Γονεϊκές δεξιότητες για την αναγνώριση των συναισθημάτων των παιδιών
Λέγεται ότι η ανατροφή των παιδιών είναι η μεγαλύτερη —και η πιο απαιτητική— δουλειά ειδικά όταν τα παιδιά μας περνούν συναισθηματικά δύσκολες στιγμές. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν επεισόδια θυμού, λύπης ή άγχους που προκαλούνται από το σχολείο, από τις αδερφικές σχέσεις ή και από την καθημερινή ζωή;
Αποδοχή
Η αποδοχή διδάσκει στα παιδιά σας ότι το να νιώθουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικό.
“Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν την αποδοχή, επιβεβαιώνουν στο παιδί τους ότι είναι καλό να νιώθει συναισθήματα και ότι αυτά δεν πρέπει να καταπιέζονται”, λέει ο Δρ. Chase Samsel από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. “Τους δείχνει ότι καταλαβαίνετε τα συναισθήματά τους και την άποψή τους και δημιουργεί εμπιστοσύνη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να νιώσει ότι το υποστηρίζετε και να είναι πιο ανοιχτό στη συζήτηση”.
Αναγνώριση
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους με σχόλια όπως: «Ακούγεται σαν να είσαι απογοητευμένος ή θυμωμένος» ή «Νομίζω ότι πέρασες μια δύσκολη μέρα στο σχολείο».
Αλλά ποιο συναίσθημα — ή συναισθήματα — νιώθει το παιδί σας; «Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να αναγνωρίσουν το γνήσιο συναίσθημα με το οποίο παλεύει το παιδί τους», λέει ο Δρ Samsel. «Πολλές φορές, τα παιδιά έχουν μια συναισθηματική αντίδραση, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει, ή δεν θέλουν ή να εκφράσουν διάφορα συναισθήματα ταυτόχρονα».
Άλλες φορές, διαφορετικά συναισθήματα κρύβονται κάτω από αυτό που παρουσιάζεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό μεταξύ των εφήβων όπου εκδηλώνουν θυμό, αλλά συχνά το πραγματικό συναίσθημα είναι ο φόβος, το άγχος ή η λύπη. «Σε αυτά τα περιστατικά, αρκεί απλώς να αναγνωρίσουν ότι περνούν κάτι δύσκολο», λέει ο Δρ Samsel.
Το παιδί αρχικά μπορεί να μην ανταποκρίνεται — μπορεί να μην θέλει να μιλήσει για τα συναισθήματά του ή μπορεί να αγνοήσει το ενδιαφέρον σας. Αλλά η συνεπής αποδοχή τελικά θα αποδώσει.
«Με την επανάληψη της αποδοχής όταν προκύπτουν συναισθηματικές κρίσεις, το παιδί σύντομα θα γίνει πιο άνετο να εκφράσει τα συναισθήματά του», λέει ο Δρ Samsel. «Μόλις αναγνωρίσουν ότι οι γονείς τους το καλωσορίζουν και δεν θα το επιπλήξουν, θα είναι ανοιχτό στο να μοιραστεί λεπτομέρειες».
Οι δεξιότητες με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τα δύσκολα συναισθήματα είναι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους να διαχειρίζονται συναισθηματικά προβλήματα όταν αυτά προκύπτουν.
Δοκιμάστε μαζί μια άσκηση αναπνοής
Οι ασκήσεις αναπνοής είναι δημοφιλής στρατηγική, καθώς είναι εύκολες στην εκμάθηση. Ο Δρ Samsel συνιστά οποιοδήποτε από τα ακόλουθα: αναπνοή τριών μερών, αναπνοή ujjayi και κοιλιακή αναπνοή.
Άλλες δεξιότητες αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τον καθοδηγούμενο διαλογισμό, την οπτικοποίηση, το σφίξιμο μιας μπάλας για ανακούφιση από το άγχος, τη βόλτα ή το παιχνίδι έξω και το διάβασμα μαζί (ιδανικό για παιδιά προσχολικής και δημοτικής ηλικίας).
«Μερικές φορές, το να δίνετε στα παιδιά χρόνο που θα περάσουν μόνα τους στο δωμάτιό τους λειτουργεί αποτελεσματικά», λέει ο Δρ Samsel.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τους γονείς να υιοθετούν αυτές τις στρατηγικές όταν αντιμετωπίζουν τα δικά τους συναισθήματα, λέει ο Δρ Samsel. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαπιστώσετε ότι οι δεξιότητες αντιμετώπισης βοηθούν όλους – και τους ενήλικες!