Φεβρουαρίου σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Νότια Ουαλία, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Για περισσότερα από 60 χρόνια, ο Χάρισον δώριζε το αίμα του κάθε δύο εβδομάδες, βοηθώντας να σωθούν οι ζωές περισσότερων από δύο εκατομμυρίων νεογέννητων. Το αίμα του περιείχε μια εξαιρετικά σπάνια αντισώματα, γνωστά ως Anti-D, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαρμάκων για την προστασία των εμβρύων από τη θανατηφόρα ασθένεια αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογνού (HDFN).

Μια υπόσχεση ζωής

Η δέσμευση του Χάρισον να γίνει αιμοδότης ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 14 ετών. Μετά από μια σοβαρή εγχείρηση στο στήθος, έλαβε μαζικές μεταγγίσεις αίματος, οι οποίες του έσωσαν τη ζωή. Έτσι, όταν ενηλικιώθηκε, έκανε μια υπόσχεση: θα έδινε αίμα για όσο περισσότερο μπορούσε, ώστε να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, όπως είχαν βοηθήσει κι εκείνον.

Η πρώτη του αιμοδοσία έγινε στα 18 του χρόνια και συνέχισε ασταμάτητα μέχρι την ηλικία των 81 ετών. Το 2005, ο Χάρισον κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ για τις περισσότερες δωρεές πλάσματος, τίτλο που κράτησε έως το 2022, όταν ξεπεράστηκε από έναν αιμοδότη στις ΗΠΑ.

Η κόρη του, Τρέισι Μέλοουσιπ, δήλωσε πως ο πατέρας της ήταν βαθιά περήφανος για τη συνεισφορά του, η οποία δεν είχε ούτε κόστος ούτε πόνο, παρά μόνο ανεκτίμητη αξία για τις οικογένειες που βοήθησε.

Μάλιστα, η ίδια και δύο από τα παιδιά της είναι μεταξύ των εκατομμυρίων ανθρώπων που επωφελήθηκαν από τις αντι-D θεραπείες που προήλθαν από τον Χάρισον και άλλους δότες.

«Τον έκανε ευτυχισμένο να γνωρίζει πως οικογένειες όπως η δική μας υπάρχουν χάρη στην καλοσύνη του», πρόσθεσε.

Πριν ανακαλυφθεί η θεραπεία με Anti-D τη δεκαετία του 1960, το 50% των μωρών που διαγιγνώσκονταν με HDFN πέθαιναν. Η σπανιότητα της συγκεκριμένης ουσίας καθιστά τους αιμοδότες Anti-D εξαιρετικά πολύτιμους, καθώς σήμερα υπάρχουν λιγότεροι από 200 τέτοιοι δότες στην Αυστραλία, όμως σώζουν περίπου 45.000 μητέρες και παιδιά κάθε χρόνο.

Η επιστήμη συνεχίζει το έργο του

Λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας δοτών, η Αυστραλιανή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Lifeblood συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall για να δημιουργήσει αντισώματα Anti-D στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας κύτταρα από τον Χάρισον και άλλους δότες.

Ο επιστημονικός διευθυντής της Lifeblood, Δρ. Ντέιβιντ Ίρβινγκ, χαρακτήρισε την ανάπτυξη ενός τεχνητού Anti-D ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» της ιατρικής έρευνας, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει εγκύους παγκοσμίως.

Ο Τζέιμς Χάρισον δεν ήταν γιατρός, δεν ήταν επιστήμονας, αλλά το σώμα του έκρυβε ένα πολύτιμο «δώρο» για την ανθρωπότητα. Χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, αφιέρωσε τη ζωή του σε μια πράξη αγάπης και προσφοράς, δίνοντας αίμα σχεδόν 1.200 φορές.

Με πληροφορίες από BBC


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά