1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Εθισμός στο σεξ: Υπάρχει θεραπεία;
Εθισμός στο σεξ: Υπάρχει θεραπεία;

Εθισμός στο σεξ: Υπάρχει θεραπεία;

0

Ο εθισμός στο σεξ περιγράφει μια καταναγκαστική ανάγκη για σεξουαλικές πράξεις, παρόμοια με τις διαταραχές χρήσης αλκοόλ ή οπιοειδών. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών επομένως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Τι είναι ο εθισμός στο σεξ;

Υπάρχει σημαντική διαμάχη γύρω από τη διάγνωση του «εθισμού στο σεξ». Έχει εξαιρεθεί από την πέμπτη έκδοση του «Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών», αλλά εξακολουθεί να μελετάται σε κύκλους ψυχολογίας και συμβουλευτικής.
Ως ορισμός, ο «εθισμός στο σεξ» περιγράφεται ως μια καταναγκαστική ανάγκη για σεξουαλικές πράξεις προκειμένου να επιτευχθεί το είδος της ευχαρίστησης που λαμβάνει ένα άτομο με διαταραχή χρήσης αλκοόλ από ένα ποτό ή κάποιος με διαταραχή χρήσης οπιούχων.

Ο εθισμός στο σεξ (η καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά που περιγράφεται εδώ) δεν πρέπει να συγχέεται με διαταραχές όπως η παιδεραστία ή η κτηνωδία.

Για μερικούς ανθρώπους, ο εθισμός στο σεξ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος και να οδηγήσει σε σημαντικές δυσκολίες στις σχέσεις. Όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία, τις προσωπικές σχέσεις, την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια ενός ατόμου.

Υποτίθεται ότι είναι κάπως κοινό (αν και τα στατιστικά στοιχεία είναι ασυνεπή) και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι συχνά δεν διαγιγνώσκεται.

Πιστεύεται ότι ένα άτομο με εθισμό στο σεξ θα αναζητήσει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους, αν και αυτό από μόνο του δεν είναι απαραίτητα σημάδι διαταραχής. Κάποιοι αναφέρουν ότι μπορεί να εκδηλωθεί ως καταναγκαστική ανάγκη αυνανισμού, προβολής πορνογραφίας ή σεξουαλικά διεγερτικώς καταστάσεων.

Ένα άτομο με εθισμό στο σεξ μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή και τις δραστηριότητές του προκειμένου να εκτελεί σεξουαλικές πράξεις πολλές φορές την ημέρα και φέρεται να μην μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του, παρά τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στο σεξ;
Δεδομένου ότι ο εθισμός στο σεξ δεν περιγράφεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, υπάρχει σημαντική διαμάχη σχετικά με τα κριτήρια που συνιστούν εθισμό.

Ένα χαρακτηριστικό μπορεί να είναι η μυστικότητα των συμπεριφορών, στην οποία το άτομο με τη διαταραχή αποκτά επιδεξιότητα στο να κρύβει τη συμπεριφορά του και μπορεί ακόμη και να κρατήσει την πάθηση μυστική από συζύγους, συντρόφους και μέλη της οικογένειας. Μπορεί να λένε ψέματα για τις δραστηριότητές τους ή να συμμετέχουν σε αυτές σε στιγμές και μέρη όπου δεν θα μαθευτεί.

Αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα είναι παρόντα και αισθητά. Ένα άτομο μπορεί να έχει εθισμό στο σεξ εάν εμφανίσει μερικά ή όλα τα ακόλουθα σημάδια:

χρόνιες, εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις
καταναγκαστικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων αγνώστων
ψέματα για να καλύψει συμπεριφορές
ενασχόληση με το σεξ, ακόμα και όταν παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή, την παραγωγικότητα, την εργασιακή απόδοση κ.λπ.
αδυναμία να σταματήσει ή να ελέγξει τις συμπεριφορές
θέτοντας τον εαυτό σας ή τους άλλους σε κίνδυνο λόγω σεξουαλικής συμπεριφοράς
αίσθημα τύψεων ή ενοχής μετά το σεξ
βιώνοντας άλλες αρνητικές προσωπικές ή επαγγελματικές συνέπειες
Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές μπορούν να δοκιμάσουν τις σχέσεις, για παράδειγμα, με το άγχος της απιστίας — αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να ισχυρίζονται ότι έχουν εθισμό στο σεξ ως τρόπος να εξηγήσουν την απιστία σε μια σχέση.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν είναι σημάδι εθισμού στο σεξ. Το σεξ είναι μια υγιής ανθρώπινη δραστηριότητα και η απόλαυσή του είναι φυσιολογική. Επιπλέον, οι διαφορές στο επίπεδο του σεξουαλικού ενδιαφέροντος μεταξύ των συντρόφων δεν σημαίνει ότι ο ένας σύντροφος έχει εθισμό στο σεξ.

Ποιες είναι οι θεραπείες για τον εθισμό στο σεξ;
Δεδομένου ότι η διάγνωση είναι αμφιλεγόμενη, λείπουν θεραπευτικές επιλογές βασισμένες σε στοιχεία.

Όσοι περιγράφουν τη θεραπεία του εθισμού στο σεξ μπορεί να συστήσουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες μεθόδους.

Προγράμματα ενδονοσοκομειακής θεραπείας
Υπάρχουν κέντρα ενδονοσοκομειακής θεραπείας που προσφέρουν προγράμματα απεξάρτησης από το σεξ. Συχνά, τα άτομα με εθισμό στο σεξ απομακρύνονται από την καθημερινή τους ζωή για τουλάχιστον 30 ημέρες για να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τον έλεγχο των παρορμήσεων τους και να αρχίσουν να θεραπεύονται. Αυτοί οι τύποι προγραμμάτων περιλαμβάνουν συνήθως σε βάθος ατομικές και ομαδικές συνεδρίες θεραπείας.

Οι θεραπείες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο αποκατάστασης με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς  και είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση του εθισμού στο σεξ.

Τα μέλη δεν υποχρεούνται να εγκαταλείψουν εντελώς το σεξ, αλλά ενθαρρύνονται να απέχουν από καταναγκαστική και καταστροφική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι ομαδικές συναντήσεις με άλλους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις παρέχουν ένα καλό σύστημα υποστήριξης.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία
Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τα ερεθίσματα για σεξουαλικές παρορμήσεις και τελικά να του διδάξει πώς να αλλάζει συμπεριφορές. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ατομικών συνεδριών με θεραπευτή ψυχικής υγείας.

Φαρμακευτική αγωγή
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ωφεληθούν από μια πορεία φαρμακευτικής θεραπείας. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των ορμών (η οποία είναι ξεχωριστή από τις πιθανές παρενέργειες ορισμένων αντικαταθλιπτικών που μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη λίμπιντο ή να βλάψουν άλλες πτυχές της σεξουαλικής εμπειρίας).

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν ένας γιατρός θα συνταγογραφούσε φάρμακα για αυτήν την πάθηση.

Ποια είναι η προοπτική για τον εθισμό στο σεξ;
Το άτομο που αντιμετωπίζει τον εθισμό στο σεξ είναι απέναντι σε ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Μπορεί να επιδίδονται σε συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους, τη δική τους ασφάλεια και υγεία και την υγεία του συντρόφου τους. Ταυτόχρονα, ο εθισμός στο σεξ θεωρείται αμφιλεγόμενη διάγνωση και στερείται διαγνωστικών κριτηρίων καθώς και θεραπειών που βασίζονται σε στοιχεία.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά