Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό των παιδιών μας
Γράφει η Αφροδίτη Ντάικου
Το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα βοηθά στην αποτροπή της COVID, των κρυολογημάτων, της γρίπης και λοιπών ασθενειών
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να είναι τα παιδιά μας υγιή;
Υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να αποτρέψετε ασθένειες;
Η απάντηση είναι ναι — αλλά δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά ή μαγικά συμπληρώματα. Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές είναι, βασικά, να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσετε την υγεία σας.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή κι αυτή τη σχολική χρονιά
Υγιεινή διατροφή
Λέγοντας υγιεινή εννοούμε μια δίαιτα με πολλά φρούτα και λαχανικά (συνιστώνται πέντε μερίδες την ημέρα και θα πρέπει να καταλαμβάνουν το μισό από κάθε πιάτο γεύματος), δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Μια υγιεινή διατροφή έχει επίσης γαλακτοκομικά ή κάποια άλλη πηγή ασβεστίου και υγιή λίπη, για παράδειγμα φυτικά έλαια.
Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη και τα τρόφιμα με ανθυγιεινά λιπαρά, όπως τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν μπορεί ποτέ να φάει μπισκότα ή παγωτό. Αλλά αν θέλετε το παιδί σας να είναι υγιές, δεν πρέπει να τρώει αυτές τις τροφές καθημερινά.
Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τίποτα ωστόσο από αυτά δεν αντικαθιστά μια υγιεινή διατροφή. Εάν το παιδί σας αρνείται τα λαχανικά ή έχει περιορισμένη διατροφή, μια πολυβιταμίνη με σίδηρο μπορεί να έχει νόημα. Μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν οι βιταμίνες ή τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας.
Φροντίστε να κοιμούνται αρκετά
Όλοι χρειαζόμαστε ύπνο για να αναζωογονήσουμε και να επαναφορτίσουμε το σώμα μας. Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ένα παιδί ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία (από 12 έως 16 ώρες την ημέρα για τα βρέφη ενώ 10 ώρες για τους εφήβους είναι αρκετές), επίσης οι ανάγκες ύπνου από παιδί σε παιδί διαφέρουν (μερικά χρειάζονται περισσότερες ώρες από άλλα). Μπορείτε να ενθαρρύνετε τον υγιή ύπνο περιορίζοντας τις οθόνες — για τους εφήβους, οι συσκευές πρέπει να κλείνουν μια ή δύο ώρες πριν τον ύπνο και κατά προτίμηση να μην βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα το βράδυ.
Άθληση
Η άσκηση μας κρατά υγιείς και είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουμε όταν αθλούμαστε. Τα παιδιά πρέπει να είναι δραστήρια για μια ώρα την ημέρα. “Ενεργός” δεν σημαίνει ότι παίζεις ένα άθλημα ή πηγαίνεις στο γυμναστήριο. Μπορεί να παίζεις στην παιδική χαρά ή να πηγαίνεις μια βόλτα. Το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο. Εάν έχετε ένα παιδί που είναι αθλητής, που ασκείται πολλές ώρες την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι η άσκηση δεν του προκαλεί εξάντληση.
Διαχειριστείτε το άγχος
Το άγχος μας κάνει λιγότερο υγιείς και πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι -πρόσβαση σε δραστηριότητες και άτομα που τα κάνουν χαρούμενα. Περάστε χρόνο μαζί ως οικογένεια και δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για τα παιδιά σας να μιλήσουν για οτιδήποτε μπορεί να τα ανησυχεί. Εάν έχετε ανησυχίες για τις διαθέσεις ή τη συναισθηματική υγεία του παιδιού σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Ενημέρωση εμβολίων
Οι εμβολιασμοί μας προστατεύουν από κάθε είδους ασθένειες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν το παιδί σας έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Το εμβόλιο γρίπης συνιστάται ετησίως για όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω.
Μην ξεχνάτε τις απλές προφυλάξεις
Όλοι στην οικογένεια μπορούν να λάβουν απλές προφυλάξεις για να παραμείνουν υγιείς. Πλύνετε τα χέρια σας. Καλύψτε τον βήχα και το φτάρνισμα σας με τον αγκώνα σας. Μείνετε μακριά από άρρωστους ανθρώπους όσο είναι δυνατόν. Οι μάσκες μπορούν επίσης να βοηθήσουν, ειδικά σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.