1. Home
 2. Αθληση
 3. και
 4. ευεξία
 5. Ενδείξεις αργού μεταβολισμού και πώς θα τον τονώσετε!
Ενδείξεις αργού μεταβολισμού και πώς θα τον τονώσετε!

Ενδείξεις αργού μεταβολισμού και πώς θα τον τονώσετε!

0

Η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί ο μεταβολισμός ποικίλει από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα άλλοι να παίρνουν βάρος δύσκολα και να χάνουν εύκολα ή το αντίστροφο. Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τον μεταβολισμό. Έτσι με το πέρασμα της ηλικίας, ο μεταβολισμός αλλάζει και γίνεται όλο και δυσκολότερο να διατηρηθεί το βάρος στα ίδια επίπεδα, ακόμα κι αν η διατροφή παραμένει ίδια. Τα καλά νέα είναι πως ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να πάρει μπροστά.

Παρακάτω θα βρείτε τις ενδείξεις που θα σας κάνουν να καταλάβετε ότι ο μεταβολισμός σας μπορεί να είναι αργός και μερικούς τρόπους για να τον τονώσετε.

Ενδείξεις

 • Αύξηση βάρους που δεν υποχωρεί εύκολα 

Ο αργός μεταβολισμός, όταν στο σώμα υπάρχουν περιττά κιλά, συνεπάγεται ότι αυτά φεύγουν δύσκολα. Οι παραπάνω πόντοι εντοπίζονται κυρίως γύρω από τη μέση. Επιπλέον η γυμναστική και οι δίαιτες που παλαιότερα μπορεί να είχαν αποτέλεσμα στο σώμα σας πλέον δε λειτουργούν.

 • Αέρια και φουσκώματα 

Αν αμέσως μετά τα γεύματα εμφανίζονται συχνά αέρια και φουσκώματα, μπορεί να ευθύνεται ένας αργός μεταβολισμός γι’ αυτό. Μπορεί να συνυπάρχουν επίσης καούρες στο στομάχι, δυσπεψία, κόπωση και ελλιπής απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

 • Ορμονική ανισορροπία

Όταν ο μεταβολισμός δε λειτουργεί καλά, οι ορμόνες χάνουν την  ισορροπία τους. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση  ξηροδερμίας ή και τριχόπτωσης. Επίσης, ενδέχεται το άτομο να κρυώνει εύκολα και να δυσκολεύεται να ζεσταθεί.

 • Ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Συμπτώματα μιας τέτοιας ανισορροπίας είναι η έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες και η λαιμαργία. Η κατανάλωση κακής ποιότητας υδατανθράκων κάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να πέφτουν απότομα αφήνοντας τον οργανισμό χωρίς ενέργεια και ικανότητα συγκέντρωσης.

Τρόποι τόνωσης 

 • Ασκηθείτε συστηματικά

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, το τρέξιμο και γενικά η αερόβια άσκηση θα πρέπει να είναι μέσα στις πρώτες επιλογές σας αν θέλετε να τονώσετε τον μεταβολισμό σας. Όταν γυμνάζεστε το πρωί, τον ενεργοποιείτε ακόμα περισσότερο.

 • Ωθήστε το σώμα σας να κάψει λίπος

Αποφύγετε να τρώτε βαριά και αργά το βράδυ για να προετοιμάσετε το σώμα σας να κάψει λίπος το επόμενο πρωί. Πάρτε το πρωινό σας 1-2 ώρες αφού ξυπνήσετε, ώστε να αποφύγετε τις έντονες αυξομειώσεις στο σάκχαρό σας. Καταναλώνετε συχνά μικρά και υγιεινά σνακ. Γενικά επιλέγετε υγιεινά λιπαρά, άπαχη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες σε κάθε σας γεύμα.

 • Αποφύγετε ότι σας προκαλεί δυσανεξία

Οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούν μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η διάρροια, οι διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι χρόνιες φλεγμονές. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό. Αφαιρέστε από τη διατροφή σας ό,τι σας προκαλεί δυσανεξία. Μπορεί να πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, λακτόζη, ξηρούς καρπούς, αυγά και άλλα.

 • Πίνετε άφθονο νερό 

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό κατά 30%. Η παραμικρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κράμπες την ώρα της άσκησης, κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση και ζαλάδες.

 • Διαχειριστείτε το άγχος και κοιμηθείτε καλά

Είναι δύσκολο να αποφύγετε το άγχος, αλλά μπορείτε να το διαχειριστείτε. Κάντε διαλογισμό, γιόγκα, ψυχοθεραπεία και ό,τι άλλο σας βοηθά. Τέλος, φροντίστε για έναν ποιοτικό ύπνο, ώστε να μην αισθάνεστε κόπωση το επόμενο πρωί. Το άγχος και η κακή ποιότητα ύπνου μπορούν να μπλοκάρουν τον μεταβολισμό.