1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Επιστροφή στο σχολείο και παιδικές ιώσεις
Επιστροφή στο σχολείο και παιδικές ιώσεις

Επιστροφή στο σχολείο και παιδικές ιώσεις

0

Στόχος των γονέων είναι η υγεία των παιδιών τους ειδικά κατά την περίοδο που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, ακόμη όμως και τα πιο προσεκτικά προληπτικά μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν τη γρίπη.

Όταν το παιδί σας αρρωστήσει με γρίπη, η παραμονή στο σπίτι βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση αλλά και στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο συνήθως περίπου 24 ώρες μετά την έναρξη της βελτίωσης των συμπτωμάτων. 

 

Συμπτώματα που θα πρέπει να έχετε κατά νου:

 

Πυρετός
Είναι καλύτερο να κρατάτε το παιδί σας στο σπίτι εάν έχει έστω και λίγο πυρετό.  Ο πυρετός υποδηλώνει ότι το σώμα καταπολεμά τη μόλυνση, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί σας είναι ευάλωτο και πιθανότατα μεταδοτικό. Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πτώση του πυρετού και τη σταθεροποίηση χωρίς φαρμακευτική αγωγή για να αποφασίσετε πότε θα στείλετε το παιδί σας πίσω στο σχολείο.

Έμετος και διάρροια
Ο έμετος και η διάρροια είναι σίγουρα λόγος για να μείνει το παιδί σας στο σπίτι. Αυτά τα συμπτώματα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν στο σχολείο και δείχνουν ότι το παιδί εξακολουθεί να είναι ικανό να μεταδώσει τη μόλυνση στους συμμαθητές και τους δασκάλους του. Επιπλέον, σε μικρότερα παιδιά, τα συχνά επεισόδια διάρροιας και εμέτου μπορεί να δυσκολέψουν την κατάλληλη υγιεινή, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης. Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο προτού επιστρέψετε στο σχολείο.

Κούραση
Εάν το μικρό σας αποκοιμιέται στο τραπέζι ή δείχνει ιδιαίτερα κουρασμένο, δεν έχει νόημα να κάθεται όλη μέρα στην τάξη. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ενυδατώνεται επαρκώς και αφήστε το να ξεκουραστεί στο κρεβάτι. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει ένα επίπεδο κόπωσης που είναι πέρα από αυτό που θα περιμένατε από μια τυπική ήπια ασθένεια, μπορεί να είναι λήθαργος. Ο λήθαργος είναι ένα σοβαρό σημάδι και πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως από τον παιδίατρο του παιδιού σας.

Επίμονος βήχας ή πονόλαιμος
Ο επίμονος βήχας είναι ενοχλητικός στην τάξη. Είναι επίσης ένας από τους κύριους τρόπους εξάπλωσης κάποιας ιογενούς λοίμωξης. Εάν το παιδί σας έχει έντονο πονόλαιμο και βήχα που διαρκεί, κρατήστε το στο σπίτι μέχρι να φύγει ο βήχας ή να γίνει πιο ήπιος. Ίσως χρειαστεί και εξέταση από τον γιατρό του παιδιού σας για ασθένειες -πχ. στρεπτόκοκκος- οι οποίες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές αλλά αντιμετωπίζονται εύκολα με αντιβιοτικά.

Ερεθισμένα μάτια ή εξανθήματα
Τα κόκκινα,υγρά μάτια και η φαγούρα αποσπούν την προσοχή του παιδιού σας από τη μάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εξάνθημα μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλης λοίμωξης, επομένως θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρο. Εάν το παιδί σας έχει επιπεφυκίτιδα ή ερεθισμένα μάτια, πρέπει να διαγνωστεί έγκαιρα, καθώς αυτή η πάθηση είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και στα υπόλοιπα παιδιά.

Εμφάνιση και συμπεριφορά
Το παιδί σας φαίνεται χλωμό ή κουρασμένο; Είναι ευερέθιστο ή αδιάφορο απέναντι στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες; Δυσκολεύεται να φάει; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποθεραπεία του στο σπίτι.

Πόνος
Τα αυτιά, οι στομαχόπονοι, οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στο σώμα συχνά δείχνουν ότι το παιδί σας παλεύει με τη γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να μεταδώσει τον ιό σε άλλα παιδιά, επομένως είναι καλύτερο να το κρατάτε στο σπίτι μέχρι να εξαφανιστεί ο πόνος ή η ενόχληση.

Πώς να διαχειριστείτε τη μέρα με τον μικρό ασθενή
Εάν αποφασίσετε ότι το παιδί σας πρέπει να μείνει στο σπίτι, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και πολλές επιπλέον προκλήσεις. Θα χρειαστεί να πάρετε άδεια από την εργασία σας;

Εκ των προτέρων μιλήστε με τον εργοδότη σας 
Συζητήστε τις πιθανότητες με τον εργοδότη σας καθώς πλησιάζει η εποχή της γρίπης. Μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι και να συμμετέχετε σε συσκέψεις μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου; Ρωτήστε επίσης τον εργοδότη σας για τη δυνατότητα να πάρετε μια μέρα άδεια ή να ανταλλάξετε τις δουλειές στο σπίτι με τον σύντροφό σας, αν εργάζεστε και οι δύο.

Έχετε ένα Backup Plan
Καλέστε ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή μια μπέιμπι σίτερ για να δείτε αν θα μπορούσαν να μείνουν με το παιδί σας.Είναι απαραίτητο να υπάρχει κι ένα τρίτο οικείο πρόσωπο που θα μπορεί να σας βοηθά σε κρίσιμες στιγμές.

Να είστε επιμελείς σχετικά με την υγιεινή
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πλένει συχνά τα χέρια του και πάντα βήχει ή φτερνίζεται στον αγκώνα του.  Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι πίνουν πολλά υγρά και κοιμούνται επαρκώς.

Αποφύγετε την κοινή χρήση αντικειμένων: πετσέτες, πιάτα και σκεύη με το μολυσμένο άτομο
Επιλέξτε την παραμονή στο σπίτι
Περιορίστε όσο το δυνατόν την επαφή  με το μολυσμένο άτομο
Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριακά μαντηλάκια για τον καθαρισμό κοινών επιφανειών, όπως πόμολα πόρτας και νεροχύτες

Γράφει η  Αφροδίτη Ντάικου


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά