1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Επείγουσα αντισύλληψη: Ποιες λύσεις υπάρχουν;
Επείγουσα αντισύλληψη: Ποιες λύσεις υπάρχουν;

Επείγουσα αντισύλληψη: Ποιες λύσεις υπάρχουν;

0

Επείγουσα αντισύλληψη για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης

Μπορείτε να αποτρέψετε την εγκυμοσύνη παίρνοντας το χάπι επείγουσας αντισύλληψης έως και 120 ώρες (5 ημέρες) μετά τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν δύο μορφές επείγουσας αντισύλληψης — χάπια χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα χάπια που παίρνετε από το στόμα ή ενδομήτριες συσκευές με τη βοήθεια γυναικολόγου.

Αν και οι ειδικοί κατανοούν ότι το βάρος ή ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των χαπιών επείγουσας αντισύλληψης, η κλινική έρευνα δεν έχει ακόμη καθορίσει το όριο αποτελεσματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί δεν έχουν επί του παρόντος μια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε τα αντισυλληπτικά χάπια έκτακτης ανάγκης γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά ή αναποτελεσματικά. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουν εάν ο διπλασιασμός της δόσης μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα σε άτομα με υψηλότερο βάρος ή ΔΜΣ. Το χάλκινο σπιράλ μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική μορφή επείγουσας αντισύλληψης, ανεξαρτήτως βάρους ή ΔΜΣ. Η συζήτηση με τον γυναικολόγο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επιλογή επείγουσας αντισύλληψης που καλύπτει τις ατομικές σας ανάγκες.

Τι είναι το ellaOne®;

Το ellaOne® είναι ένα από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της τακτικής σας μεθόδου αντισύλληψης, ένα μόνο χάπι μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μίας απρόβλεπτης εγκυμοσύνης. Το συγκεκριμένο χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν και εντός (το μέγιστο) 5 ημερών (120 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Κάθε δισκίο ellaOne® περιέχει 30 mg ουλιπριστάλη. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι κάθε δισκίο περιέχει 237 mg λακτόζης (μονοένυδρη). Μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για να δείτε εάν αποτελεί κίνδυνο για εσάς. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν αντικαθιστά μία τακτική μέθοδο αντισύλληψης. Η ουσία ουλιπριστάλη αναστέλλει ή αναβάλλει την ωορρηξία.

Για να βεβαιωθείτε ότι το ellaOne® έδρασε, θα πρέπει να περιμένετε την έναρξη της επόμενης περιόδου σας, προκειμένου να είστε σίγουρη. Η πλειοψηφία των γυναικών θα έχει τον καταμήνιο κύκλο στην ώρα του. Ωστόσο, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να αναστατώσει τον κύκλο σας, κάνοντας την περίοδό σας να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σε περίπτωση που η αναμενόμενη περίοδός σας καθυστερήσει πάνω από 7 ημέρες, εάν έχει ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν εμφανίζετε συμπτώματα εγκυμοσύνης, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Λάβετε υπόψη ότι όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες τείνουν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες που προσομοιάζουν με τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, η ευαισθησία μαστού, κτλ. Παρόλο που μπορεί να είστε ανυπόμονη, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό, περιμένετε 7 ημέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου σας πριν να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που κάνετε το τεστ νωρίτερα, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αξιόπιστα.

Ποιες προφυλάξεις θα πρέπει να πάρω αφού λάβω το ellaOne®;

Εάν θέλετε να έχετε σεξουαλική επαφή, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για το υπόλοιπο του καταμήνιου κύκλου σας. Ακριβώς όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το από του στόματος χάπι επείγουσας αντισύλληψης προορίζεται μόνο για επείγουσα χρήση και δεν προορίζεται να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης.

Ορισμένες γυναίκες λανθασμένα πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει την τακτική αντισύλληψη ή ότι αφού λάβουν το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι προστατευμένες από τον κίνδυνο εγκυμοσύνης μέχρι το τέλος του τρέχοντος καταμήνιου κύκλου τους. Προσοχή: εάν επιθυμείτε να έχετε σεξουαλική επαφή αφού λάβετε ένα χάπι επείγουσας αντισύλληψης, χρησιμοποιείτε προστασία (προφυλακτικό) μέχρι την επόμενή σας περίοδο! Ακόμα και εάν χρησιμοποιείτε τακτικά μία ορμονική μέθοδο αντισύλληψης, όπως το χάπι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία αντισυλληπτική μέθοδο φραγμού, καθώς υπήρξε μία διακοπή στην τακτική μέθοδο αντισύλληψής σας και η αποτελεσματικότητά της μπορεί να έχει μεταβληθεί.

Μην θηλάζετε μετά τη λήψη του ellaOne®
Εάν είστε θηλάζουσα μητέρα, θα πρέπει να αποφύγετε τον θηλασμό για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του ellaOne®. Μπορείτε να συνεχίσετε να αντλείτε γάλα προκειμένου να τονώσετε και να διατηρήσετε την παραγωγή του, αλλά θα πρέπει να απορρίπτετε αυτό το μητρικό γάλα.

Εγκυμοσύνη και το χάπι της επόμενης ημέρας
Εάν πάρετε κατά λάθος το ellaOne® ενώ είστε έγκυος ή εάν μείνετε έγκυος παρά τη λήψη του ellaOne®, να είστε σίγουρη ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε την εγκυμοσύνη σας ή θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σας. Να θυμάστε, δικό σας το σώμα, δική σας η επιλογή.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά