1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Αναπτύχθηκε η «διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης»
Αναπτύχθηκε η «διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης»

Αναπτύχθηκε η «διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης»

0

Έρευνα αναφέρει την περίπτωση ενός άνδρα, ο οποίος βρισκόταν για περισσότερο από δέκα χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι, μετά από ένα τραυματισμό. Ωστόσο, ο άνδρας κατάφερε να περπατήσει ξανά μετά από βοήθεια μιας ιατρικής συσκευής. 

Ο Δρ Grégoire Courtine και οι συνεργάτες του από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη ανέπτυξαν και εμφύτευσαν μία «διασύνδεση εγκεφάλου-σπονδυλικής στήλης» που δημιουργεί μια άμεση νευρολογική σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο παρακολουθούν τις προθέσεις για κίνηση, οι οποίες μεταφέρονται ασύρματα σε μια μονάδα επεξεργασίας που φοράει ένα άτομο εξωτερικά, όπως ένα σακίδιο πλάτης. Οι προθέσεις μεταφράζονται σε εντολές που η μονάδα επεξεργασίας στέλνει πίσω μέσω του δεύτερου εμφυτεύματος για την τόνωση των μυών, σύμφωνα με το CNN Health.

Ο Gert-Jan Oskam, 40 ετών, έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα με μοτοσικλέτα στην Κίνα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Τα πόδια του είχαν υποστεί βλάβη, όπως και τα χέρια και ο κορμός του.

«Η επιθυμία μου ήταν να περπατήσω ξανά και πίστευα ότι ήταν δυνατό», είπε ο Oskam σε δημοσιογράφους. «Δοκίμασα πολλά πράγματα στο παρελθόν και τώρα πρέπει να μάθω πώς να περπατάω ξανά κανονικά, όπως και φυσικά, γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα».

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι στοχευμένοι ηλεκτρικοί παλμοί μπορούν να διεγείρουν περιοχές του ποδιού που απαιτούνται για το περπάτημα. Ωστόσο, αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει ομαλότερες κινήσεις και καλύτερες προσαρμογές στο μεταβαλλόμενο έδαφος, επειδή επανασυνδέει δύο περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος που διακόπηκαν λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στον Oskam, είχαν εμφυτευθεί συσκευές διέγερσης στο παρελθόν, αλλά έπρεπε να κάνει μια κίνηση για να ενεργοποιήσει τη διέγερση. «Τώρα, μπορώ απλώς να κάνω αυτό που θέλω και όταν αποφασίσω να κάνω ένα βήμα, η διέγερση θα ξεκινήσει», είπε.

Ο Courtine είπε ότι αυτή η διέγερση είναι διαφορετική επειδή ο Oskam έχει «τον πλήρη έλεγχο της παραμέτρου της διέγερσης, που σημαίνει ότι μπορεί να σταματήσει, να περπατήσει, να ανέβει σκάλες».

Ο Oskam ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήρε μέρος στη συγκεκριμένη δοκιμή, όμως οι ερευνητές είναι θετικοί και για άλλες, όμοιες περιπτώσεις. Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί νευρολογική σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού με ταχύτητα. Η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να διευρυνθεί και σε άλλα πεδία, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν παραλύσει τα χέρια τους ή είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν σκοπό να μειώσουν το μέγεθος του συστήματος ώστε να το είναι πιο φορητό.

«Η ιδέα μιας ψηφιακής γέφυρας μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού προοιωνίζεται μια νέα εποχή στη θεραπεία των κινητικών προβλημάτων που οφείλονται σε νευρολογικές διαταραχές», έγραψαν καταληκτικά.»


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά