1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Γιατί γερνά το πρόσωπό σας και τι μπορείτε να κάνετε
Γιατί γερνά το πρόσωπό σας και τι μπορείτε να κάνετε

Γιατί γερνά το πρόσωπό σας και τι μπορείτε να κάνετε

0

Μπορεί ο χρόνος να μας χαρίζει σοφία και οι εμπειρίες να αποτυπώνονται γλυκά στο πρόσωπό μας, υπάρχουν όμως αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία και τις οποίες θα θέλαμε να επιβραδύνουμε. Η ηλικία επηρεάζει κάθε γωνιά του σώματος και είναι καθοριστική για την εξωτερική μας εμφάνιση.

Δεκάδες αλλαγές συμβαίνουν καθώς αθροίζονται τα χρόνια, μερικές από αυτές προφανείς και γνωστές:

Το μέτωπο μεγαλώνει καθώς οι γραμμές των μαλλιών υποχωρούν

Τα αυτιά συχνά μακραίνουν λίγο επειδή ο χόνδρος  μεγαλώνει

Οι άκρες της μύτης μπορεί να γέρνουν επειδή ο συνδετικός ιστός που υποστηρίζει τον ρινικό χόνδρο εξασθενεί

Όσο είμαστε νέοι, το λίπος στο πρόσωπο κατανέμεται ομοιόμορφα. Με την ηλικία, αυτό το λίπος χάνει όγκο, συσσωρεύεται και μετατοπίζεται προς τα κάτω, το δέρμα που ήταν λείο και σφιχτό χαλαρώνει και άλλα μέρη του προσώπου κερδίζουν λίπος, ιδιαίτερα το κάτω μισό, έτσι έχουμε την τάση να συσσωρεύουμε λίπος γύρω από το πηγούνι. Φυσικά αποκτάμε και ρυτίδες. Οι βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια είναι το αποτέλεσμα των μυών του προσώπου που τραβούν συνεχώς και τελικά τσακίζουν το δέρμα. Άλλες πτυχές μπορεί να γίνουν βαθύτερες λόγω του τρόπου με τον οποίο το λίπος μειώνεται και κινείται. Οι λεπτότερες ρυτίδες οφείλονται στη φθορά από τον ήλιο, το κάπνισμα και τον φυσικό εκφυλισμό στοιχείων του δέρματος που το διατηρούν παχύ και ελαστικό.

Τι μπορώ να κάνω για το γερασμένο μου πρόσωπο;

Ακόμα κι αν έχετε εξαιρετικά γονίδια και φαίνεστε πολύ νεότεροι από ό,τι είστε, οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στην εμφάνιση του προσώπου μας είναι αναπόφευκτες. Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζουν τις χαρές και τις προκλήσεις μας στη ζωή. Μια προσέγγιση είναι απλώς να γιορτάσουμε την ηλικία και την εμφάνισή μας για αυτό που είναι. Ωστόσο δεν αισθάνονται όλοι άνετα με αυτό και κάποιοι μπορεί να θέλουν να αναβάλουν την αποδοχή αυτών των αλλαγών. Το λίφτινγκ προσώπου που αψηφά την ηλικία, το οποίο αφαιρεί χειρουργικά τον υπερβολικό ιστό και ανασηκώνει το χαλαρό δέρμα στο κάτω μέρος του προσώπου, είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσετε να σταματήσετε την παλίρροια του χρόνου. Τα λίφτινγκ προσώπου έχουν βελτιωθεί, επομένως τα αποτελέσματα τείνουν να φαίνονται πιο φυσικά. Η χειρουργική επέμβαση ωστόσο είναι δαπανηρή και μπορεί να χρειαστούν κι άλλες διαδικασίες για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η διαδικασία λίφτινγκ είναι μόνο μία από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη μεταμόρφωση του γερασμένου προσώπου και αν  και οι περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες αναζωογόνησης είναι μη χειρουργικές, δεν είναι φθηνές – ενώ θα πρέπει  να λάβετε υπόψη την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες θεραπείες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στο πρόσωπό σας μια πιο νεανική εμφάνιση:

Αντηλιακή προστασία. Η προστασία του προσώπου σας από τον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διατηρήσετε νεανικό. Μεγάλο μέρος της ζημιάς προέρχεται από το τμήμα UVA του φάσματος φωτός, επομένως πρέπει να βάλετε αντηλιακό που προστατεύει από αυτό και το φως UVB, που προκαλεί ηλιακό έγκαυμα. Καλό επίσης είναι να φοράτε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο.

Κρέμες και λοσιόν. Οι ενυδατικές κρέμες καταπραΰνουν το ξηρό δέρμα και μπορεί προσωρινά να κάνουν τις ρυτίδες λιγότερο αισθητές. Οι ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο περιέχουν νερό για να τα κάνει λιγότερο λιπαρά και πολλές έχουν ουσίες – γλυκερίνη, για παράδειγμα – που μπορεί να βοηθήσουν στη δέσμευση του νερού στο δέρμα. Οι απολεπιστικές κρέμες μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση του γερασμένου δέρματος απαλλάσσοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα όσο όταν ήμασταν νέοι. Αρκετές συνταγογραφούμενες κρέμες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις ρυτίδες και τις λεγόμενες ηπατικές κηλίδες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Η ταζαροτένη και η τρετινοΐνη είναι δύο από αυτές που χρησιμοποιούνται στα εγκεκριμένα από τον FDA προϊόντα.

Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης. Αυτές οι ενέσεις χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των γραμμών έκφρασης του μετώπου και μεταξύ των φρυδιών. Λειτουργούν ακινητοποιώντας εν μέρει τους μύες που σχηματίζουν γραμμές έκφρασης, έτσι ώστε το δέρμα να εξομαλύνεται, αν και ορισμένες βαθιές γραμμές έκφρασης μπορεί να μην εξαφανιστούν. Το Botox είναι η γνωστή επωνυμία.

Δερματικά πληρωτικά. Τα δερματικά πληρωτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των γραμμών που δημιουργούνται από το χαμένο κολλαγόνο και το λίπος. Μετά τις ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, οι ενέσεις δερματικού πληρωτικού είναι η πιο κοινή αισθητική επέμβαση που εκτελείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Επί του παρόντος, το πιο δημοφιλές είναι το υαλουρονικό οξύ, ένα σύνθετο σάκχαρο που βρίσκεται φυσικά σε πολλούς ιστούς. Το υαλουρονικό οξύ είναι πιο ακριβό από το κολλαγόνο, αλλά διαρκεί περισσότερο—έως και έξι μήνες στις ρινοχειλικές πτυχές. Όπως οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, η επίδραση των εμβόλων δερματικού πληρωτικού εξασθενεί μετά από αρκετούς μήνες – πόσο καιρό εξαρτάται από το σημείο της ένεσης – αλλά με επαναλαμβανόμενες ενέσεις φαίνεται να διαρκεί λίγο περισσότερο.

Θεραπείες με λέιζερ. Τα λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή ορισμένων χρωστικών: καφέ, εάν ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από φακίδες και ηπατικές κηλίδες, κόκκινο εάν ο στόχος είναι σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Χρησιμοποιούνται επίσης για χονδρική ανανέωση της επιδερμίδας του προσώπου. Τα ανώτερα στρώματα απογυμνώνονται και μαζί τους, οι ρυτίδες από τη φθορά του ήλιου και τα σημάδια από την ακμή. Η ενέργεια από ορισμένα «μη αφαιρετικά» λέιζερ που επαναφέρουν την επιφάνεια περνά μέσα από το εξωτερικό στρώμα του δέρματος για να λειτουργήσει σε βαθύτερο επίπεδο, στο χόριο, για να διεγείρει τη φλεγμονή, η οποία οδηγεί στο σχηματισμό κολλαγόνου. Το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά τις περισσότερες θεραπείες με λέιζερ. Μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να επουλωθεί, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση της θεραπείας. Οι μη αφαιρετικές θεραπείες τείνουν να επουλώνονται λίγο πιο γρήγορα.

Με πληροφορίες από HARVARD MEDICAL SCHOOL