1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Γεωργιάδης: Πιθανό άνοιγμα εμπορικών κέντρων για Απρίλιο και εστίαση για Μάϊο
Γεωργιάδης: Πιθανό άνοιγμα εμπορικών κέντρων για Απρίλιο και εστίαση για Μάϊο

Γεωργιάδης: Πιθανό άνοιγμα εμπορικών κέντρων για Απρίλιο και εστίαση για Μάϊο

0

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην προμήθεια των πρώτων self-tests στα φαρμακεία, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί είχαν ενημερωθεί για τις συσκευασίες των 25 τεμαχίων. Μιλώντας στο Skai χθες το πρωί της Τετάρτης, σχολίασε σχετικά: «Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται με αρκετά χρήματα. Τα δωρεάν self-test είναι σε 25άδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών».

Συνέχισε, μάλιστα: «Η διαδικασία της αγοράς, της προκήρυξης του διαγωνισμού, της διανομής των self-tests και της δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα δικά μου μάτια φαντάζει ένα θαύμα για το ελληνικό δημόσιο. Όταν ανακοινώσαμε ότι θα το κάναμε, δεν πίστευα ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει. Κι όμως όλα κύλησαν ρολόι και το κάναμε».

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο κ. Γεωργιάδης έκρινε ότι τα μέτρα μέχρι πρότινος εφαρμόζονται ορθώς, ενώ παράλληλα γίνονται εντατικοί έλεγχοι. Κατόπιν ο υπουργός Ανάπτυξης, ζήτησε συγγνώμη από τους εμπόρους σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, οι οποίοι εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης των ειδικών-επιστημόνων δεν τους επιτράπηκε να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Χαρακτηριστικά, είπε: «Βρέθηκαν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη, ως αρμόδιος υπουργός, τους ζητώ συγγνώμη».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης όταν συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων υποβάλλει αίτημα για το άνοιγμα των μαγαζιών κάθε φορά, διατυπώνοντας τα εξής: «Το τι ανοίγει, με τι ρυθμό και πού ανοίγει είναι σε συνάρτηση με τη συζήτηση που γίνεται στην Επιτροπή. Είμαστε στις τελευταίες 3-4 εβδομάδες της πανδημίας, ξέραμε από την αρχή ότι η κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη θα ήταν το διάστημα 15 Μαρτίου-15 Απριλίου. Τον Απρίλιο τα μαγαζιά θα λειτουργούν, όπως λειτουργούν σήμερα», καθιστώντας σαφές ότι τον Απρίλιο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή με το μήνυμα άδειας στο 13032 και τα ραντεβού με τη μέθοδο του click away ή του click in shop.

Βέβαια, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο από την επόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου να επαναλειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα: «Το αίτημά μας από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, διότι τα περισσότερα έχουν αγοράσει μηχανήματα ιονισμού αέρα και αν η Επιτροπή το επιτρέψει, τη Δευτέρα μπορεί να ανοίξουν», δήλωσε. Σχετικά με το αν το Πάσχα θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «με την κατάσταση της πανδημίας ως έχει, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τρεις εβδομάδες μετά. Το βέβαιο είναι ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το επιτρέψουμε», προσθέτοντας.

Εφόσον επιτραπούν οι μετακινήσεις, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί, δεδομένου ότι η χώρα διακρίνεται σε ζώνες επιδημιολογικού κινδύνου, και τα μέτρα δεν εφαρμόζονται οριζόντια. Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός έθεσε χρονικό διάστημα για το άνοιγμα της εστίασης για εντός Μαϊου, υπενθυμίζοντας ότι έως τις 10 Μαΐου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για τους επιχειρηματίες της εστίασης, ώστε να κάνουν την αίτηση και να πάρουν τις αποζημιώσεις τους άμεσα, καταλήγοντας: «Άρα, εμείς δουλεύουμε ώστε στις αρχές Μαΐου να είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση. Θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν και τα εστιατόρια».