1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Αλλαγές στην ώρα κυκλοφορίας
Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Αλλαγές στην ώρα κυκλοφορίας

Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Αλλαγές στην ώρα κυκλοφορίας

0

Άρχισε η σταδιακή άρση των τελευταίων μέτρων περιορισμού στην κίνηση των πολιτών, καθώς οι εμβολιασμοί διαμορφώνουν μια νέα επιδημιολογική κατάσταση χαμηλότερης έκθεσης στον κορωνοϊό. Έτσι, επιστρέφει η μουσική σε χώρους εστίασης, ενώ επιπλέον αλλαγές αφορούν στις μετακινήσεις που θα ισχύσουν από αύριο το Σάββατο. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι σταθερά και μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχουν αναιρεθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξέτασε τρία σημεία για να λάβει την απόφαση για το πώς και ποια δραστηριότητα ενέκρινε. Βασικός δείκτης των δεδομένων στη χώρα συνιστά η εξελικτική πορεία του εμβολιασμού εν γένει.

Σχεδόν το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται σε καθημερινό επίπεδο σε όλη την επικράτεια, με τα περισσότερα εμβόλια να βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών για όλες σχεδόν τις ηλικίες. Επομένως, υπόψει αυτών των ρυθμών ανοσοποίησης και δεδομένης της εμβολιαστικής εκστρατείας ως παράδειγμα, εφόσον οι παραδόσεις τηρηθούν κανονικά, οι στόχοι για συλλογική ανοσία αναμένεται να πλησιάσει στα μέσα ή προς τα τέλη της θερινής περιόδου. Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί έναν επίσης καθοριστικό παράγοντα σχετικά με τις αποφάσεις για την άρση των μέτρων. Το ΕΣΥ αντιμετώπισε ως επί το πλείστον τις κρίσιμες συνθήκες της πανδημίας, ενώ με βάση τα τρέχοντα στοιχεία διακρίνεται μία πτώση στις διασωληνώσεις και τις εισαγωγές, ιδίως χάρη στη συμβολή του εμβολιασμού.

Συνοπτικά, οι εκτιμήσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται σε θετική τροχιά με τα ημερήσια κρούσματα υπό έλεγχο χωρίς να εκδηλώνεται περαιτέρω προβληματισμός. Την εικόνα της επιδημιολογικής αποκλιμάκωσης στην Ελλάδα αποτυπώνουν και οι επικαιροποιημένοι χάρτες που δημοσιοποίησε χθες Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η αισθητή πλέον διαφοροποίηση, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, διαγράφεται στον εν λόγω χάρτη, ο οποίος αναφέρεται στο στίγμα των τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας βρίσκεται στο “κίτρινο χρώμα” ύστερα από αρκετές εβδομάδες. Σε “πορτοκαλί” ζώνη εξακολοθούν να είναι, ωστόσο, η Δυτική Μακεδονία, μέρος της Θεσσαλίας και η Αττική.

Τα δείγματα που προαναφέρθηκαν οδήγησαν στην προβλεπόμενη ευελιξία των μέτρων που ξεκινά από το Σάββατο που μας έρχεται με την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και την επέκταση του ωραρίου της επιτρεπτής κυκλοφορίας από τις 12:30 στη 01:30 μ.μ. Οι ειδικοί στην ουσία αποφάσισαν ότι το διάστημα 12 – 30 Ιουνίου θα αποτελέσει ως το μεταίχμιο πριν την πλήρη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Συνεπώς, από την 1η Ιουλίου καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας, γεγονός που θα επιτρέψει όχι μόνο στους πολίτες να μετακινούνται δίχως περιορισμούς, αλλά και στα καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά. Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, πως μέχρι πρότινος, η εστίαση έχει ανοίξει αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους.

Μία πρόσθετη χαλάρωση που λήφθηκε ως απόφαση με αφετηρία ισχύος την 1η Ιουλίου συνδέεται με τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, οι οποίες απασχολούσαν χιλιάδες ζευγάρια ανά την επικράτεια. Ο τομέας υπολειτουργούσε, μάλιστα, από πέρσι, διότι πολλές δεξιώσεις είχαν αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας και φέτος με το υφιστάμενο πλαίσιο του ορίου των 100 ατόμων, χωρίς μουσική, οι περιορισμοί συνεχίζονταν.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 6 π.μ. αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50 σε 75%, αν το θέατρο έχει χωρητικότητα μέχρι 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5000 θέσεων, αντίστοιχα σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Όταν είναι πάνω από 15.000 θέσεις, ο μέγιστος αριθμός παρευρισκόμενων οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για όλους.

Επιπλέον, όσον αφορά στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πια η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε μαγαζιά εμβαδού έως 100 τ.μ.. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν και οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ. Ολοκληρώνοντας, για τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξη τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων άνω του 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανανεωθεί προς ανακοίνωση τα επόμενα 24ωρα, σε αναμονή -ανάλογα με την πορεία της πανδημίας – των υπόλοιπων εργασιών.