1. Home
  2. Υγεία
  3. Εννέα μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια
Εννέα μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια

Εννέα μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια

0

Η έξαρση του ιού της γρίπης δεν είναι η μόνη απειλή για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.

Υπάρχουν δυστυχώς και άλλες σοβαρές ασθένειες, από τις οποίες μπορούμε να προφυλαχθούμε μόνο με τον ειδικό εμβολιασμό, που είναι αναγκαίος, όχι μόνο επειδή περιλαμβάνεται στο υποχρεωτικό εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Δείτε παρακάτω εννέα συνηθισμένους μύθους για τα εμβόλια, που προβάλλονται από πολλούς, και μάθετε την αλήθεια.

Μύθος 1: Η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής βοηθάει στο να εξαφανιστούν οι ασθένειες, οπότε τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα.

Αλήθεια: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό θα επιστρέψουν αν σταματήσουν τα προγράμματα εμβολιασμών. Αν και η καλύτερη υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και το καθαρό πόσιμο νερό προστατεύουν από μεταδοτικά νοσήματα, πολλές λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν άσχετα με το πόσο καθαροί είμαστε. 

Μύθος 2: Τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές, ακόμη και θάνατο.

Αλήθεια: Τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή. Οι περισσότερες αντιδράσεις στον εμβολιασμό είναι παροδικές και ήπιες, όπως πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή της ένεσης και χαμηλός πυρετός. Είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να υποστεί σοβαρές βλάβες από την προλαμβανόμενη με τον εμβολιασμό ασθένεια από ό,τι με το εμβόλιο. 

Μύθος 3: Το πολυδύναμο εμβόλιο διφθερίτιδας – τετάνου – κοκκύτη και το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη.

Αλήθεια: Δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση μεταξύ της χορήγησης των εμβολίων και του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ωστόσο τα εμβόλια αυτά χορηγούνται σε ηλικία που τα βρέφη κινδυνεύουν από το σύνδρομο. 

Μύθος 4: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, οπότε ο εμβολιασμός είναι περιττός.

Αλήθεια: Αν και τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό είναι πλέον σπάνια σε πολλές χώρες, οι μολυσματικοί παράγοντες που τα προκαλούν συνεχίζουν να «κυκλοφορούν» σε κάποια μέρη του κόσμου και μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τα γεωγραφικά σύνορα και να μολύνουν οποιονδήποτε δεν είναι προστατευμένος.

Μύθος 5: Η χορήγηση περισσότερων του ενός εμβολίων τη φορά σε παιδιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες, αφού υπερφορτώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλήθεια: Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων ταυτόχρονα δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Τα πλεονεκτήματα της χορήγησης πολλών εμβολίων συγχρόνως είναι η μείωση των ιατρικών επισκέψεων που οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος αλλά και η διασφάλιση της συμπλήρωσης των απαραίτητων προγραμματισμένων εμβολιασμών.

 Μύθος 6: Η γρίπη είναι απλά μια ενόχληση και το εμβόλιο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Αλήθεια: Η γρίπη είναι μία σοβαρή ασθένεια και σκοτώνει περίπου 300.000-500.000 κόσμο κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυοι, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία, καθώς και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να πεθάνουν. Με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης μειώνεται το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και νοσηλείας, καθώς και οι ώρες που χάνονται από την εργασία και το σχολείο.

Μύθος 7: Είναι προτιμότερο η ανοσοποίηση να επιτυγχάνεται από την ίδια την ασθένεια από ό,τι από τον εμβολιασμό.

Αλήθεια: Τα εμβόλια αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα για να παράγουν μια ανοσολογική απάντηση όμοια με αυτή που παράγεται από τη φυσική λοίμωξη αλλά χωρίς να προκαλούν την ίδια την ασθένεια και τις δυνητικές επιπλοκές της.

Σε αντίθεση, το κόστος που απαιτείται για φυσική ανοσία μπορεί να είναι η νοητική υστέρηση από τον αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου β, οι συγγενείς ανωμαλίες από την ερυθρά, ο καρκίνος του ήπατος από την ηπατίτιδα Β ή ο θάνατος από την ιλαρά.

Μύθος 8: Τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο που είναι επικίνδυνος.

Αλήθεια: Η θειομερσάλη είναι μια οργανική χημική ένωση που περιέχει υδράργυρο και προστίθεται σε μερικά εμβόλια ως συντηρητικό.

Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό σε εμβόλια που παρέχονται σε φιαλίδια πολλαπλών δόσεων. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ποσότητα της θειομερσάλης που χρησιμοποιείται στα εμβόλια δημιουργεί κίνδυνο στην υγεία.

Μύθος 9: Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

Αλήθεια: Το 1998 δημοσιεύτηκε μια μελέτη η οποία προκάλεσε ανησυχίες για μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) και του αυτισμού. Η μελέτη αυτή στη συνέχεια αποσύρθηκε από το εγκεκριμένο επιστημονικό περιοδικό που τη δημοσίευσε, αφού ήταν ελλιπής και προβληματική.

Η δημοσίευση αυτή δημιούργησε έναν πανικό που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών εμβολιασμού και ακόλουθες επιδημίες από τις συγκεκριμένες ασθένειες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ εμβολίου MMR και αυτισμού ή αυτιστικών διαταραχών.