1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Ανησυχία για τις αυξημένες νοσηλείες λόγω κορωνοϊού: Παράταση ή άρση lockdown
Ανησυχία για τις αυξημένες νοσηλείες λόγω κορωνοϊού: Παράταση ή άρση lockdown

Ανησυχία για τις αυξημένες νοσηλείες λόγω κορωνοϊού: Παράταση ή άρση lockdown

0

Θετικά είναι τα εβδομαδιαία«δείγματα» στο πιο κρίσιμο χρονικό σημείο καθώς θα κριθεί εάν θα ανοίξει η αγορά και τα σχολεία ή αν θα προταθεί παράταση από μία έως περισσότερες βδομάδες. Βέβαια, οι λοιμωξιολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην άρση του lockdown στην Αττική από 1η Μαρτίου, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία με την κυβέρνηση και αξιολογώντας τα με τη συμβολή της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Σημειώνεται εδώ ότι αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους ειδικούς είναι οι περισσότερες νοσηλείες, ενώ ζητούμενο είναι η μείωση του ιϊκού φορτίου στο λεκανοπέδιο.

Εφόσον τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα σταθεροποιηθούν, τότε το κυβερνητικό σώμα θα εγκρίνει την επαναλειτουργία των σχολείων και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.  Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν πως η εμπορική δραστηριότητα δεν δείχνει να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων συνολικά, δεδομένου ότι η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται τηρούμενων των υγειονομικών μέτρων.

Εκτιμώντας ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενδέχεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Σταύρος Καφούνης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι στο πλάι της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των φορέων του εμπορικού χώρου με την παρουσία του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ώστε να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν για να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την επαναφορά των κοινωνικών – οικονομικών δραστηριοτήτων. Βάσει εμπειρίας, μπορούν να γίνουν τα ορθά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα σταθερά και εντός υγειονομικού πλαισίου.

Ως εκ τούτου, οι εκπτώσεις θα παραταθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου σύμφωνα με σχετική απόφαση για να καλυφθεί όσο γίνεται το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων. Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα κάποια μοντέλα για τον περιορισμό της κινητικότητας, ενώ στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου κωδικού 7 μόνο για τις αγορές από εμπορικά καταστήματα, αλλά και η αποστολή μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, το οποίο δείχνει να προκρίνεται καθώς αναμένεται μια τελική απόφανση. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές και δυνατότητα αποστολής για το συγκεκριμένο λόγο μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, δρομολογείται διεύρυνση και επέκταση των μέτρων στήριξης σε ανέργους, εργαζόμενους και επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, με τη διάθεση 24 δισ. ευρώ το 2020 και τον προγραμματισμό επιπλέον μέτρων κόστους 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» που θα επιδοτεί για 8 μήνες μεγάλο κομμάτι της δόσης των επιχειρηματικών δανείων, το οποίο θα αγγίζει το 90% για συνεπείς δανειολήπτες και έως το 80% της δόσης για μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Δικαιούχοι θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και ελεύθεροι επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν ορισμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τέλος, από χθες άρχισε η υποβολή αιτήσεων για τη νέα δράση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), «e-λιανικό», που αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Αυτοί που θα επιλεγούν είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και έπειτα.